Λιμάνι: Σαν νά χουμε φεστιβάλ όλο το χρόνο

Την περίοδο του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κάτοικοι και επισκέπτες ανακαλύπτουν (για πρώτη ή για μία ακόμη φορά) τι είναι αυτό που προσδίδει μαγεία στην πόλη. Η θαλασσινή της αύρα. Εκείνες τις ημέρες του Νοεμβρίου και το Μαρτίου η καρδιά της πόλης χτυπάει στο λιμάνι. Αυτή μπορεί να είναι η εικόνα της Θεσσαλονίκης και τον υπόλοιπο χρόνο…
Ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να προκηρύξει διαγωνισμό για τη λειτουργία των κινηματογραφικών αιθουσών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και να εκμισθώσει κτίρια της α’ προβλήτας σε ιδιώτες, προκειμένου να  φιλοξενηθούν ήπιες δραστηριότητες αναψυχής. Επίσης, διεκδικεί το εμβληματικό κτίριο του επιβατικού σταθμού το οποίο σχεδιάζει να αναπλάσει και να αξιοποιήσει, ενώ σε δύο χρόνια αναμένει ότι θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της μαρίνας σκαφών αναψυχής.
«Ήδη ο πρώτος προβλήτας αποτελεί ένα χώρο αναψυχής και περιπάτου, δίνοντας τη δυνατότητα προσέλκυσης επισκεπτών στους χώρους του λιμένα. Η ανάπλαση μέρους του εμπορικού λιμένα προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης αποτελεί μοναδικό στον ελλαδικό χώρο, ενώ ο ΟΛΘ κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λιμένων για τις καλές πρακτικές στις σχέσεις πόλης λιμένα ESPOAward 2011» αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ Στέλιος Αγγελούδης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Οργανισμού Λιμένα:

 • Τον Σεπτέμβριο θα προκηρυχτούν οι διαγωνισμοί για την εκμίσθωση των κενών κτιρίων του ΟΛΘ στην α’ προβλήτα (δύο φυλάκια, το εντευκτήριο των συνταξιούχων και το παλιό κτίριο υπολιμενάρχη). Εκεί μπορούν να αναπτυχθούν ήπιες χρήσης αναψυχής, αλλά θα τεθεί όρος που θα απαγορεύει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κατά μήκος του θαλάσσιου μετώπου.
 • Την ίδια περίοδο ο ΟΛΘ θα προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη λειτουργία των τεσσάρων κινηματογραφικών αιθουσών (Σ. Τορνές, Τζ.Κασσαβέτης, Τ.Μαρκετάκη, Φ.Λιάπα) από ιδιώτες για όλο τον υπόλοιπο χρονικό διάστημα, εκτός των ημερών λειτουργίας των Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ.

