Φοροκάρτα: ναυάγησε στα ρηχά

Δημιουργήθηκε για «μεγάλα ταξίδια» αλλά «ναυάγησε» στα ρηχά. Ο λόγος για τη «φοροκάρτα» που διαφημίστηκε ως ένας τρόπος πάταξης της φοροδιαφυγής και διευκόλυνσης των φορολογουμένων αλλά στην πράξη δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα για μία ακόμη χρονιά οι φορολογούμενοι να αθροίζουν τα ποσά των αποδείξεων, ενώ ο σχετικός κωδικός στη φόρμα ηλεκτρονικής υποβολής να παραπέμπει σε κάτι που δεν υπάρχει.

Από το φθινόπωρο του 2011 μέχρι και το τέλος του έτους την κάρτα αποδείξεων είχαν ενεργοποιήσει μόλις 30.000 φορολογούμενοι σε όλη τη χώρα και είχαν κάνει μόλις… 1.300 συναλλαγές, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ένωσης φοροτεχνικών ελευθέρων επαγγελματιών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δαβελούδης. Γιατί απέτυχε η κάρτα; Για τον ίδιο λόγο που απέτυχε το περίφημο «κίνημα των αποδείξεων» όπως το είχε ονομάσει ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. «Πέρσι οι φορολογούμενοι ‘έχτιζαν’ το αφορολόγητο με τις αποδείξεις. Με την αλλαγή του νόμου δεν είχαν πια κίνητρο να το κάνουν» εξηγεί ο κ. Δαβελούδης. Φέτος οι αποδείξεις δαπανών πρέπει να αντιστοιχούν στο 25% του δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος. Σε περίπτωση συγκέντρωσης λιγότερων αποδείξεων επιβάλλεται πρόσθετος φόρος ίσος με το 10% της αξίας των αποδείξεων που λείπουν ενώ αν ο φορολογούμενος συγκεντρώσει περισσότερες αποδείξεις δεν έχει κάποιο όφελος.
Όπως περιγράφει ο κ. Δαβελούδης, το 2011 οι εφορίες ζήτησαν δειγματοληπτικά από κάποιους φορολογούμενους να προσκομίσουν τις αποδείξεις, συγκέντρωσαν τόνους χαρτιού και στη συνέχεια ήλεγξαν ένα δείγμα του δείγματος, με ότι αυτό σημαίνει για την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Με την φοροκάρτα θα μπορούσε το κράτος να ελέγχει και να διασταυρώνει αυτόματα στην ηλεκτρονική μερίδα τις δαπάνες κάθε φορολογούμενου και κατ΄επέκταση τον ΦΠΑ που θα έπρεπε να αποδίδει η κάθε επιχείρηση. Όμως ακόμα και αν ένας από τους 30.000 κατόχους της κάρτας ήθελε να τη χρησιμοποιήσει, θα έπρεπε να αισθάνεται πολύ τυχερός αν έβρισκε κατάστημα που να διαθέτει τη συσκευή για την αποδοχή πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών (POS). Η κατοχή του μηχανήματος δεν είναι υποχρεωτική, καθώς υποτίθεται ότι οι έμποροι θα την τοποθετούσαν οικειοθελώς αν υπήρχε σχετική… ζήτηση από τους πελάτες τους. Οι τελευταίοι με τη σειρά τους ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στο νέο σύστημα, φοβούμενοι ότι με την κάρτα θα «φακελωνόταν» οι καταναλωτικές τους συνήθειες. Επιπλέον δεν είχαν κίνητρο να τη χρησιμοποιούν (αφού η συγκέντρωση περισσότερων «αποδείξεων» στην κάρτα δεν θα τους απάλλασσε από το φόρο) αντιθέτως είχαν το αντικίνητρο της διαδικασίας προμήθειας και η απώλεια χρόνου για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Λυπητερή για το 65%
Από τα πρώτα στοιχεία των εκκαθαριστικών που στέλνει η εφορία το 65% είναι… «βάρβαρα χρεωστικά» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ένωσης φοροτεχνικών ελευθέρων επαγγελματιών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δαβελούδης, με το μέσο όρος του αναλογούντος φόρου στα 1453 ευρώ, το 25% είναι μηδενικά και μόλις ένα 10% είναι πιστωτικά. Μέχρι στιγμής εκκαθαριστικά σημειώματα έχουν αποσταλεί σε 500.000 φορολογούμενους, ενώ η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 16 Ιουλίου. Πάντως μέχρι στιγμής καταγράφεται μια δυστοκία υποβολής δηλώσεων από εταιρείες, εξαιτίας του γεγονότος ότι μαζί με τη δήλωση πρέπει άμεσα να πληρώσουν και το 1/8 του αναλογούντως φόρου- κάτι που είναι αδύνατο σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας.

Σοφία Χριστοφορίδου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s