Χρεοκόπησε μια από τις πιο παλιές βιομηχανίες της Ξάνθης, η Χαρτοποιία Θράκης Diana Α.Ε. αφήνοντας απλήρωτους περί τους 180 εργαζόμενους. Την Πέμπτη ο σύνδικος πτώχευσης έγραψε την τελευταία πράξη του δράματος, σφραγίζοντας τη μονάδα.
Εδώ και ένα χρόνο εταιρεία αντιμετώπιζε οξυμένα προβλήματα ρευστότητας, καθώς είχε λαμβάνειν από πελάτες της 15 εκατομμύρια ευρώ και περίπου άλλα 4 εκατομμύρια ευρώ από το κράτος, από επιστροφή φόρων και την επιδότηση 12% του κόστους εργασίας. «Αν τα είχαμε εισπράξει δεν θα είχαμε πρόβλημα, αλλά μας παρέσυρε η κρίση» αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Στράτος Θεμιστοκλής. Η εταιρεία σταμάτησε να πληρώνει τους εργαζόμενους από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ την ίδια περίοδο η παραγωγή σταμάτησε καθώς ΔΕΗ και ΔΕΠΑ διέκοψαν την παροχή ενέργειας. Οι συνολικές υποχρεώσεις της DIANA προς προμηθευτές, προσωπικό, Δημόσιο, ασφαλιστικούς φορείς, πιστωτές, ΔΕΗ και ΔΕΠΑ αγγίζουν τα 30 εκατ. ευρώ. Τα δεδουλευμένα των 180 εργαζομένων ανέρχονται στα 2 εκατ. ευρώ. Οι περισσότεροι εξ αυτών δουλεύουν για περισσότερα από 15 χρόνια στην επιχείρηση, πολλοί μάλιστα εργάζονταν εκεί από το 1980, οπότε λειτούργησε το εργοστάσιο.
Η Χαρτοποιία Θράκης Diana, ιδρύθηκε από τον Πάνο Ζερίτη (φωτο), το 1980 στα Μάγγανα Ξάνθης, εκμεταλλευόμενη τις επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου Ν. 289/76. Σύντομα έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία παραγωγής χάρτου στην Ελλάδα, κατέχοντας περίπου το 20% της εγχώριας αγοράς. Το 1984 ο επιχειρηματίας επεκτάθηκε στην Αίγυπτο με την Pyramids Paper Mills SAE «Flora», το 1993 απέκτησε δύο ουγγρικές χαρτοποιίες και το 1997 τη χαρτοποιία Belana της Βουλγαρίας.
Λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η Diana τα τελευταία χρόνια ο ιδιοκτήτης κατέθεσε τον περασμένο Δεκέμβριο αίτηση υπαγωγής της εταιρίας σε καθεστώς πτώχευσης, κάτι που έγινε δεκτό από το Πρωτοδικείο Θράκης με απόφαση που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2012. Στην αίτηση πτώχευσης η εταιρεία ζητούσε την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων να κάνει η νυν διοίκηση. Επίσης ζητούσε να μην ακυρωθεί το προσύμφωνο που έχει κάνει το 2011 η εταιρεία με τους γιους του ιδιοκτήτη, για την παραχώρηση εκτάσεων της Diana, προκειμένου να εκταταστήσουν φωτοβολταϊκό πάρκο. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτές τις απαιτήσεις της πλευράς του κ. Ζερίτη κρίνοντας ότι δεν συντρέχουν λόγοι να συμμετάσχει η υπό πτώχευση εταιρία στην εκποίηση των παγίων της. Επίσης , δεν εξαίρεσαι τις επίμαχες εκτάσεις από την υπό ρευστοποίηση περιουσία. Την περασμένη Πέμπτη η σύνδικος πτώχευσης σφράγισε τη μονάδα και αφού συγκεντρώσει τις απαιτήσεις πιστωτών και εργαζομένων στις 27 Σεπτεμβρίου 2012 θα πρέπει να συγκαλέσει Συνέλευση των πιστωτών.
—————————————————————————————————
Τελειωτικό χτύπημα
Κάποτε η Diana έφτασε να απασχολεί έως και 800 άτομα. Ήταν η εποχή που η Βιομηχανική Περιοχή Ξάνθης γνώριζε μεγάλη ανάπτυξη και τα ποσοστά ανεργίας ήταν ιδιαίτερα χαμηλά. Σήμερα ένας στους τρεις κατοίκους της περιοχής δεν έχει δουλειά.»Το ποσοστό ανεργίας στην Ξάνθη αγγίζει το 35%» εκτιμά ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Σπύρος Παπαχρήστου. «Το κλείσιμο της Diana ήταν το τελειωτικό χτύπημα. Τα τελευταία χρόνια έκλεισαν μεγάλες μονάδες όπως η ΣΕΒΑΘ και η Βιομηχανία Ζάχαρης, η Venus μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία, η ΣΕΚΑΠ κινδυνεύει αν δεν βεθεί επενδυτής να την αγοράσει… Το σωματείο των οικοδόμων Ξάνθης ήταν κάποτε το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, μετά από αυτό της Αθήνας. Σήμερα οι περισσότεροι από τους 5000 οικοδόμους έχουν 2-3 χρόνια να κολλήσουν ένσημα. Φτάσαμε να βλέπουμε ως μάννα εξ ουρανού τις 1500 θέσεις κοινωφελούς εργασίας με μισθό τα 625 ευρώ».