Μαρίνα σε τρία χρόνια
Τον Σεπτέμβριο επίσης αναμένεται να προκηρυχτεί η β΄ φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή μαρίνας σκαφών αναψυχής στο χώρο της πρώτης προβλήτας του λιμανιού. Τα δύο επιχειρηματικά σχήματα που προκρίθηκαν από την α΄φάση (η Lamda Development S.A. και η κοινοπραξία Άκτωρ Α.Τ.Ε., ΑΚΤΕ-VEGA, Cosmos Yachting και Marina Kröslin GMBHθα κληθούν  να καταθέσουν δεσμευτική οικονομική προσφορά μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε η σχετική απόφαση να έχει ληφθεί εντός του 2012. Ο ιδιώτης θα αναλάβει να κατασκευάσει τη μαρίνα εντός τριών ετών και στη συνέχεια, με την καταβολή μισθώματος, θα αποκτήσει τη χρήση για περίοδο 30 ετών τουλάχιστον:
θαλάσσιας ζώνης μπροστά στο κρηπίδωμα Νο 1 του λιμανιού για τον ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών και
χερσαίας ζώνης στην α΄ προβλήτα (7,195 στρέμματα) για την εξυπηρέτηση των χρηστών της μαρίνας -εστίαση, αναψυχή, εμπόριο ναυτιλιακών ειδών.
υπαίθριου χώρου στην β΄ προβλήτα (9,370 στρέμματα) για τη διαχείμαση και την επισκευή σκαφών αναψυχής.
Η μαρίνα θα διαθέτει 218 θέσεις ελλιμενισμού, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου εκτιμάται στα 11,3 εκατ. ευρώ. «Η λειτουργία μαρίνας στην «καρδιά» του θαλάσσιου μετώπου ανανεώσει τη σχέση της πόλης με το υγρό στοιχείο, θα αλλάξει τελείως την εικόνα της, κάνοντάς την πιο ελκυστική στα μάτια των επισκεπτών» επισημαίνει ο κ. Αγγελούδης. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ η δημιουργία της μαρίνας εξυπηρετεί τους ακόλουθους στρατηγικούς στόχους:
Προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού, μέσω της ικανοποίησης των αναγκών ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών.
Ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης
Δημιουργία ευκαιριών για δραστηριότητες αναψυχής, πολιτισμού και ναυταθλητισμού.
Τόνωση της εμπορικής και τουριστικής κίνησης, μέσω της αύξησης του τουρισμού υψηλού επιπέδου και της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου
Αύξηση των εσόδων της ΟΛΘ ΑΕ.

Ο ΟΛΘ ζητά εκ νέου
τον Επιβατικό Σταθμό
Την εβδομάδα που πέρασε ο Οργανισμός Λιμένος κατέθεσε εκ νέου αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αποκτήσει, κατά κυριότητα ή έστω κατά χρήση, το κτίριο του Επιβατικού Σταθμού. Το αίτημα είχε υποβληθεί και κατά το παρελθόν, μόνο που τώρα η ΟΛΘ ΑΕ προτίθεται να καταβάλει και το ανάλογο τίμημα από τα αδιάθετα κεφάλαια της εταιρείας. Με δεδομένη την ανάγκη του ελληνικού δημοσίου για ρευστό, αυτή τη φορά οι πιθανότητες να γίνει αποδεκτό το αίτημα του ΟΛΘ είναι περισσότερες. Εξάλλου το κτίριο έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου και αποτελεί αίτημα των φορέων της πόλης η προστασία και ανάδειξή του. Στα σχέδια του Οργανισμού είναι να προχωρήσει στην αναστήλωση του κτιρίου με ιδιωτικά κεφάλαια, και στην αξιοποίησή του από κοινού με ιδιώτη επενδυτή. Ως προς τη χρήση του κτιρίου, «αυτό θα προκύψει από το επενδυτικό ενδιαφέρον και εφόσον προχωρήσει η μεταβίβαση του κτιρίου στον ΟΛΘ. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να προχωρήσουμε έχοντας πάντα τη συναίνεση όλων» λέει ο κ. Αγγελούδης
Παράλληλα με τα παραπάνω σχέδια ο ΟΛΘ «χτίζει» και το όνομα της Θεσσαλονίκης ως σταθμού κρουαζιέρας, με απώτερο σκοπό τη χρήση του β’ προβλήτα (πίσω από τον Επιβατικό Σταθμό) αποκλειστικά από κρουαζιερόπλοια. «Η κρουαζιέρα δεν προσδίδει έσοδα στην εταιρεία- τα τέλη ελλιμενισμού είναι σχεδόν στο ένα πέμπτο αυτών που χρεώνουν στον Πειραιά. Οι προσπάθειες που κάνουμε για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας είναι μια προσφορά του ΟΛΘ στην πόλη» αναφέρει ο κ. Αγγελούδης. Προς αυτή την κατεύθυνση, το 2013 αναμένεται αύξηση του αριθμού των επιβατών αλλά και το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που θα διανυκτερεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο στόχος να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε… Ρόδο είναι ακόμη μακρινός. «Πρέπει πρώτα από όλα να γίνει γνωστή η ίδια η πόλη ως προορισμός τουρισμού» σχολιάζει ο κ. Αγγελούδης. Από πλευράς του ΟΛΘ, πάντως, καταρτίζεται ένα πρόγραμμα συμμετοχής στην έκθεση κρουαζιέρας του Μαϊάμι αλλά και σε αντίστοιχες εκθέσεις στην Ευρώπη.

