Ρύθμιση για τις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντίστοιχη με εκείνη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με στόχο την αποφυγή νέων λουκέτων και τη διόγκωση της ανεργίας, ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αργοπεθαίνουν» λεν οι έμποροι που θέλουν έστω και μια ανάσα μερικών μηνών για να περισώσουν ό,τι δημιούργησαν με τους κόπους μιας ζωής, χωρίς το άγχος των κατασχέσεων.
Η ΕΣΕΕ προτείνει σχέδιο τροπολογίας για να «παγώσουν» έως το τέλος του 2012 κατασχέσεις και ποινικές διώξεις από το ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τις τράπεζες και στο διάστημα αυτό να πραγματοποιηθεί κοινωνικός διάλογος με τους φορείς της αγοράς, «προκειμένου να καθιερωθεί μια μόνιμη νομοθετική ρύθμιση, αντίστοιχη εκείνης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, με πρωταρχικό στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας τους και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας που παρέχουν».
ΑΝΑΣΑ ΣΤΙΣ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
«Το τελευταίο διάστημα, η διαρκώς διευρυνόμενη ύφεση, στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, έχει διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο τόσο για την αγορά γενικά όσο και για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικότερα. Η δραματική μείωση στους τζίρους και η σημαντική αύξηση των υποχρεώσεων -ιδιαίτερα των ληξιπρόθεσμων εξ αυτών- έχουν οδηγήσει σε λουκέτα και σε απώλεια θέσεων εργασίας και πολύτιμων πόρων για την οικονομία μας» αναφέρει η ΕΣΕΕ.
Πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων της αγοράς είναι να δοθεί στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (δηλαδή, σε αυτοαπασχολούμενους και σε εργοδότες με κάτω από 50 εργαζόμενους) που έχουν επιβιώσει εντός της κρίσης και εξακολουθούν να απασχολούν το 77% των μισθωτών εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα η δυνατότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν, συμβάλλοντας έτσι αισθητά τόσο στη μείωση της ανεργίας όσο και στην ανάσχεση των λουκέτων. Επιπλέον, η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι μια ευνοϊκή ρύθμιση σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε προσωρινή αδυναμία δεν θα πρέπει να λειτουργεί σε βάρος του επιχειρηματία, ο οποίος εξακολουθεί μέσα στην κρίση να ανταποκρίνεται τακτικά στις υποχρεώσεις του. Γι’ αυτό και υποστηρίζει ότι θα πρέπει, αντίστοιχα, να υπάρχει κι ένα μέτρο επιβράβευσης της συνέπειας.
ΕΜΠΟΡΟΙ «Τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια μας»
Απολύτως απαραίτητη για την επιβίωση των υγιών εμπορικών επιχειρήσεων είναι η ρύθμιση που προτείνει η ΕΣΕΕ, εκτιμά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Κωστής Χαντζαρίδης. Όπως σημειώνει, το πεντάμηνο της αναστολής των αναγκαστικών μέτρων, που προτείνει η ΕΣΕΕ, δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά «δίνει μια ανάσα, μια προοπτική στους επιχειρηματίες, ώστε να προσπαθήσουν να περισώσουν ό,τι δημιούργησαν με τους κόπους μιας ζωής, χωρίς το άγχος των κατασχέσεων».
Σήμερα, όσοι έχουν κάποιες αποταμιεύσεις χρηματοδοτούν με αυτές τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, αναφέρει ο κ. Χαντζαρίδης. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ: τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες (75,7%) αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν προσωπικές καταθέσεις για να καλύψουν τις ανάγκες της επιχείρησης (έναντι 73,5% τον Ιανουάριο του 2012). Ωστόσο, «όταν οι τράπεζες δεσμεύουν τις καταθέσεις, τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια και των υγιών επιχειρήσεων», προσθέτει ο πρόεδρος του ΕΣΘ. «Θα πρέπει να καταλάβουν ότι, αν δεν δείξουν διαλλακτικότητα, θα χάσουν οριστικά όλα τα οφειλόμενα».
«ΚΡΕΜΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ»
«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε πίστωση -και χωρίς πίστωση το εμπόριο πεθαίνει… Κρεμόμαστε από μία κλωστή. Όσοι έχουν αποταμιεύσεις τις χρησιμοποιούν για να πληρώσουν τους προμηθευτές τους και να βάλουν εμπόρευμα στα μαγαζιά τους. Οι υπόλοιποι αργοπεθαίνουν…» περιγράφει γλαφυρά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς, Νίκος Κορωνάκης. «Όσοι έκαναν τα προηγούμενα χρόνια επενδύσεις σε εξοπλισμό ή εγκαταστάσεις με χρηματοδότηση από τραπεζικό δανεισμό προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μην ξεπεράσουν το όριο των τριών απλήρωτων δόσεων, για να μην αντιμετωπίσουν νομικές κυρώσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Κορωνάκη, οι τράπεζες επιδεικνύουν αδιαλλαξία όταν οι επιχειρηματίες ζητούν ρύθμιση των δανείων τους: «Δέχονται μεν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, αλλά, από εκεί που το επιτόκιο ήταν 6%-7%, μάς προτείνουν αναχρηματοδότηση με 9%-10%, πράγμα που σημαίνει ότι, αργά ή γρήγορα, θα βρεθούμε και πάλι στην ίδια -ή και σε χειρότερη- θέση» λέει. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το θέμα μπορεί να λυθεί μόνο με νομοθετική ρύθμιση.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς υποστηρίζει ξεκάθαρα την πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ και προβλέπει ότι, αν δεν αναληφθεί άμεσα δράση, από τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο θα ακολουθήσει ντόμινο λουκέτων.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ περίπου 190.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο δωδεκάμηνο. Ο φόβος αυτός θα γίνει πραγματικότητα για 67.000 επιχειρήσεις, υπολογίζει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων, εκ των οποίων οι 11.000 μέσα στο επόμενο τρίμηνο!
