Η υπουργός Τουρισμού περιέγραψε την ανάπτυξη του προγράμματος ως τον πρώτο άμεσο στόχο για θα τονωθεί ο εγχώριος τουρισμός και να κάνουν διακοπές με χαμηλό κόστος χιλιάδες συμπολίτες μας.
«Χάρη στα δελτία κοινωνικού τουρισμού πήγαμε με τη σύζυγό μου για λουτροθεραπείες στην Αιδηψό. Φέτος, χωρίς κουπόνια και με τις περικοπές στις συντάξεις, δεν θα καταφέρναμε να πάμε πουθενά…», εξηγεί, μιλώντας στη «Μ», ο συνταξιούχος του ΙΚΑ, Γιώργος Μουστακίδης.
«Με τον κοινωνικό τουρισμό πλήρωνα ένα πολύ μικρό ποσό για τη διαμονή -της τάξης των 50-60 ευρώ συνολικά. Ελπίζω να μπορέσω να είμαι από τους τυχερούς που θα πάρουν και φέτος δελτίο, γιατί αλλιώς δεν προβλέπονται διακοπές…» συμπληρώνει η Αναστασία Χατζάτογλου, υπάλληλος με μερική απασχόληση σε σούπερ μάρκετ και μητέρα τριών παιδιών.
«ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ»
Μέχρι το 2010, περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες επωφελούνταν από τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της Εργατικής Εστίας (περίπου 600.000 δικαιούχοι), του ΕΟΤ και του ΟΓΑ (περίπου 200.000 δικαιούχοι για κάθε οργανισμό). Το 2011 αρχικώς περικόπηκαν στο μισό οι δικαιούχοι αλλά με τον «ξαφνικό θάνατο» του Οργανισμού Εργατικής Εστίας πάγωσαν όλα ανεξαιρέτως τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις ξενοδοχείων, ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων.
«Πάθαμε μεγάλη ζημιά από την κατάργηση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού. Και φέτος χάθηκε πολύτιμος χρόνος -και ο αριθμός των δικαιούχων είναι πολύ μικρός…» αναφέρει στη «Μ» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Σωματείων Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής. Ο κοινωνικός τουρισμός ήταν γι’ αυτούς μια σταθερή πηγή εισοδήματος. Ειδικά η Εργατική Εστία εξοφλούσε τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων σε διάστημα 3-4 μηνών, σε αντίθεση με τον ΕΟΤ, που κάλυπτε τις οφειλές του σε 1-2 χρόνια. Τώρα, η μερική ενεργοποίηση του προγράμματος -μόνο στο σκέλος του ΕΟΤ- αποτελεί μια κάποια λύση, αν και δεν λύνει το πρόβλημα, όπως σημειώνει ο κ. Χαδαλής. Αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, η κίνηση από πλευράς ελλήνων τουριστών είναι μειωμένη κατά 50%-60% σε σχέση με πέρυσι. Η «ψαλίδα» κλείνει στο -30% στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Χαλκιδικής, χάρη στους σέρβους, τους βούλγαρους και τους ρουμάνους τουρίστες…
«Ο κοινωνικός τουρισμός ήταν ο μεγαλύτερος tour operator για τα μικρά ξενοδοχεία» σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, δηλώνοντας ικανοποιημένος από την ενεργοποίηση του προγράμματος. Το αίτημα των ξενοδόχων είναι το 2013 να αυξηθούν οι δικαιούχοι και το πρόγραμμα να διεκπεραιώνεται πλέον απευθείας από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Μέσω του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ «Τουρισμός για όλους» πρόκειται να διατεθούν 81.200 ατομικά δελτία σε αντίστοιχους δικαιούχους για την περίοδο Αύγουστος 2012-Μάιος 2013 (76.200 δικαιούχοι του προγράμματος εξαήμερων διακοπών 2012-2013 και 5.000 του προγράμματος για την τρίτη ηλικία).
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 5,5 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί από τους τακτικούς προϋπολογισμούς του ΕΟΤ για την περίοδο 2012-2013. Η διάθεση των δελτίων θα πραγματοποιηθεί με κοινωνικά κριτήρια (εισόδημα, οικογενειακή κατάσταση κοκ.)
Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΟΤ, στο πρόγραμμα συμμετέχουν ξενοδοχεία όλων των λειτουργικών μορφών και τάξεων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις όλων των τάξεων, που διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας, έχουν όλα τα δικαιολογητικά σε ισχύ και περιλαμβάνονται στον ηλεκτρονικό κατάλογο καταλυμάτων του προγράμματος.
Τα δελτία θα διατίθενται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) όλης της επικράτειας, καθημερινά, εκτός αργιών, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος και μέχρι εξαντλήσεως των δελτίων. Η διάρκεια των διακοπών ορίστηκε μέχρι τις πέντε διανυκτερεύσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τον χρόνο ισχύος του προγράμματος (δηλαδή, την 31η Μαΐου 2013).
Ο ΕΟΤ επιδοτεί τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη δράση με 14 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση για τα ξενοδοχεία, 12 ευρώ για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και 6 ευρώ για τις σκηνές σε κάμπινγκ. Το ποσό συμμετοχής των δικαιούχων και των προστατευομένων μελών καθορίζεται ελεύθερα από τις τουριστικές επιχειρήσεις.
ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση νόμου για επανασύσταση ΟΕΕ και ΟΕΚ
Την πρώτη πρόταση νόμου της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου κατέθεσε -ως αξιωματική αντιπολίτευση- στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).
Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να καταργηθεί η υπ’ αριθμ. 6/28-2-2012 πράξη υπουργικού συμβουλίου (ΦΕΚ Α 38/28-2-2012), που έχει υπογραφεί στο πλαίσιο της υλοποίησης των δεσμεύσεων του Μνημονίου ΙΙ και καταργούσε τους δύο οργανισμούς.
Σοφία Χριστοφορίδου
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 11.7.2012