ΟΛΘ Δεν πωλείται αλλά παραχωρείται σε ιδιώτες

Παραχώρηση χρήσης υποδομών του λιμένα εντός του 2012 και όχι πώληση μετοχών της ΟΛΘ ΑΕ είναι το μοντέλο ιδιωτικοποίησης που προκρίνει η νέα κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του γενικού γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, κ. Αθ. Πάλλη, κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας χθες, στη Θεσσαλονίκη. 

Σημειωτέον ότι οκτώ ημέρες μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου μεταβιβάστηκε και δεύτερο πακέτο μετοχών (το 50,97%) της ΟΛΘ ΑΕ στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), που κατείχε ήδη το 24%, φτάνοντας έτσι να διαθέτει συνολικά το 74,27% των μετοχών της εταιρίας. Όπως ήταν γνωστό μέχρι τότε, ο σκοπός της μεταβίβασης μετοχών εταιριών του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ ήταν για την πώλησή τους σε ιδιώτες.
Χθες, ο κ. Πάλλης τοποθετήθηκε υπέρ του διαχωρισμού μεταξύ του φορέα διαχείρισης του λιμένα (Δημόσιο) και της παροχής λιμενικών υπηρεσιών (ιδιώτες), τονίζοντας ότι η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης λιμενικών υποδομών (π.χ., προβλήτες) δεν συνδέεται απαραίτητα με πώληση μετοχών: «Είμαστε αρκετά μακριά αυτήν τη στιγμή από την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αναζητούμε τρόπους παραχώρησης της εκμετάλλευσης σε ιδιώτες» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας γνωστό ότι το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε σχετικές μελέτες. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η αλλαγή πλεύσης ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης ήδη από το πρώτο Μνημόνιο, όπου είχε προβλεφθεί αναφορά σε πώληση του 75% με το δεύτερο Μνημόνιο, το οποίο με τη σειρά του αναφερόταν στη δυνατότητα παραχώρησης δικαιωμάτων εκμετάλλευσης.
Η εκτίμησή του γ.γ. Λιμένων είναι ότι η διαδικασία παραχώρησης θα ξεκινήσει εντός του 2012. Άφησε, δε, να εννοηθεί ότι υπάρχει σχετική ετοιμότητα για Πειραιά και Θεσσαλονίκη αλλά και ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει συνολική στρατηγική παραχωρήσεων και για τα μικρότερα λιμάνια. Κατά τα λοιπά, ο κ. Πάλλης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις οργανισμών λιμένος, καθώς τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας -πλην Θεσσαλονίκης- «…δεν μπορούν να εφαρμόσουν από μόνα τους τις αναγκαίες αλλαγές που θέλουμε».

ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Υπέρ της παραχώρησης της χρήσης λιμενικών υποδομών τάχθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος (και εκ νέου πρόεδρος, μετά την επανασύσταση του δ.σ.) του ΟΛΘ, κ. Στέλιος Αγελούδης, προτείνοντας μάλιστα να δοθεί σε όσους εργαζόμενους το επιθυμούν η δυνατότητα να δουλεύουν στον ιδιώτη παραχωρησιούχο με το ίδιο εργασιακό καθεστώς που δουλεύουν και για τον ΟΛΘ. Όπως είπε, παρόμοια είναι η προσέγγιση και του ΤΑΙΠΕΔ για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Αναφορικά με την επέκταση του 6ου προβλήτα, ο κ. Αγγελούδης γνωστοποίησε ότι αναμένεται η έγκριση του βασικού μετόχου (Δημόσιο), είτε για να προχωρήσει η κατακύρωση του έργου στον δεύτερο μειοδότη (μετά την αδυναμία του πρώτου να αναλάβει την εκτέλεση) είτε για να προκηρυχθεί εκ νέου το έργο, κάτι που σημαίνει ότι η έναρξη των εργασιών θα καθυστερήσει επί τουλάχιστον 18 μήνες. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει ποια από τις δύο λύσεις θα επιλεγεί τελικώς. Επίσης τον Σεπτέμβριο αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο επέκτασης και εκβάθυνσης του 24ου προβλήτα, με την ολοκλήρωση του οποίου το λιμάνι θα μπορεί να δέχεται πλοία δυναμικότητας 50.000 τόνων σε χύδην φορτίο.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «Χρειαζόμαστε μια εθνική λιμενική πολιτική»

Κατά τη γενική συνέλευση, παρέμβαση έκανε και η εκπρόσωπος των εργαζομένων (και αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας), κυρία Φανή Γουργούρη, τονίζοντας ότι χρειάζεται εθνική λιμενική πολιτική για την ανάπτυξη των λιμένων, κάτι που δεν μπορεί να κάνει το ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για να ακυρώσουν τη μεταβίβαση του 50,9% του ΟΛΘ, που έγινε στη διάρκεια της θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 28/6/2012 http://www.makthes.gr/news/economy/90191/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s