Το «ευχαριστώ» των εβραίων σε έναν ορθόδοξο παπά

Βέροια 1942. Ένας ορθόδοξος παπάς άντεξε να του ξεριζώσουν τη γενειάδα και να του κάψουν το σπίτι χωρίς να αποκαλύψει στους Γερμανούς που βρίσκονται οι Εβραίοι του χωριού Συκιά… Κάποιοι Εβραίοι δεν γλίτωσαν. Όμως μια οικογένεια με δέκα παιδιά σώθηκε. Τους έκρυβε επί μέρες ένας αγρότης στο σπίτι του και στη συνέχεια στο δάσος. Το κράτος του Ισραήλ τίμησε μετά θάνατον τον Πάτερ Νέστορα Καραμητσόπουλο και την οικογένεια του Γιώργου και της Παναγιώτας Λαναρά με τον τίτλο του «Δικαίου των Εθνών» για το τρομερό θάρρος που επέδειξαν στην διάσωση του Έλληνα Εβραίου Ιωσήφ Ντανιέλι, της συζύγου του Μπουένα και των δέκα παιδιών τους από τις διώξεις των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Ο Σιμόν Ντανιέλι, γιός του Ιωσήφ, ο οποίος σήμερα είναι 82 ετών και διαμένει στο Ισραήλ, ταξίδεψε στην Βέροια ειδικά για την εκδήλωση. Τα βραβεία παραδόθηκαν στους συγγενείς των οικογενειών Λαναρά και Καραμητσόπουλου.

Πως διασώθηκε η οικογένεια Ντανιέλι

Ο Ιωσήφ Ντανιέλι ήταν έμπορος σιτηρών ζούσε μαζί με τη σύζυγο Μπουένα και τα δέκα τους παιδιά στη Βέροια. Το 1942, όταν η κατάσταση άρχισε να χειροτερεύει για τους Εβραίους, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να φορούν το κίτρινο αστέρι και να μην κυκλοφορούν μετά τις έξι το απόγευμα, ο Ντανιέλι αποφάσισε να μεταφέρει την οικογένειά του στο χωριό Συκιά. Εκεί, ο Γιώργος Λαναράς, γεωργός το επάγγελμα, τους παραχώρησε ένα δωμάτιο στον επάνω όροφο του σπιτιού του. Όταν υπήρχε ανάγκη, ο Ντανιέλι εξαργύρωνε τα χρυσά νομίσματα που είχε στην κατοχή του για να αγοράσουν τρόφιμα. Συχνά υπήρχε ο φόβος των Γερμανών που έρχονταν στο χωριό. Τότε, ο Λαναράς βοηθούσε την οικογένεια Ντανιέλι να κρυφτούν στο δάσος. Εκεί κρύβονταν για κάποιο διάστημα, από κάποιες ώρες μέχρι και λίγες εβδομάδες. Ο Λαναράς βοήθησε την οικογένεια Ντανιέλι να κτίσει ένα υπόστεγο στο δάσος για να προστατεύεται από τον καιρό και τα άγρια ζώα που υπήρχαν στο δάσος, όπως λύκοι και αλεπούδες.
Μια ημέρα, οι Γερμανοί έκαναν επιδρομή στο χωριό και απαίτησαν από τον ιερέα Νέστορα Καραμητσόπουλο να τους αποκαλύψει τους Εβραίους που κρύβονταν στο χωριό. Ο ιερέας, με κίνδυνο της ζωής του, αρνήθηκε πεισματικά ότι υπήρχαν Εβραίοι στο χωριό. Οι Γερμανοί δεν ικανοποιήθηκαν από την απάντησή του και έλεγξαν συστηματικά όλα τα σπίτια. Βρήκαν κρυμμένους Εβραίους σε οκτώ σπίτια. Οι Γερμανοί έκαψαν ολοσχερώς τα οκτώ αυτά σπίτια, ενώ ο ιερέας δεν γλύτωσε από την οργή τους. Έκαψαν το σπίτι του και τον βασάνισαν ξεριζώνοντας τη γενειάδα του.
Χάρη σε μεγάλο βαθμό στο θάρρος της οικογένειας Λανάρα και του Ιερέα Καραμητσόπουλου ολόκληρη η οικογένεια Ντανιέλι διασώθηκε. Ο Ιωσήφ Ντανιέλι, η σύζυγός του και τα δέκα παιδιά τους επέστρεψαν στην πρότερη κατοικία τους στη Βέροια, ταλαιπωρημένοι, αλλά ζωντανοί.
saltiel_mekelΗ εκδήλωση για τη βράβευση της οικογένειας Λαναρά διοργανώθηκε από το Γιαντ Βασέμ σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα. Παραβρέθηκαν ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Αριε Μέκελ, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μαγρίζος κοκ Μετάλλια δόθηκαν  για λογαριασμό του Γεώργιου και της Παναγιώτας Λαναρά η εγγονή τους Γεωργία Μελιοπούλου,  για λογαριασμό του Πατέρα Νέστορα Καραμιτσιόπουλου η κόρη του Ευδοξία Κακάνη και εγγονή του Μαρία Μελιοπούλου.

Το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας πρόκειται να εξετάσει την πρόταση του Σιμόν Ντανιέλι για αδελφοποίηση του Δήμου Βέροιας με τον αντίστοιχο της πόλης ΧάΙφα του Ισραήλ. Η Χαιφα εξάλλου υποδέχτηκε τους βεροιώτες εβραίους, ταλαιπωρημένους, πληγωμένους και με τα πολύτιμα κειμήλια από τη Συναγωγή της Βέροιας που μετέφεραν στη νέα τους πατρίδα.

Το Γιάντ Βασέμ 
Ο τίτλος του «Δικαίου των Εθνών» δίδεται από το Γιάντ Βασέμ, το Ίδρυμα και Μουσείο που δημιουργήθηκε στην Ιερουσαλήμ από το Κράτος του Ισραήλ για την διαιώνιση της μνήμης των έξι εκατομμυρίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος. Η υψηλή αυτή τιμητική διάκριση απονέμεται σε άτομα που έθεσαν την ζωή τους σε κίνδυνο για να διασώσουν Εβραίους από τους Ναζιστές. Για την απονομή του τίτλου διενεργείται διεξοδική έρευνα από το Γιάντ Βασέμ και απαιτείται ειδική έγκριση από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.
Οι τιμώμενοι λαμβάνουν διπλώματα και μετάλλια από το Γιάντ Βασέμ ενώ αναρτάται και πλακέτα με το όνομα τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου σε τελετή που πραγματοποιείται στην Ιερουσαλήμ.
Σχεδόν 300 Έλληνες έχουν βραβευθεί από το Γιάντ Βασέμ. Μεταξύ αυτών και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Δαμασκηνός, ο Διοικητής της Ελληνικής Αστυνομίας κατά την διάρκεια της Κατοχής, Άγγελος Έβερτ, οι μακαριστοί Μητροπολίτες Ζακύνθου και Δημητριάδος, Χρυσόστομος και Ιωακείμ αντίστοιχα, ο πρώην Δήμαρχος Ζακύνθου, Λουκάς Καρρέρ και πολλοί άλλοι αφανείς ήρωες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Βλ.http://presscode.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12623&Itemid=510&lang=el

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s