Πριν από σχεδόν δύο χρόνια δημιουργήθηκε το κίνημα πολιτών “Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε”, με ένα σύνθημα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ: “Ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά”.
Η κίνηση ήταν πρωτοβουλία 100 πολιτών, εκλεγμένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθηγητών πανεπιστημίων, μελών επιστημονικών συλλόγων και επαγγελματικών επιμελητηρίων, συνδικαλιστικών οργανώσεων κ.ά., που απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους Έλληνες να μετάσχουν ενεργά στον αγώνα για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και να μειωθεί η ανεργία, να σταματήσει το κλείσιμο των καταστημάτων και επιχειρήσεων, να στηριχθούν ο εσωτερικός τουρισμός, οι αγρότες και οι παραγωγοί.
Παραρτήματα του κινήματος λειτουργούν και αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα στον Άγιο Νικόλαο, το Αγρίνιο, την Αλεξανδρούπολη, τη Βέροια, τον Βόλο, τη Δράμα, τη Ζάκυνθο, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα, τη Μυτιλήνη, την Ξάνθη, το Ρέθυμνο, τις Σέρρες, τη Σύρο και τα Χανιά, καθώς και σε άλλες, μικρότερες πόλεις.
“Δεν αρκεί να αξιώνουμε από την κυβέρνηση να κυνηγήσει τους φοροφυγάδες, να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τη διαφθορά, να σταματήσει τη σπατάλη του δημοσίου χρήματος. Πρέπει και εμείς, οι πολίτες, να σκεφθούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Μπορούμε να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας, να μειώσουμε την ανεργία. Μπορούμε να μειώσουμε το κλείσιμο καταστημάτων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μπορούμε να στηρίξουμε τους αγρότες μας, τον τουρισμό μας, τους παραγωγούς μας και να συμβάλουμε στην ευνοϊκή πορεία του ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών. Για να το πετύχουμε, χρειάζεται να αλλάξουμε μερικές συνήθειές μας, να κάνουμε πράξη το σύνθημα ‘ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά’, γιατί έτσι στηρίζουμε την εγχώρια παραγωγή και, τελικά, τις θέσεις εργασίας” αναφέρει σχετικά η κίνηση πολιτών “Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε”.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ήδη, το κίνημα πολιτών διοργάνωσε πέρυσι τον Μάιο την εκδήλωση “Ελληνικές γευστικές διαδρομές”, για την προβολή των ελληνικών προϊόντων, που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Πολλές επιχειρήσεις -αφιλοκερδώς- στηρίζουν το κίνημα πολιτών, είτε με την προσφορά εποπτικού και διαφημιστικού υλικού είτε με την “υιοθέτηση” του λογότυπου του κινήματος, τόσο στους χώρους των εγκαταστάσεών τους όσο και σε άλλα υλικά, όπως συσκευασίες κτλ., ώστε να διαχέεται η πληροφορία σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2011-2012, η κίνηση πολιτών έκανε διαφημιστική καμπάνια με σύνθημα “Ρούχα και σχολικά, προτιμώ ελληνικά”, ώστε σταδιακά γονείς και μαθητές να αναπτύξουν μια νέα καταναλωτική συνείδηση.
Το κίνημα πολιτών “Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε” και η ΕΣΤΙΑ – Συνεργασία για την Προώθηση της Ελληνικής Γαστρονομίας, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι φορείς του κλάδου τροφίμων και ποτών, επαναλαμβάνουν και φέτος την ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση “Ελληνικές γευστικές διαδρομές”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Θεσσαλονίκη (τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου 2012), υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που παράγουν παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, όπως μέλι, λάδι, κρασί, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά και άλλα.
Στο πλαίσιο των επόμενων δραστηριοτήτων του κινήματος πολιτών “Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε”, προγραμματίζονται ενέργειες σε συνεργασία με φορείς (όπως δήμοι, επιμελητήρια και επαγγελματικές οργανώσεις), με σκοπό την εξειδικευμένη παρέμβαση τόσο σε κλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο (π.χ., εκδηλώσεις που θα αφορούν συναφείς κλάδους παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως διατροφή, ένδυση-υπόδηση, κόσμημα κοκ., με συμμετοχή επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αντίστοιχους χώρους).
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤO BAR CODE
“Δυστυχώς, στην παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα της οικονομίας των ημερών μας είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε άμεσα και διακριτά την ελληνικότητα ενός προϊόντος καθολικά παραγόμενου στην Ελλάδα” αναφέρει η κίνηση πολιτών “Καταναλώνω ό,τι παράγω”.
Μια καλή πρακτική είναι να ελέγχουμε τον γραμμωτό κώδικα (bar code) στη συσκευασία -και, αν αυτός είναι 520 ή 521, τότε με μεγάλη πιθανότητα αυτό το προϊόν (κατά ποσοστό 95%) προέρχεται από ελληνική επιχείρηση. Άλλος τρόπος είναι να ελέγχουμε τις πληροφορίες που αναφέρονται στη συσκευασία, όπως, π.χ., χώρα παραγωγής και συσκευασίας, αν έχει σήμανση με ελληνική σημαία ή τη φράση “ελληνικό προϊόν” κτλ. “Θα πρέπει οι καταναλωτές να αναλάβουν την πρωτοβουλία να εξετάζουν όλα αυτά τα στοιχεία, ώστε να στηρίζουν τις ελληνικές παραγωγικές μονάδες” τονίζει η κίνηση πολιτών “Καταναλώνω ό,τι παράγω” και καλεί όλους μας:
>> Να αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο ελληνικό εμπορικό ράφι το ελληνικό αγροτικό προϊόν.
>> Να αναγεννήσουμε την ελληνική παραγωγική μηχανή στο ένδυμα, στο παπούτσι, στο κόσμημα και σε κάθε τι που, στον βωμό μιας λανθασμένης καταναλωτικής πρακτικής, σχεδόν εξοβελίστηκε από τις επιλογές μας.
>> Να ανακαλύψουμε πάλι την αξία της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης.
>> Να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας στον τουρισμό και την επισκεψιμότητά μας στο παραδοσιακά φιλόξενο ελληνικό κατάλυμα, ξενοδοχείο ή ξενώνα, σε κάθε σημείο της πατρίδας μας.