Πολύ λάδι, κι από τηγανίτα τίποτα

Λαμαρίνες γύρω από τα έργα του μετρό, παρεμπόριο, κάδοι ξέχειλοι από σκουπίδια, ελλιπής αστυνόμευση: όλα αυτά διώχνουν από τα καταστήματα τούς πελάτες (όσους διαθέτουν ακόμη αγοραστική δύναμη…), διώχνουνΠους τουρίστες από την πόλη και βυθίζουν την αγορά σε απόγνωση. Τα -γνωστά σε όλους- προβλήματα διαπίστωσαν για άλλη μία φορά εκπρόσωποι φορέων και πολιτικοί που συμμετείχαν στη σύσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), ενώ η επίλυσή τους παραπέμφθηκε σε μελλοντικές συσκέψεις…

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Φωτ.Νώντας Στυλιανίδης

“Είναι η τελευταία σύσκεψη που κάνω: έχω καταντήσει γραφικός…” σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, προσθέτοντας ότι από εδώ και πέρα θα καλεί τον εισαγγελέα για να αναλάβει καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν. Σημειωτέον ότι από τη σύσκεψη απουσίαζε εκπρόσωπος του δήμου Θεσσαλονίκης, αν και πολλά από τα προβλήματα ήταν της αρμοδιότητάς του.

ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
“Η έλλειψη προσωπικού καθαριότητας, λόγω της κρίσης και των περιορισμών στις προσλήψεις, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για το μαύρο χάλι που επικρατεί, γενικά και ειδικά, στους βασικούς τουριστικούς άξονες”, σημείωσε ο κ. Ζορπίδης. “Η Θεσσαλονίκη είναι αφιλόξενη για τους τουρίστες: δεν υπάρχουν σημεία αποβίβασης ή επιβίβασης των τουριστών στα λεωφορεία, οι ελάχιστες δημόσιες τουαλέτες είναι μέσα στη βρωμιά και τη δυσοσμία, πληροφορίες για την πόλη δίνονται μόνον από ένα περίπτερο του δήμου, που στελεχώθηκε από το επιμελητήριό μας… Η πρόσβαση στα μνημεία είναι προβληματική, ενώ είναι παντελώς ανύπαρκτη η σήμανση και ο φωτισμός τους” πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, κ. Α. Θωμόπουλος, δήλωσε πως έλαβε επιστολή από τον διευθυντή του Ισραηλινού Οργανισμού Τουρισμού, στο Τελ Αβίβ, με την οποία τον ενημέρωνε ότι έγινε αποδέκτης αρνητικών σχολίων από τουρίστες που επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη και κατέγραψαν με τον φωτογραφικό φακό τους τα βουνά από σκουπίδια: “Παλεύαμε τέσσερα χρόνια για να ανοίξουμε αυτήν την αγορά, πλέον όμως υπάρχει ανάσχεση του ρεύματος από το Ισραήλ” υποστήριξε ο κ. Θωμόπουλος.
Πρόβλημα υπάρχει και με την αστυνόμευση -“σχεδόν ανύπαρκτη” τη χαρακτήρισε ο κ. Ζορπίδης- στο πολεοδομικό συγκρότημα και δη στο ιστορικό κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα την εξάπλωση του παρεμπορίου, της επαιτείας, της πορνείας και της δράσης πορτοφολάδων. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΕΘ επικαλέστηκε τα λεγόμενα τριών tour operators (Mouzenidis, Beleon, Melitours), που ανέφεραν σε πρόσφατη συνάντηση στο ΕΕΘ ότι θεωρούν τη Θεσσαλονίκη την πιο επικίνδυνη πόλη στην Ευρώπη(!), επειδή σε κάθε γκρουπ που φέρνουν τουλάχιστον ένας τουρίστας πέφτει θύμα κλοπής! “Έχουμε αντι-εγκληματικό σχεδιασμό”, υποστήριξε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο η διαβεβαίωση αυτή να φάνηκε ικανή να πείσει τους παριστάμενους.

ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ
Λύσεις από τη σύσκεψη του ΕΕΘ μπορεί να μην προέκυψαν, βγήκαν όμως τα “μαχαίρια” από τα θηκάρια για το ποιος είναι αρμόδιος να λύσει τα προβλήματα της πόλης.
Ο νέος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης (ΥΜΑΘ), κ. Θ. Καράογλου, διαβεβαίωσε τους παριστάμενους ότι με την επανίδρυση του υπουργείου θα αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις και οι δυσλειτουργίες που οδήγησαν την πόλη σε οπισθοδρόμηση. Πρότεινε, μάλιστα, να δημιουργηθεί μια συντονιστική επιτροπή (υπό το ΥΜΑΘ), που θα διαχειρίζεται τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης.
Αμέσως μετά τη διατύπωση της πρότασής του, ο υπουργός αποχώρησε λόγω υποχρεώσεων από τη σύσκεψη, για να ξεσπαθώσει λίγα λεπτά αργότερα ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας: “Δεν χρειάζεται συντονιστική επιτροπή! Ο συντονισμός του νομού ασκείται από εμάς. Ίσως ο υπουργός δεν το γνωρίζει, επειδή είναι νέος σ’ αυτήν τη θέση -με χαρά να τον ενημερώσουμε” δήλωσε δηκτικά, για να προσθέσει με νόημα ότι “δεν χρειάζεται να δημιουργούνται προβλήματα ‘με το καλημέρα’”. Μάλιστα, ευχήθηκε στον κ. Καράογλου να αποκτήσει και αυτός αρμοδιότητες, σχολιάζοντας ότι “ελπίζει το ΥΜΑΘ να μην είναι πλέον υπουργείο εξυπηρέτησης πελατών, όπως ήταν κατά το παρελθόν, αλλά να έχει ουσιαστικό ρόλο”.
Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στο μετρό, ο κ. Τζιτζικώστας επέκρινε τον πρώην υφυπουργό, κ. Γ. Μαγκριώτη, ότι επί των ημερών του το έργο “πήγε πίσω” και προειδοποίησε την κυβέρνηση “να μην τολμήσει να εμφανιστεί στη ΔΕΘ χωρίς λύση για το μετρό”.

ΚΑΡΦΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ
Στη συνέχεια έστρεψε τα πυρά του στη διοίκηση του κ. Γ. Μπουτάρη, λέγοντας ότι η Θεσσαλονίκη έχει πνιγεί στα σκουπίδια, και προανήγγειλε τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει, για να παρουσιάσει την άποψή του για το πώς πρέπει να λειτουργεί ο δήμος.
Επικριτικά σχόλια για τη λειτουργία του δήμου διατύπωσαν, επίσης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Κ. Χαντζαρίδης, και ο ομόλογός του της Ένωσης Ξενοδόχων, κ. Α. Θωμόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του ΕΕΘ, κ. Μ. Ζορπίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Καλή είναι η υποστήριξη στα φεστιβάλ των γκέι αλλά να γίνονται και τα βασικά: η καθαριότητα για την οποία πληρώνουμε ανταποδοτικά τέλη και η αστυνόμευση”.