——————-
ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τρεις μαρίνες και ένα τοπόσημο στη θάλασσα
Ο δήμος Θεσσαλονίκης Δεν εγκαταλείπει τα σχέδια για τη δημιουργία τριών μαρίνων στο Θερμαϊκό κόλπο, παρά το «ναυάγιο» του όλου εγχειρήματος που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Στο τέλος Ιουλίου έγινε γνωστό ότι παρήλθαν οι προθεσμίες και έτσι η δεύτερη φάση του έργου απεντάχθηκε από την προσυμβατική διαδικασία των έργων που είχαν ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και θα υλοποιούταν μέσω ΣΔΙΤ. Στην πρώτη φάση ολοκληρώθηκε η μελέτη που διερευνούσε τη βιωσιμότητα του έργου και χωροθετούσε τις μαρίνες στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής, του Ναυτικού Ομίλου, των κήπων της νέας παραλίας και του λιμανιού. «Το έργο δεν μπορούσε να προχωρήσει αφού ο δήμος δεν ήταν είχε την κυριότητα ή τη χρήση του χώρου όπου θα δημιουργούταν οι εγκαταστάσεις ελλιμενισμού ούτε είχε συσταθεί φορέας υλοποίησης» εξηγεί ο αντιδήμαρχος αστικού σχεδιασμού Ανδρέας Κουράκης. Όπως αναφέρει, η δημοτική αρχή προτίθεται να ζητήσει από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου την παραχώρηση των τριών σημείων στην ακτογραμμή (εκτός του λιμένα) και θα επιδιώξει τη σύσταση φορέα διαχείρισης των μαρίνων (με τη σύμπραξη και των ναυταθλητικών ομίλων). Χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα μελέτη, ο δήμος θα επιχειρήσει να εφαρμόσει το μοντέλο της χρηματοδότησης από ιδιωτικά κεφάλαια και της μακροχρόνιας παραχώρησης (το οποίο ακολουθεί ο ΟΛΘ στον αντίστοιχο διαγωνισμό). Η προκήρυξη του διαγωνισμού του δήμου τοποθετείται εντός του 2013.

Τοπόσημο
Περί τα τέλη του μήνα αναμένεται να προκηρυχτεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη δημιουργία ενός νέου τοπόσημου της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα αναδεικνύει τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα. Τα πιθανά σημεία για την τοποθέτηση του νέου συμβόλου θα είναι η στο ύψος του Interni, του Ναυτικού Ομίλου ή πλησίον του Μεγάρου Μουσικής. Το σύμβολο θα είναι τοποθετημένο μέσα στη θάλασσα, αλλά θα είναι προσβάσιμο για πεζούς και ποδηλάτες μέσω ενός διαδρόμου 200 μέτρων. Η πρόταση θα επιλεγεί εκτός των αισθητικών κριτηρίων και με βάση το πόσο εφικτή είναι η άμεση υλοποίησή της.

—————————

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καραβάκια με χρονοδιάγραμμα… μετρό

