Εξαίρεση οι οικογένειες χωρίς άνεργο

Μειοψηφία αποτελούν πια οι οικογένειες στη Θεσσαλονίκη που δεν έχουν κανέναν άνεργο στο σπίτι, καθώς αντιπροσωπεύουν το 43,9%, έναντι του 56,1% που δηλώνει ότι ένα ή περισσότερα άτομα στο νοικοκυριό δεν δουλεύουν. Όχι τυχαία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν έως δέκα άτομα απέλυσαν τουλάχιστον δύο από τους υπαλλήλους τους, στους τελευταίους έξι μήνες.

Τα άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία των επιπτώσεων της παρατεταμένης ύφεσης προκύπτουν από την έρευνα που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) με θέμα «Οικονομική Συγκυρία-Τι περιμένουν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και καταναλωτές της Θεσσαλονίκης από τη νέα κυβέρνηση». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου, λίγες ημέρες μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης, σε δείγμα 805 ατόμων (500 μελών του ΒΕΘ και 305 καταναλωτών) και καταγράφει τόσο τις επιπτώσεις της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας το πρώτο εξάμηνο του έτους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά όσο και το τι αναμένουν από την νέα κυβέρνηση.

Κανόνας η ανεργία
Το 56,1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει άνεργα μέλη στην οικογένεια. Εξ αυτών, μια στις τρεις οικογένειες (34,8%) έχει δύο ανέργους στην οικογένεια, η πλειοψηφία (53,6%) έχει ένα άνεργο μέλος, στο 5,8% των οικογενειών τα άνεργα μέλη είναι τρία και στο 4,3% τέσσερα! Ο μέσος όρος ανέργων ανά οικογένεια είναι 1,65. Οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι το οικογενειακό εισόδημα μειώθηκε τους πρώτους έξι μήνες του έτους και μόλις το 1% είδε μια κάποια αύξηση. Κατά μέσο όρο το οικογενειακό εισόδημα μειώθηκε κατά 32%! Αντιστοίχως και οι καταναλωτές περιόρισαν την κατανάλωση, όχι μόνο στα είδη ένδυσης και υπόδησης (77,2%), την ψυχαγωγία και τα ταξίδια (67,5%) αλλά ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης που αγοράζουν από το σουπερμάρκετ (42,3%) και τη χρήση του αυτοκινήτου ( 32,5%). Μόλις το 2,4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν άλλαξε τις καταναλωτικές του συνήθειες. Όσο για το μέλλον, έξι στους δέκα (59%) περιμένουν ότι η οικονομική κατάσταση στο επίπεδο του νοικοκυριού τους θα χειροτερέψει, το 38% πιστεύει ότι θα παραμείνει στα ίδια και μόλις το 3% είναι πιο αισιόδοξο. Ακόμα χειρότερες μέρες προβλέπουν για την ελληνική οικονομία, καθώς οκτώ στους δέκα (81%) είναι απαισιόδοξοι.

Μείωση του τζίρου σχεδόν στο μισό
Με απολύσεις και μειώσεις των αποδοχών του προσωπικού προσπαθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέλη του ΒΕΘ, να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα διαρκείας που αντιμετωπίζουν. Το πρώτο εξάμηνο του έτους ο μέσος όρος των απολύσεων ήταν 2 εργαζόμενοι στις μεταποιητικές επιχειρήσεις και 1,76 σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Οι παραπάνω αριθμοί είναι ιδιαίτερα μεγάλοι με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις απασχολούν ένα έως δέκα άτομα. Αναφορικά με τις μειώσεις στις αποδοχές «έπεσε ψαλίδι» 18,8% στους μισθούς όσων εργάζονται στη μεταποίηση και 23,8% σε όσους δουλεύουν σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
Το πρώτο εξάμηνο του 2012 ο τζίρος έκανε βουτιά 40% κατά μέσο όρο (38,4% στη μεταποίηση, 41,6% στις υπηρεσίες). Εννιά στις δέκα επιχειρήσεις (92%) είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται, 8% δεν είδε καμία μεταβολή αλλά καμιά επιχείρηση δεν απάντησε ότι ο τζίρος αυξήθηκε έστω και κατά τι. Μια στις δυο επιχειρήσεις προβλέπει ότι ο κατήφορος του τζίρου θα συνεχιστεί και μόλις μια στις δέκα ότι ο τζίρος θα αυξηθεί, ενώ το 65% εμφανίζεται απαισιόδοξος εν γένει για το μέλλον της επιχείρησης. Παρόλα αυτά οκτώ στους δέκα προτίθεται να κρατήσουν το προσωπικό τους και ένα 15% (14,3% στη μεταποίηση, 15,8% στις υπηρεσίες) να προχωρήσει σε περαιτέρω απολύσεις.

——————————————–
Προσδοκούν σε λιγότερους φόρους

Καταναλωτές και επιχειρηματίες κλήθηκαν να απαντήσουν για το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Και οι δυο τοποθετούν στην κορυφή τη μείωση της φορολογίας (64,8% των απαντήσεων των καταναλωτών και 72,3% των επιχειρηματιών) και προτάσσουν την ανάγκη νέων επενδύσεων που οδηγούν στην ανάπτυξη (41,8% και 39,7% αντίστοιχα). Οι επιχειρηματίες «καίγονται» για τη ρευστότητα (38,6% έναντι 14,8% των καταναλωτών) ενώ αντιθέτως οι καταναλωτές για την πάταξη της διαφθροράς (40,2% έναντι 10,3% των επιχειρηματιών). Αναφορικά με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι καταναλωτές εμφανίζονται διχασμένοι. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων πιστεύει το 42,3% των καταναλωτών και το 50,5% των επαγγελματιών, ενώ οι υπόλοιποι θεωρούν ότι πρέπει να διατηρήσει αυτούς που έχει και ένα μικρό ποσοστό (4,9% και 3,2% αντίστοιχα) ότι θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Αντίθετος με τις απολύσεις εμφανίστηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος λέγοντας ότι «έχουμε αρκετά μεγάλο αριθμό ανέργων, δε θα βοηθούσε σε τίποτα αν αυξανόταν κι άλλο, παρά μόνο θα έκλειναν κι άλλες επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στηρίζονται στην κατανάλωση και οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι καλοί καταναλωτές». Κατά την άποψή του το ιδανικό θα ήταν να γίνει μια αναδιάταξη με μετακινήσεις υπαλλήλων από τομείς όπου υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε τομείς όπου υπάρχουν ελλείψεις.

Φυλλορροεί η οικονομία της πόλης

Συνολικά 1072 επιχειρήσεις μέλη του ΒΕΘ έκλεισαν το α΄εξάμηνο του 2012, όταν οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στα μητρώα του επιμελητηρίου ήταν μόλις 378. Σε έναν φορέα με 20.000 ενεργά μέλη η απώλεια 700 μελών σε ένα εξάμηνο είναι πολύ μεγάλη. Το αντίστοιχο διάστημα του 2011 διαγράφηκαν άλλα 1029 μέλη ενώ εγγράφηκαν 426. Για να κλείσει μια επιχείρηση πρέπει να μην χρωστάει στο δημόσιο. Για αυτό το λόγο πολλές επιχειρήσεις που κανονικά θα έκλειναν εμφανίζονται ακόμη λειτουργούσες.

Σοφία Χριστοφορίδου
sofiachristoforidou@yahoo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s