(Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στη Μακεδονία της Κυριακής 29/07/2012 υπό τον τίτλο ΔΕΘ Να γίνει «μικρό Νταβός» θέλουν οι φορείς. Κατά τη γνώμη μου είναι τελείως ανέξοδο να κάνει κανείς ανεδαφικούς οραματισμούς. Όταν σε παίρνει δεν είναι κακό. Όταν βρίσκεσαι κοντά στο σημείο μηδέν, είναι άστοχο και ανεύθυνο να μιλάς επί θεωρητικού με οραματισμούς και αοριστολογίες. Και χρόνο με το χρόνο η έκθεση απαξιώνεται. Όσο για την παρουσία των πολιτικών που δίνει κύρος στη διοργάνωση, η μαγκιά θα ήταν να έχει από μόνη της κύρος, ως οικονομικό γεγονός… Nα ήταν ούτως ειπείν αυτόφωτη.)

Εδώ τα καλά κεντήματααααα!
Την ώρα που η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε να κάνει ένα άλμα προς τα μπροστά, κάθε σκέψη για αποκλεισμό των πολιτικών από τη διοργάνωση θα συνιστούσε υποβάθμιση, εκτιμούν φορείς της οικονομικής ζωής της πόλης.
«Η ΔΕΘ θα πρέπει να ξαναβρεί τον παλιό της χαρακτήρα, να ξαναγίνει το σημαντικότερο διεθνές γεγονός της χώρας, να συγκεντρώνει επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο», εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ ΑΕ Τάσος Τζήκας. Κατά την άποψή του, τις ημέρες της Έκθεσης «θα έπρεπε να διοργανώνεται ένα οικονομικό φόρουμ, ένα ‘Νταβός’ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα συγκεντρώνει επιχειρηματίες της περιοχής». Κατά τον ίδιο, είναι θετικό το γεγονός της παρουσίας της πολιτικής ηγεσίας της χώρας στην Έκθεση, «αρκεί αυτό να μην έχει ως αποτέλεσμα την απομόνωση της ίδιας της πόλης. Χρειάζεται ένα νέο σχέδιο και για αυτό απαιτείται η συναίνεση όλων των φορέων. Δεν μπορεί να μιλάμε για κάτι ad hoc», λέει. Ο κ. Τζήκας συνιστά αυτοσυγκράτηση στους πολίτες, καθώς, όπως λέει, «πρέπει να σκεφτούμε ότι η ΔΕΘ είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης της χώρας, δημιουργεί τζίρο και θέσεις εργασίας, και θα πρέπει όλοι να το προστατεύσουμε».

Πως ορίζουμε την απαξίωση άραγε;
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο επιλογές: είτε η απαξίωση και τελικά η εγκατάλειψη του εγχειρήματος, είτε η αναβίωσή του μέσα από ένα νέο όραμα», εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Λακασάς. Ο ίδιος δηλώνει «πλήρως αντίθετος σε οποιαδήποτε σκέψη κατάργησης του θεσμού» και αντιθέτως πιστεύει ότι «θα πρέπει η Έκθεση να ξαναβρεί τα στοιχεία εκείνα που θα διατηρήσουν τη διοργάνωση στην πόλη και θα της προσδώσουν φρεσκάδα και δυναμική, καινοτομία και εξωστρέφεια. Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα μικρό Νταβός, με τη διοργάνωση ενός οικονομικού φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Ως προς τις διαδηλώσεις που προκαλεί η παρουσία των πολιτικών στην πόλη, σχολιάζει ότι «και κατά το παρελθόν είχαμε χαμηλό ΑΕΠ αλλά δεν είχαμε διαδηλώσεις.
Ήταν οι ‘χρυσές εποχές’, που η Έκθεση συνδεόταν με ένα όραμα. Ίσως θα πρέπει να εμπνεύσουμε ένα νέο όραμα στον κόσμο».