Μετά από 25 χρόνια συζητήσεων, αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για την όψη που θα έχουν οι στάσεις, μελέτες βιωσιμότητας του έργου (τουλάχιστον δύο στην ίδια εταιρεία, μέσα σε μια δεκαετία) ο δρόμος για τη δημιουργία δικτύου θαλάσσιας αστική συγκοινωνίας είναι ακόμη μακρύς.
Νομοθετικό πλαίσιο για τη θαλάσσια αστική (μη τουριστική) συγκοινωνία ακόμη δεν υπάρχει. Περί τα τέλη Αυγούστου ο αντιπεριφερειάρχηε Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας θα έχει συνάντηση για το θέμα με τον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη. Εκτός του θεσμικού πλαισίου, θα πρέπει να δημιουργηθεί ο φορέας που θα διαχειρίζεται το έργο (όπου θα εκπροσωπούνται η μητροπολιτική διοίκηση και οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Θερμαϊκού, Πυλαίας-Χορτιάτη και Δέλτα), οι παραχωρήσεις από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου εκτάσεων για τη δημιουργία εγκαταστάσεων ελλιμενισμού και ο διαγωνισμός που θα αναδείξει την ιδιωτική εταιρεία που θα δρομολογήσει καραβάκια, καταμαράν ή άλλα πλεούμενα στο Θερμαϊκό. «Μέσα στον Σεπτέμβριο θα υπογραφεί στη Μητροπολιτική Επιτροπή η Διαβαθμιδική Συνεργασία μεταξύ των εταίρων, αφού έχει ολοκληρωθεί ο νομικός έλεγχος που απαιτείται. Σε πρώτη φάση έχει υπάρξει ενδιαφέρον από εταιρείες ξένων χωρών οι οποίες ζήτησαν στοιχεία για το έργο» αναφέρεται σε σχετική δήλωση του κ. Τζιτζικώστα. Όσο για το χρονοδιάγραμμα… ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Α. Κουράκης δεν «βλέπει» καραβάκια στο Θερμαϊκό νωρίτερα από το 2015.

2 σκέψεις σχετικά με το “Λιμάνι: Σαν νά χουμε φεστιβάλ όλο το χρόνο

 1. Ωραίο ρεπορτάζ και με πλήθος πληροφοριών, χωρίς ωστόσο καμία ουσιαστική ανάλυση για το εάν όλα αυτά είναι καλά ή όχι και για το εάν ο σκοπός του κεντρικού λιμανιού της πόλης και των κτιρίων του δεν είναι να αποτελέσει έναν παιδότοπο για ενηλίκους (αντίστοιχο μ’ αυτό την Αρετσούς) ή κάτι άλλο, όπως ένα σύγχρονο λιμάνι μεταφοράς από και προς τη Θεσσαλονίκη με συνδέσεις για όλα τα μεγάλα νησιά της Ελλάδας….

  Το γνωρίζετε, αλλά ίσωςε είναι καιρός να το ξαναπούμε: ένα καλό ρεπορτάζ δεν γίνεται μόνο από τα στοιχεία που βίσκει κανείς (αυτά υπάρχουν εδώ), αλλά εξίσου και από την ανάλυσή τους….

  Μου αρέσει!

  • Παράλειψή μου. Δεν ανέφερα ότι το συγκεκριμένο ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» http://www.makthes.gr/news/economy/91747/ Εκεί ακόμα τηρούμε (ή τουλάχιστον εγώ το κάνω) την παλιά συνταγή, ότι το ρεπορτάζ είναι ξέχωρο από την προσωπική άποψη. Ο λόγος που δημιούργησα το μπλογκ ήταν αφενός για να συγκεντρώνω τα κείμενά μου στη «Μ» αφετέρου για να έχω έναν προσωπικό χώρο για να γράφω τις απόψεις μου (ή ό,τι άλλο). Τα λέω κ στη σχετική σελίδα, αλλά αφού είστε τακτικός αναγνώστης θα τα έχετε διαβασει ήδη. Ως προς την άποψή μου περί του καλού, του κακού και του άσχημου, χαίρομαι που είναι τόσο σημαντική για εσάς και να είστε σίγουρος ότι θα τη γράψω κάποια στιγμή, μόλις βρω χρόνο (γιατί στο μεταξύ πρέπει να κάνω και κανένα ρεπορτάζ, από αυτά με τα στοιχεία, για την εφημερίδα… για το προς το ζειν… καταλαβαίνετε). Στο μεταξύ, οι πληροφορίες που συγκέντρωσα σε αυτό το ρεπορτάζ, δίνουν μπόλικο υλικό για σχολιασμό, δεν νομίζετε; Ιδού λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s