Τα μεταξωτά ρούχα της Αρσινόης

H Αρσινόη, βασίλισσα της αρχαίας Θράκης και της Μικράς Ασίας έδωσε το όνομά της σε μια κολεξιόν υψηλής ραπτικής φτιαγμένη 100% από μετάξι Σουφλίου. Τα ρούχα με την επωνυμία Arsinoe du Τhrace, που πρόκειται να διατεθούν προς πώληση σε καταστήματα της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού, δεν είναι προϊόν κάποιας επιχείρησης αλλά ενός think tank, του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης!

Ο στόχος είναι αφενός μεν να αποκτήσει ίδια έσοδα για τη διοργάνωση του 4ου και των επόμενων διεθνών συνεδρίων, κυρίως όμως να προελκύσει την προσοχή στην πολιτισμική και όχι μόνο ιδιαιτερότητα της Θράκης. Πριν σχεδιάσει τα ρούχα, η σχεδιάστρια η Κάτια Ασατίδου μελέτησε αρχαία αγάλματα, πίνακες και κεραμικά όπου αναπαριστώνται αρχαίες ελληνίδες  για να φτιάξει ρούχα σε αρχαιοελληνικό στυλ. Μετάξι βέβαια δεν υπήρχε στην αρχαιότητα, ήρθε από την Κίνα πολύ αργότερα. Η περιοχή όμως  είχε παράδοση στο μετάξι- κάποτε το σουφλιώτικο μετάξι χρησιμοποιούταν για τα ενδύματα των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου. Οπότε η κολεξιόν της Αρσινόης επιχειρεί να συνδέσει δύο παραδόσεις και να δημιουργήσει… το δικό της μύθο γύρω από τα ρούχα.
«Το μετάξι του Σουφλίου είναι το καλύτερο ποιοτικώς. Ακόμα και σήμερα ειδικοί από την Κίνα επισκέπτονται το Σουφλί και μελετούν τις ιδιότητες της συγκεκριμένης ποικιλίας μουριάς που υπάρχει στην περιοχή, από την οποία τρέφονται οι μεταξοσκώληκες» εξηγεί η πρόεδρος του Φόρουμ κ. Κατερίνα Καραγιάννη. Βέβαια τα τελευταία χρόνια η σηροτροφεία στο Σουφλί έχει ατονήσει, ελέω των επιδοτήσεων που έστρεψαν τους αγρότες σε άλλες καλλιέργειες.
Προκειμένου να αποκτήσει οικονομική αυτοτέλεια το Φόρουμ, η κ. Καραγιάννη είχε την ιδέα να λανσάρει αυτή την κολεξιόν υψηλής ραπτικής όπου θα χρησιμοποιούταν 100% μετάξι Σουφλίου.  «Στόχος μας είναι να μπούμε στην παραγωγή με όσο μετάξι μπορεί να δώσει το Σουφλί. Πέραν του εισοδήματος που θα δημιουργήσουν για τους εργαζόμενους στη βιοτεχνία μεταξιού του ακριτικού Σουφλίου, θα υπενθυμίσουν διεθνώς, σε μία κρίσιμη για την Ελλάδα συγκυρία, τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την αισθητική του, συνδυάζοντάς τον με τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία» προσθέτει.
Ήδη το Φόρουμ έχει έρθει σε επαφή με εταιρείες σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Παρίσι και το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσουν οι παραγγελίες. Οι τιμές για τα ολομέταξα φορέματα, που «παντρεύουν» την αρχαία Ελλάδα και την παράδοση του Σουφλίου με τη σύγχρονη εκκινούν από τα 500 ευρώ, λόγω της πολύτιμης πρώτης ύλης, αλλά και του… μύθου που τα περιβάλλει.

Σοφία Χριστοφορίδου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s