Προϊόντα από τον τόπο μας για να μειωθεί η ανεργία

Εννιά στα δέκα νοικοκυριά προτιμούν πλέον τα ελληνικά προϊόντα, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν και να ενδυναμώσουν την ελληνική οικονομία. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων.

Το 87% των ερωτηθέντων απάντησε ότι όταν βρίσκει στο σουπερμάρκετ ελληνικά προϊόντα τα προτιμά από τα εισαγωγής. Η ερώτηση αυτή αφορά την πρόθεση του καταναλωτή και δεν ταυτίζεται με την τελική επιλογή του που επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες (διαθεσιμότητα προϊόντος, τιμές, προσφορές, κτλ.). Εντούτοις δείχνει τη μεγάλη δυναμική του “Made in Greece”. Από τις ερωτήσεις σχετικά με τις πεποιθήσεις των καταναλωτών για τα ελληνικά προϊόντα προκύπτει ότι οι περισσότεροι τα θεωρούν ποιοτικά και ασφαλή, αλλά μόλις ένας στους τρεις πιστεύει ότι έχουν καλύτερη τιμή σε σχέση με τα εισαγόμενα, γεγονός που δείχνει ότι η πρόθεση αγοράς μπορεί να ανασχεθεί από τις υψηλές τιμές και εδώ είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που χρειάζεται αντιμετώπιση. Ειδικότερα.

Το 90% πιστεύει ότι αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα στηρίζει την ελληνική οικονομία.
Το 88% πιστεύει ότι αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα βοηθά στη μείωση της ανεργίας.
Το 80% πιστεύει ότι τα ελληνικά προϊόντα προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια.
Το 79% πιστεύει ότι τα ελληνικά προϊόντα προσφέρουν καλύτερη ποιότητα.
Το 29% πιστεύει ότι τα ελληνικά προϊόντα έχουν καλύτερη τιμή.

“Στα παραπάνω στοιχεία διακρίνουμε την τάση στροφής στα ελληνικά προϊόντα ως απόφαση που προέκυψε από προβληματισμό και κατανόηση για τις αιτίες της κρίσης. Η κρίση έκανε τους Έλληνες να αντιληφθούν την κρισιμότητα της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής για την επιβίωση της χώρας. Οι καταναλωτές φαίνεται ότι στρέφονται στα ελληνικά προϊόντα συνεκτιμώντας αγοραστικά κριτήρια (ποιότητα, ασφάλεια) και το γενικό συμφέρον (ανεργία, παραγωγική ανάπτυξη)” σημειώνει ο συντονιστής της έρευνας καθηγητής Γιώργος Μπαλτάς, προσθέτοντας ότι “βλέπουμε μία συνειδητή στήριξη της δοκιμαζόμενης ελληνικής αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής και των θέσεων εργασίας. Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για το Made in Greece είναι χρήσιμη εξέλιξη και μπορεί να συμβάλει στην απασχόληση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας”.

πλαίσιο
Η ποσοτική έρευνα διεξήχθη στο Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε δείγμα 800 νοικοκυριών, με τυχαία δειγματοληψία μέσω κλήσεως τυχαίων τηλεφωνικών αριθμών, από το αυτόματο μηχανογραφημένο σύστημα τηλεφωνικών ερευνών (Computer Assisted Telephone Interviewing). Η έρευνα έγινε με χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου και ειδικού λογισμικού. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι δηλώσεις περί συμπεριφοράς σε μετρήσεις κοινής γνώμης είναι απλώς ενδεικτικές των καταναλωτικών τάσεων, έχουν “θόρυβο” και δεν υποκαθιστούν τα στοιχεία πωλήσεων.

————————–
Περικοπές 300 ευρώ ετησίως
Το 60% των ερωτηθέντων ξοδεύει έως 50 ευρώ κάθε φορά που ψωνίζει, το 42% δαπανά από 51 ως 100 ευρώ και μόνο το 8% ξεπερνά τα 100 ευρώ σε μία τυπική επίσκεψη στο σουπερμάρκετ. Η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη στο σουπερμάρκετ εκτιμάται σε 59,5, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση από το 2011 που ήταν σχεδόν 67 ευρώ. Η μέση μηνιαία δαπάνη εκτιμήθηκε στα 322,5 ευρώ και είναι μικρότερη από τα 334 ευρώ πέρυσι και τα 347 ευρώ που ήταν η εκτίμησήτης στην έρευνα του 2010. Κοινώς οι Έλληνες έκαναν περικοπές κατά 25 ευρώ το μήνα ή κατά 300 ευρώ το χρόνο από τις αγορές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.
Το σίγουρο είναι ότι η κρίση άλλαξε την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών. Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων:

Το 74% αγοράζει λιγότερα προϊόντα.
Το 54% συγκρίνει τιμές σε προϊόντα και καταστήματα.
Το 46% αγοράζει φθηνότερα προϊόντα.
Το 17% περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα.

http://img.syrostoday.gr/articles/original/katanalonootioparago.jpgΟι παρορμητικές αγορές ανήκουν πια στο παρελθόν. Το 95,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει προαποφασίσει τι είδη θα αγοράσει πριν πάει στο σουπερμάρκετ, είτε με γραπτό είτε με νοερό κατάλογο αγορών. Ωστόσο, στο θέμα της μάρκας προαποφασισμένο εμφανίζεται μόνο το 56,3% των ερωτηθέντων, ενώ οι άλλοι μισοί καταναλωτές επιλέγουν μάρκες μέσα στο κατάστημα.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, τουλάχιστον ένας στους τρεις καταναλωτές ψωνίζει από διαφορετικά σουπερμάρκετ, αναζητώντας προσφορές και καλύτερες τιμές. Συγκεκριμένα, το 65,7% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ψωνίζει σταθερά σε ένα σουπερμάρκετ, ενώ από το υπόλοιπο 34,3%, το 11,7% δήλωσε ότι ψωνίζει σε 2 σουπερμάρκετ, το 18,3% σε 3, και το υπόλοιπο 4,3% σε 4 ή περισσότερα καταστήματα.
Όσον αφορά τη σημασία που δίνουν οι καταναλωτές σε συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής καταστημάτων σουπερμάρκετ, η έρευνα έδειξε ότι η εύκολη πρόσβαση, οι τιμές και η ποιότητα εμπορευμάτων έχουν τη μεγαλύτερη σπουδαιότητα στην επιλογή καταστήματος από τον καταναλωτή. Αντίστοιχα, σημαντικότερα κριτήρια για την επιλογή συγκεκριμένου προϊόντος θεωρούνται η ποιότητα, η τιμή και οι προσφορές.

Σ.ΧΡ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s