Ήρθε για διακοπές στη Σκιάθο και βρέθηκε να ανοίγει ξεχασμένα μονοπάτια στο δάσος με αξίνες και αλυσοπρίονα. Με αφορμή το βιβλίο που έγραψε για τις περιηγήσεις του στο νησί, ξεκίνησε μια καμπάνια τουριστικής προβολής που θα αποτελούσε μάθημα αποτελεσματικότητας για τον ΕΟΤ. Κι όλα αυτά αμισθί, συχνά και με λεφτά από την τσέπη του. Ο Όρτβιν Βίτμαν, λάτρης της Σκιάθου, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι βοήθησε το νησί, φέρνοντας τουρίστες που αγαπούν ό,τι κι αυτός, τις περιηγήσεις. Πλέον ανοίγεται σε νέα μονοπάτια, με στόχο να «διδάξει» το μοντέλο της Σκιάθου και σε άλλους δήμους, για το πως μπορούν να αναδείξουν τα μονοπάτια της Ροδόπης, της Σαμοθράκης, του Λαγκαδά, των Πρεσπών. Όλα αυτά, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει η Ελληνογερμανική Συνέλευση.
Πάτησε το πόδι του για πρώτη φορά στη Σκιάθο το 1994 και μαγεύτηκε. Επιστρέφοντας στη Γερμανία πούλησε μια επιχείρηση με φίλτρα νερού που είχε, άρχισε εντατικά μαθήματα ελληνικής (κάτι θυμόταν και από τα γυμνασιακά του χρόνια), αποχαιρέτισε τα τρία του παιδιά και τα τέσσερα εγγόνια και αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί, μαζί με τη σύζυγό του Ούρσουλα. Πρόσκοπος από έξι ετών, και λάτρης της πεζοπορίας άρχισε να εξερευνεί το νησί με τα πόδια, ρωτώντας γιδοβοσκούς και κυνηγούς και ψάχνοντας σε παλιούς χάρτες. Πριν από 7 χρόνια είπε στο δήμαρχο της Σκιάθου την ιδέα του: «να καθαρίσουμε τα μονοπάτια που έκλεισαν από τη βλάστηση». Αυτός του παραχώρησε δύο εργάτες για δυο μέρες αλλά φυσικά η δουλειά ήταν πολύ περισσότερη. Πήρε μόνος μου τα αλυσοπρίονα, πλήρωσε και μεροκάματα σε έναν εργάτη και σιγά σιγά καθάρισαν μαζί όλα τα μονοπάτια. Έτσι δημιούργησε ένα δίκτυο μονοπατιών μήκους 197 χιλιομέτρων με σήμανση που βοηθά τους πεζοπόρους. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για τον ενθουσιώδη ιχνηλάτη.
Κατέγραψε όλες τις διαδρομές, μαζί ιστορικά στοιχεία, προτάσεις και συμβουλές, στο βιβλίο του με τίτλο «Σκιάθος, Περπατώντας στον παράδεισο του Αιγαίου» (κυκλοφορεί στα ελληνικά, τα γερμανικά, τα αγγλικά και προσεχώς στα ιταλικά). Με δική του πρωτοβουλία έστειλε δωρεάν το βιβλίο σε περισσότερους από 100 ορειβατικούς και περιπατητικούς συλλόγους στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία. Εδώ και δύο χρόνια το νησί δρέπει τους καρπούς των κόπων του Όρτβιν. Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Frosch Sport Reisen ενέταξε τη Σκιάθο στους προορισμούς του (εκτός των «παραδοσιακών προορισμών» Κρήτης και Ρόδου) φέρνοντας στο νησί περί τους 400 γερμανούς οδοιπόρους εκτός υψηλής τουριστικής σεζόν. Με το βιβλίο ανα χείρας άρχισαν να καταφτάνουν και έλληνες περιηγητές. Πενήντα ορειβάτες ήρθαν από την Κρήτη κι άλλοι τόσοι από την Εύβοια, μικρότερα γκρουπ άρχισαν να καταφτάνουν από την Αθήνα… Φέτος ο κ. Βίτμαν περιμένει και Ιταλούς πεζοπόρους.
Τι κερδίζει από όλη αυτή την ιστορία; «Εγώ δεν έχω ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τα χρήματα που παίρνω ως οδηγός τα ξοδεύω για να συντηρώ τα μονοπάτια, αλλά και πάλι δεν φτάνουν, για αυτό βρίσκω χορηγίες και βάζω και από την τσέπη μου» λέει. Φέτος οι ξενοδόχοι υποσχέθηκαν να δίνουν ένα ευρώ για κάθε διανυκτέρευση τουριστών που έρχονται στο νησί για να γνωρίσουν τα μονοπάτια του.«Υποστηρίζω την καινούργια πατρήδα μου, όσο μπωρώ, για τον πλεονέκτημα της φύσης και του περιβάλλον» γράφει με τη δική του ορθογραφία ο κ. Βίτμαν στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει.
Ο ίδιος πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να προβάλλει μόνο το πακέτο “ήλιος-θάλασσα” καθώς έχει πολύ περισσότερα να δώσει στον επισκέπτη. “Πλέον ο τουρίστας δεν θέλει μόνο ξαπλώστρα. Θέλει να γνωρίσει έναν τόπο περπατώντας τον”. Και όπως λέει, με τον περιπατητικό τουρισμό «έρχονται τουρίστες την άνοιξη και το φθινόπωρο, που είναι ιδανικές εποχές για πεζοπορία και τα ξενοδοχεία άδεια».
Στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ανέλαβε να σχεδιάσει τέσσερα «πακέτα» περιπατητικού τουρισμού για την οροσειρά της Θράκης, τα λουτρά Λαγκαδά, τις Πρέσπες και τη Σαμοθράκη. Τα προγράμματα αυτά θα παραδοθούν στη συνέχεια στην τοπική αυτοδιοίκηση, για να πράξει κατά το δοκούν για την προσέλκυση τουριστών. Η μέθοδος του κ. Βίτμαν πάντως ήταν απλή, λειτουργική, με μικρό κόστος και πολύ καλά αποτελέσματα.