«Όχι» στην επένδυση της Glory Resources που αφορά στην εξόρυξη χρυσού από την περιοχή των Σαπών Ροδόπης είπε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πριν από δυο εβδομάδες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής είχε εγκρίνει την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας, ανάβοντας ουσιαστικά το πράσινο φως σε μια επένδυση 100 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, την οποία όμως απορρίπτει η τοπική κοινωνία.
Η αυστραλιανή εταιρεία σχεδιάζει να αρχίσει τις εργασίες εξόρυξης του χρυσού στις Σάπες το 2013, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει την έγκριση για την οριστική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η προμελέτη εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στις 16 Ιουλίου, ενώ τρεις μέρες αργότερα η πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Τζένη Μπλούμφιλντ ζητούσε από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη την προώθηση των απαιτούμενων διαδικασιών από τα συναρμόδια υπουργεία για να προχωρήσει η επένδυση. Το επόμενο στάδιο είναι η έρευνα επί του μεταλλευτικού χώρου΄. Επειδή πρόκειται για δημόσιο μεταλλευτικό χώρο η έγκριση δίνεται απευθείας από το ΥΠΕΚΑ, αφού όμως εκφράσει γνώμη επί του θέματος το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Αρνητική η Περιφέρεια
Την Πέμπτη τα μέλη του Συμβουλίου γνωμοδότησαν αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ερευνητικό πρόγραμμα στον κεντρικό τομέα του δημόσιου μεταλλευτικού χώρου Ε5, ΠΕ Ροδόπης». Το αίτημα αφορούσε στην εκτέλεση 16 ερευνητικών γεωτρήσεων για μεταλλεύματα σε βάθος 300- 400 m με σκοπό τη συλλογή στοιχείων για την οριοθέτηση του μεταλλοφόρου κοιτάσματος στην Οχιά του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών.
«Είναι πάγια η αντίθεσή μας σε κάθε προσπάθεια επένδυσης χρυσού. Το να γνωμοδοτούσαμε θετικά στις έρευνες δεν είχε νόημα, αφού το επόμενη βήμα είναι η εξόρυξη» εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης. «Η στάση της τοπικής κοινωνίας είναι ομόθυμη και είναι αρνητική» προσθέτει, επικαλούμενος τις περιβαλλοντικές ανησυχίες των κατοίκων και το φόβο από ένα ενδεχόμενο ατύχημα. «Δεν μπορούμε να ανταλλάξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας για 100-150 θέσεις εργασίας, που θα είναι για λίγα χρόνια». Η αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν δεσμεύει το ΥΠΕΚΑ, που μπορεί να δώσει την έγκριση για να προχωρήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις στις Σάπες. Το αν τελικά συμβεί αυτό εξαρτάται και από τις διαθέσεις της τοπικής κοινωνίας. «Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε μέσο για να εμποδίσουμε την εξόρυξη χρυσού» τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης.
Με ανακοίνωσή της η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά του χρυσού χαιρετίζει «τη σταθερή στάση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ (παρά ορισμένες λευκές ψήφους της μείζονος αντιπολίτευσης για δευτερεύοντα θέματα) η οποία απηχεί την επιθυμία της πλειοψηφίας των πολιτών, των θεσμικών φορέων και των οργανώσεων της περιοχής μας να μη μετατραπεί ο τόπος μας σε ένα σύνολο από τρύπες». Η παραγωγή χρυσού, αργύρου και άλλων πολύτιμων μετάλλων, μπορεί να επιτευχθεί με ανάκτηση μέσα από τις παλιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής τους, υποστηρίζει η Επιτροπή, που θεωρεί ότι η εξόρυξη των μεταλλευμάτων ενέχει τον κίνδυνο «της όξινης απορροής, των χώρων απόθεσης τοξικών αποβλήτων, των βαρέων μετάλλων, της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα και της ατμόσφαιρας, της οικονομικής και οικολογική απαξίωση όλης της ευρύτερης περιοχής». Η επιτροπή προτείνει μια αντιπροσωπεία από το περιφερειακό συμβούλιο να έχει συνάντηση με αρμόδιους υπουργούς της νέας κυβέρνησης για να δηλώσει την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας.
—————————————–
Άκαρπες προσπάθειες από το 2000
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Μεταλλευτική Θράκης απέκτησε το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης των χρυσοφόρων περιοχών συνολικής έκτασης 20,1 τετ. χλμ που βρίσκονται στις Σάπες Ροδόπης. Το 2000 η εταιρεία έλαβε την προέγκριση χωροθέτησης από το ΥΠΕΧΩΔΕ και προέβλεπε ότι το 2004 με 2005 θα ήταν έτοιμη να λειτουργήσει τη μονάδα. Το επενδυτικό πλάνο της Μεταλλευτικής Θράκης για τα κοιτάσματα χρυσού της περιοχής Σαπών προέβλεπε επένδυση των 90 εκατ.δολ. και δημιουργία 130 θέσεων εργασίας με τη λειτουργία και 200 κατά τη διάρκεια της κατασκευής της μονάδας Στο μεταξύ φορείς της τοπικής κοινωνίας, νομαρχιακά και δημοτικά συμβούλια, κόμματα και πολιτικοί συγκροτούν τη «Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Εβρου κατά της εξόρυξης και εκμετάλλευσης του χρυσού» που διοργανώνει τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2001.
Δέκα χρόνια μετά, το Δεκέμβριο του 2011, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Περθ αυστραλιανή εταιρεία Glory Resources απέκτησε το 100% της Μεταλλευτικής Θράκης. Η συνολική επένδυση που σχεδιάζει να υλοποιήσει είναι της τάξης των 100 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ. Η εταιρεία εκτιμά ότι το μεταλλείο διαθέτει 830.000 ουγκιές χρυσού (8,9 γραμ. χρυσού ανά τόνο μεταλλεύματος) και θα είναι παραγωγικό για επτά χρόνια. Εδώ η παρουσίαση της επένδυσης από την Glory Resources
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» http://www.makthes.gr/news/economy/91759/