100.000 θέσεις εργασίας άνοιξαν οι Έλληνες στη Βουλγαρία

Πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας(!) έχουν δημιουργήσει στη Βουλγαρία οι έλληνες επενδυτές, ενώ το 2011 καταγράφηκε ρεκόρ στην απόδοση φόρων από ελληνικές επιχειρήσεις, αφού προ κρίσης μόλις μερικές εκατοντάδες είχαν έδρα στη γειτονική χώρα και τώρα κοντεύουν τις 4.000.

Τα παραπάνω προκύπτουν από δηλώσεις του Προέδρου της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, στους βούλγαρους δημοσιογράφους, που καλύπτουν την επίσκεψή του στη χώρα μας. «Η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Βουλγαρία τα τελευταία 20 χρόνια» τόνισε και πρόσθεσε πως «η σταθερή μετανάστευση ελληνικών κεφαλαίων στα Βαλκάνια είναι βασικός τροφοδότης της βουλγαρικής οικονομίας». Σύμφωνα μάλιστα με την Εθνική Υπηρεσία Εσόδων της Βουλγαρίας, συνολικά 3.800 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων έχουν αποδώσει φόρους στη Βουλγαρία το 2011, όταν πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης αυτές ήταν μόλις μερικές εκατοντάδες! Χθες, ο κ. Πλεβνέλιεφ επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης, αλλά και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Και στις δύο τελετές εμφανίστηκε υπέρμαχος του δόγματος Μέρκελ, για την ανάγκη της δημοσιονομικής εξυγίανσης των χωρών της Ε.Ε.

Η βουλγαρική συνταγή

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του ΠΑΜΑΚ (Φωτ. Αλέξανδρος Αβραμίδης)

«Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται σε εθνικό επίπεδο, γιατί εκεί δημιουργήθηκαν, όχι στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο», τόνισε κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κάνοντας σαφή αναφορά στους χειρισμούς της οικονομικής κρίσης από ελληνικής πλευράς. Στην ομιλία του, με θέμα «Συνεργασία για την Οικονομική Ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν η Ελλάδα και η Βουλγαρία για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Χαιρέτισε την πρόοδο των υποψήφιων προς ένταξη στην Ε.Ε. χωρών και τόνισε, ότι είναι σημαντικό να μη μεταθέτουν τα προβλήματά τους η μία στην άλλη, στις Βρυξέλλες ή το Βερολίνο, αναφορά που παρέπεμπε μάλλον στην Ελλάδα, παρά στα Δυτικά Βαλκάνια. Κατά τον βούλγαρο Πρόεδρο δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη «συνταγή ανάπτυξης» για όλες τις χώρες, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούν οι πολιτικοί: να θέτουν προτεραιότητες, να πολιτεύονται με διαφάνεια και να μην υπόσχονται όσα δεν μπορούν να υλοποιήσουν. Η «βουλγαρική συνταγή» της επιτυχίας είναι ένας συνδυασμός εκτεταμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που έκαναν τη δημόσια διοίκηση φιλική προς το επιχειρείν και αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, κάτι στο οποίο επέμενε ιδιαιτέρως ο κ. Πλεβνέλιεφ.
Κατά την ανάγνωση του επαίνου, ο πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Θεοφάνης Καραγιώργος, τόνισε, πως ο τιμώμενος ανήκει στη νέα γενιά των διαπρεπών προσωπικοτήτων, τόσο στο χώρο της πολιτικής σκηνής, όσο και στο χώρο του επιχειρηματικού κόσμου και της πνευματικής κοινότητας της Βουλγαρίας.

Και επίτιμος δημότης
Νωρίτερα, ο Ρόσεν Πλεβνέλιεφ ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Θεσσαλονίκης, ενώ ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης του απένειμε το χρυσό μετάλλιο της πόλης. Η ανακήρυξη έγινε στη διάρκεια χθεσινής ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
«Η επίσκεψή μου αποτελεί έκφραση της αλληλεγγύης του βουλγαρικού λαού στην Ελλάδα, στις δύσκολες ώρες που περνάει», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, επισημαίνοντας, ότι παρά τις δυσκολίες, ο ελληνικός λαός έδειξε για ακόμη μια φορά το «αδάμαστο πείσμα» του κι επέλεξε τον ευρωπαϊκό δρόμο. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διάκριση προς το πρόσωπό του από τη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που, όπως είπε, γνωρίζει πολύ καλά και περιέγραψε τις αγαπημένες «θεσσαλονικιώτικες γωνιές του», όπως η οδός Τσιμισκή για τα ψώνια, η παραλία για τη βόλτα, τα κάστρα και ο Λευκός Πύργος για τη θέα που προσφέρουν.
Στις ιστορικές σχέσεις της Θεσσαλονίκης με τη Βουλγαρία και το βουλγαρικό λαό, που διήρκεσαν πολλούς αιώνες, αλλά και στις διμερείς σχέσεις «που σφυρηλατούνται σήμερα μέσα από τους δημοκρατικούς θεσμούς και το ευρωπαϊκό πνεύμα» αναφέρθηκε στην ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Φώτης Κουτσαμπάρης, Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία», 6.7.2012

http://www.makthes.gr/news/reportage/90535/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s