Οι δανειολήπτες στη Δικαιοσύνη, οι τράπεζες… στην κυβέρνηση

Με καταιγιστικούς ρυθμούς κατατίθενται στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης αιτήσεις δανειοληπτών για υπαγωγή στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αμέσως μετά τις εκλογές, με τις νέες υποθέσεις να παίρνουν ημερομηνία εκδίκασης για το Μάιο του 2016, σύμφωνα με τις καταναλωτικές οργανώσεις. Στα δυόμισι χρόνια εφαρμογής του νόμου έχουν κατατεθεί 3651 αιτήσεις στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων οι 396 (δηλαδή πάνω από το 10%) τις τελευταίες τρεις εβδομάδες!

Πανελλαδικά εκκρεμούν πάνω από 20.000 υποθέσεις δανειοληπτών ενώ με το άνοιγμα των δικαστηρίων, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να επικρατήσει το αδιαχώρητο, καθώς με το τέλος του έτους λήγει η αναστολή των πλειστηριασμών για την α’ κατοικία- χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό αν θα δοθεί παράταση.
Με τα επισφαλή δάνεια να πολλαπλασιάζονται και τα δικαστήρια να εκδίδουν αποφάσεις που προβλέπουν μεγάλα ποσοστά «κουρέματος» για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, ορισμένες τράπεζες φέρονται να έχουν υποβάλλει πρόταση προς το υπουργείο Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των δανείων με ευνοϊκότερους όρους. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας (Ελ. Τύπος 23/7/20012) η βασική πρόταση προβλέπει τη μείωση των καταβολών όχι στο 30% του εισοδήματος, όπως είχε προεκλογικά προτείνει η Ν.Δ., αλλά στο ένα τρίτο της τρέχουσας δόσης και, μάλιστα, με το υπόλοιπο ποσό να κεφαλαιοποιείται άτοκα. Με μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση οι τράπεζες δεν χάνουν το κεφάλαιό τους, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις πλήρους αδυναμίας αποπληρωμής ή σε δικαστική ρύθμιση χρεών.

«Θα πληρώνουν και τα δισέγγονά μας»
Κάθετα αντίθετη βρίσκει αυτή η πρόταση την Ένωση Καταναλωτών «Ποιότητα της Ζωής» (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.). «Με αυτή την πρόταση η δόση μειώνεται στο εν τρίτο, αλλά ποιος παίρνει πλέον μισθό τέτοιο που να μπορεί να μπορεί να πληρώσει έστω και αυτό το 30% και να του μένουν για να ζει;» διερωτάται η εκπρόσωπος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΚΠΟΙΖΩ Μαρουτσέλα Βασιλειάδου. Κατά την ίδια, το μόνο που επιτυγχάνεται με αυτή τη ρύθμιση είναι να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των τραπεζών, ενώ επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμή των δανείων (για το υπόλοιπο 70% των δόσεων) «και τελικά για ένα σπίτι που αγόρασαν με στεγαστικό οι γονείς θα πληρώνουν τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους. Το ρήγμα της υπερχρέωσης βαθαίνει. Ο κόσμος δεν πληρώνει όχι γιατί δεν θέλει αλλά γιατί δεν μπορεί».
Η ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ τη διαγραφή μέρους δανείων ιδιωτών σε συνδυασμό με μείωση των επιτοκίων, ιδίως στην καταναλωτική πίστη και την αναστολή πλειστηριασμών για τα 3 τουλάχιστον επόμενα έτη, σε συνδυασμό με άλλες βελτιώσεις του Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Από τις αρχές Ιουλίου το παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΕΚΠΟΙΖΩ εγγράφει περί τα 50-60 νέα μέλη εβδομαδιαίως- αριθμός σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με την προεκλογική περίοδο. Στην πλειοψηφία τους τα νέα μέλη ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες. Από τις 1900 υποθέσεις υπερχρέωσης που χειρίστηκε η ΕΚΠΟΙΖΩ καμία δεν κατέληξε σε συμβιβασμό, εξαιτίας της απροθυμίας των τραπεζών, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να προσφύγουν στη συνέχεια στη δικαιοσύνη.

 50 δισ. ευρώ ή το 20% της συνολικής πιστωτικής επέκτασης αντιπροσωπεύουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (σε καθυστέρηση από 90 ημέρες και άνω) για το πρώτο πεντάμηνο του 2012
 1 στα 5 στεγαστικά δάνεια είναι στο «κόκκινο» (σχεδόν 14 δισ. ευρώ)
 4 στα 10 καταναλωτικά δάνεια δεν εξυπηρετούνται. (13 δισ. ευρώ)
 20% τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια ( 23,2 δισ. ευρώ)
 20.000 οι αιτήσεις δανειοληπτών για «κούρεμα» που εκκρεμούν στα δικαστήρια της χώρας
 3651 αιτήσεις έχουν κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης από το 2010, εκ των οποίων οι 396 τον Ιούλιο
Σοφία Χριστοφορίδου

———————————-
Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων
Οι «συμβουλές» ΔΝΤ και ΕΕ οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή
«Όταν ένα έθνος χάνει την ελπίδα του, τότε αρχίζει η κλονίζεται η πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς και η κοινωνική αναταραχή είναι περισσότερο πιθανή».
Την άποψη αυτή εξέφρασε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Σάραν Μπάροου παρουσιάζοντας έρευνα σύμφωνα με την οποία το 91% των Ελλήνων εργαζομένων έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Κλιμάκιο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας πραγματοποίησε διαδοχικές με συνδικάτα και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, στα πλαίσια της καταγραφής εκ μέρους της οργάνωσης των παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Η γραμματέας της Συνομοσπονδίας χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα «ζοφερή» και πρόσθεσε, ότι κατά τις συναντήσεις της με τους εργαζομένους, είδε «ανθρώπους τρομαγμένους, ανθρώπους που φοβούνται να κάνουν παιδιά, γιατί δεν γνωρίζουν αν μπορούν να τα εξασφαλίσουν. Έτσι, όμως, καταστρέφεται ο κοινωνικός ιστός. Όταν ένα έθνος χάνει την ελπίδα του, τότε αρχίζει η κλονίζεται η πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς και η κοινωνική αναταραχή είναι περισσότερο πιθανή» είπε η κ. Μπάροου, καλώντας το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξανασκεφτούν τις συμβουλές τους, που οδήγησαν το 50% των νέων στην Ελλάδα στην ανεργία και το 65% αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχιας. «Δεν έχουν αντιληφθεί το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής αναταραχής, γιατί το μόνο που έχουν μελετήσει έως τώρα είναι οι αριθμοί» τόνισε αναφερόμενη στην ΕΕ και το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι «οι αριθμοί εκφράζουν μια εικόνα, αλλά είναι φανερό ότι οι ορθόδοξες πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί ως τώρα δεν λειτουργούν»
Κατά τις συναντήσεις της η κ. Μπάροου ζήτησε την αποκατάσταση του βασικού μισθού στην Ελλάδα, στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου «ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια», να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων και να αποκατασταθούν οι οργανισμοί κοινωνικής πολιτικής, όπως οι οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας που καταργήθηκαν με το δεύτερο μνημόνιο.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s