Η «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ»
Η παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ «είναι τιμή για την πόλη. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης γίνονται από τη Θεσσαλονίκη», εκτιμά ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (και πρώην πρόεδρος της ΔΕΘ) Δημήτρης Μπακατσέλος, ο οποίος φοβάται ότι «αν απαξιώνουμε την Έκθεση, σε λίγο θα τεθεί ζήτημα και για την ίδια» (σ.σ. την ύπαρξή της). Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, «το πρόβλημα δεν προκαλείται από την παρουσία του πρωθυπουργού αλλά από το γεγονός ότι όλες οι κοινωνικές ομάδες βρίσκουν την ευκαιρία να προβάλουν ακριβώς εκείνη την ημέρα τις όποιες διεκδικήσεις τους, με συνέπεια να αποκλείεται το κέντρο της πόλης. Γιατί δεν διαδηλώνουν κάθε μέρα στην Αθήνα, παρά μόνο περιμένουν τα εγκαίνια της Έκθεσης της Θεσσαλονίκης;», διερωτάται και απευθύνει παράκληση «να σταματήσει το εθιμικό των διαδηλώσεων στη ΔΕΘ».
«Δεν είναι δυνατόν να απομειώνουμε την πόλη κάθε που συναντούμε τα δύσκολα», σχολιάζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κωστής Χαντζαρίδης. Μάλιστα θεωρεί ότι «η απαξίωση της Έκθεσης μπορεί να υποκρύπτει κάτι άλλο», σχολιάζοντας ότι ενδεχομένως «ο δήμος να εποφθαλμιά άλλου είδους εκμεταλλεύσεις στον χώρο της Έκθεσης».
«Η ΔΕΘ είναι η ‘οικονομική Πρωτοχρονιά’ της χώρας», λέει. Κατά τον ίδιο, ο «αποκλεισμός» των πολιτικών από την Έκθεση ισοδυναμεί με υποβάθμιση, την ώρα που η διοργάνωση θα πρέπει να ανακτήσει την αίγλη της με το «να μετεξελιχθεί σε ένα γεγονός με σοβαρό οικονομικό χαρακτήρα, σε ένα πανευρωπαϊκό φόρουμ για την οικονομία».
ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ Την Πέμπτη τα εγκαίνια
«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, την ημέρα των εγκαινίων η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε πεδίο μαχών, και τελικά τη νύφη την πληρώνει η ίδια η Έκθεση. Οι επισκέπτες του σαββατοκύριακου, που άλλοτε έρχονταν για την Έκθεση και συνδύαζαν την επίσκεψή τους με ένα διήμερο αναψυχής, τώρα πια το αποφεύγουν τις ημέρες που βρίσκονται οι πολιτικοί στην πόλη», διαπιστώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων (και πρώην πρόεδρος της Helexpo) Αριστοτέλης Θωμόπουλος. Κατά τον ίδιο, το να μην έρθουν οι πολιτικοί ώστε να μη γίνουν επεισόδια δεν είναι λύση. «Η παρουσία του πρωθυπουργού προσδίδει κύρος στην Έκθεση που δεν πρέπει να χαθεί, γιατί αλλιώς η ΔΕΘ δεν θα διαφέρει από μια κλαδική έκθεση» αναφέρει, σχολιάζοντας από την άλλη το γεγονός ότι στο παρελθόν «η αποστολή των υπουργών θύμιζε φύλαρχους που έκαναν εξαγγελίες σε ιθαγενείς». Ως προς τις κοινωνικές ομάδες που διαμαρτύρονται, πιστεύει ότι «δεν μπορεί να υποδείξει κανείς στους εργαζόμενους να μη διαδηλώνουν. Απευθύνουμε όμως κάλεσμα να σεβαστούν την πόλη μας». Κατά τον ίδιο, η λύση είναι τα εγκαίνια της Έκθεσης (και συνακόλουθα οι όποιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας) να γίνονται Πέμπτη, ώστε να μην αποθαρρύνονται οι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου να έρχονται στη Θεσσαλονίκη.