———————————————–

Παραεμπόριο “Πληγή” με ετήσιο τζίρο 20 δισ. ευρώ
Μεγάλη “πληγή” για τους εμπόρους της πόλης αλλά και συνολικά για την ελληνική οικονομία αποτελεί το παρεμπόριο. Ο τζίρος του (μαζί με εκείνον των παραποιημένων προϊόντων) φτάνει τα 20 δισ. ευρώ ετησίως -κι αν υπολογιστεί ότι, εκτός του ΦΠΑ 23%, δεν εισπράττεται και ο φόρος εισοδήματος των εμπόρων, το ποσό που χάνει το Δημόσιο είναι μεγαλύτερο από 6 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Δ. Μαυρίδης, στο περιθώριο της σύσκεψης του ΕΕΘ. Κατά τον διευθυντή του ΣΔΟΕ, το μείζον είναι ο εντοπισμός των εισαγωγέων που φέρνουν μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων, τα οποία καταλήγουν σε αποθήκες και, τελικά, στα σεντόνια που απλώνονται στην Τσιμισκή και τη Ροτόντα.
Από την πλευρά των εμπόρων, πάλι, το μείζον είναι να παταχθεί το παρεμπόριο σε αυτό το επίπεδο: “Ουδέποτε στο παρελθόν δραστηριοποιούνταν τόσο πολλοί πλανόδιοι πωλητές των πάντων. Βρίσκονται σε κάθε σημείο, σε κάθε πεζοδρόμιο, μπροστά στα καταστήματα και στις επιχειρήσεις των μελών μας” σημείωσε ο κ. Ζορπίδης, εκφράζοντας το παράπονο ότι το ΣΔΟΕ εξαντλεί την αυστηρότητά του στους μικροεπαγγελματίες. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το επιμελητήριο προσφέρεται να προμηθεύσει με δικά του έξοδα τη δημοτική αστυνομία με τα ειδικά σπρέι καταστροφής των προϊόντων παρεμπορίου.

————————

Μετρό “Εφικτός” στόχος το 2016, αρκεί όμως;

Σε εφιάλτη για τους επαγγελματίες έχει εξελιχθεί το σημαντικότερο έργο υποδομής της Θεσσαλονίκης: το μετρό. Και η χθεσινή διαβεβαίωση του διευθυντή του έργου, κ. Γ. Κωνσταντινίδη, ότι είναι “είναι εφικτό τον Νοέμβριο του 2016 να λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη μετρό” δεν ανακούφισε καθόλου όλους όσοι έχουν καταστήματα στον άξονα των έργων.
Ήδη, το 35% των επιχειρήσεων με έδρα κοντά στα εργοτάξια υπολογίζεται ότι έχει βάλει λουκέτο, σύμφωνα με έρευνα της Αναπτυξιακής Εταιρείας του ΕΕΘ, ενώ το ερώτημα που διατυπώθηκε (αν οι επαγγελματίες θα αντέξουν μέχρι το 2016) απασχολεί το σύνολο του εμπορικού κόσμου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ επί της Δελφών, που επί δέκα μήνες δεν μπορεί να δουλέψει, επειδή δεν υπάρχει πρόσβαση για τα αυτοκίνητα στο συνεργείο του. Άλλος έμπορος από την ίδια περιοχή έλεγε χθες με οργή: “Σβήσαμε σαν επιχειρηματίες -ούτε καν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ δεν έχουμε να πληρώσουμε. Δυσκολευόμαστε να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας”.
Ο κ. Κωνσταντινίδης διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι μέχρι το τέλος του 2012 πρέπει να κλείσουν όλα τα σκάμματα των αρχαιολογικών ανασκαφών, οι οποίες είναι μία από τις βασικές αιτίες καθυστερήσεων του έργου. Παράλληλα, διέψευσε τις πληροφορίες ότι το έργο κινδυνεύει με “πάγωμα”, λόγω έλλειψης κεφαλαίων, ξεκαθαρίζοντας ότι το μετρό έχει διασφαλισμένα κεφάλαια από ευρωπαϊκά κονδύλια και εγκεκριμένα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πάντως, παραδέχθηκε ότι η ανάδοχος κοινοπραξία δυσκολεύεται να χρηματοδοτήσει το έργο για έναν μήνα, μέχρι να πιστωθεί η χρηματοδότηση στον λογαριασμό της.
Όσο για τα προβλήματα των επαγγελματιών, παραπέμπονται σε νέα σύσκεψη, επιτόπου, στα εργοτάξια του μετρό στη Δελφών…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s