28,9% έχει καθυστερημένες οφειλές στις τράπεζες από δάνεια.
26,7% καθυστερεί να πληρώσει ΦΠΑ ή φόρο μισθωτών υπηρεσιών
31,1 % των επιχειρήσεων αναφέρει ότι οφείλει ενοίκια.
31,8% καθυστερεί να εξοφλήσει λογαριασμούς (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ύδρευση)
34,7% έχει καθυστερημένες υποχρεώσεις σε προμηθευτές
4 στους δέκα (39,6%) οφείλουν εισφορές το των ερωτηθέντων, ενώ το 23,2% των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ.
Για 1 στις 2 επιχειρήσεις του δείγματος (46,4%) έχει αυξηθεί ο μέσος χρόνος είσπραξης οφειλών από τους πελάτες της.
Την ίδια στιγμή 1 στις 3 επιχειρήσεις (33,8%) δηλώνει ότι έχει αυξηθεί ο μέσος χρόνος εξόφλησης των δικών της υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές.
Το 2012 θα κλείσει για το λιανεμπόριο με τον κύκλο εργασιών μειωμένο κατά 22,2% σε σχέση με το 2009 και τα κέρδη μειωμένα κατά 53,8%, σύμφωνα με έρευνα πεδίου που διενήργησε η ΕΣΕΕ σε αντιπροσωπευτικό δείγμα Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, εφτά στις δέκα (74%) μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, το 66% των μικρομεσαίων (2-9 εργαζόμενοι) και το 49% των μεσαίων επιχειρήσεων (10-19 εργαζόμενοι) που αιτήθηκαν δανείου πήραν αρνητική απάντηση, ενώ πιο «τυχερές» στάθηκαν οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπου όμως λιγότερα από ένα στα δύο δάνεια εγκρίθηκαν.
————————————————————————————————-
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ
Η ΕΣΣΕ προτείνει να ανασταλούν ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2012 όλα τα ποινικά ή αστικά μέτρα κατά των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Επίσης, προτείνεται σε αυτό το πεντάμηνο να παύσει προσωρινά κάθε διαδικασία δίωξης, καταγγελίας δανειακών συμβάσεων, έκδοσης διαταγής πληρωμής ή οποιαδήποτε άλλη πράξη αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των ένδικων απαιτήσεων του Δημοσίου, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή των ασφαλιστικών οργανισμών.
Η ρύθμιση προτείνεται να αφορά ατομικές επιχειρήσεις ή εταιρείες οποιασδήποτε μορφής, που διενεργούν κατά σύνηθες επάγγελμα εμπορικές πράξεις και οι οποίες, χωρίς δόλο και ως αποτέλεσμα της κρίσης, έχουν περιέλθει -από 1ης Ιανουαρίου 2009 έως σήμερα- σε μόνιμη ή προσωρινή αδυναμία να καλύψουν τις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, καθώς και τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από συναφθείσες με πιστωτικά ιδρύματα συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων για επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς σκοπούς (περιλαμβανομένων και των οφειλών προς το ΤΕΜΠΜΕ).
Ποια πρέπει να θεωρείται «υπερχρεωμένη επιχείρηση»; Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, εκείνη που σε ένα ή περισσότερα χρόνια της περιόδου 2009-2011 έχει συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες οφειλές τραπεζικών δανείων, ασφαλιστικών οργανισμών και Δημοσίου μεγαλύτερες από το ένα τρίτο του κύκλου εργασιών του αντίστοιχου έτους. Αντιθέτως, για επιχειρήσεις που είχαν περιέλθει σε αυτήν την κατάσταση ήδη πριν από το 2009 η ΕΣΕΕ προτείνει να μην εντάσσονται στην ευνοϊκή ρύθμιση.
Την υπαγωγή στην έννοια της υπερχρεωμένης επιχείρησης μπορεί να αποφασίζει το αρμόδιο Ειρηνοδικείο (όπως γίνεται και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σύμφωνα με τον ν. 3869/2010) και η επίδοση της απόφασης του Ειρηνοδικείου στο Δημόσιο, στον ασφαλιστικό οργανισμό ή στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να επιφέρει την άμεση αναστολή όλων των ποινικών ή αστικών μέτρων κατά της υπερχρεωμένης επιχείρησης.
Σοφία Χριστοφορίδου
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία», 2/8/2012 http://www.makthes.gr/news/economy/91643/