Μηδέν εις την τράπεζα για τις δόσεις στεγαστικού

 Την πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση πληρωμής δόσεων στεγαστικού δανείου αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Αλμωπίας για ζευγάρι μακροχρόνια άνεργων, που προηγουμένως ασκούσαν εμπορική δραστηριότητα, κρίνοντας ότι «υπάρχει «πραγματική αδυναμία καταβολών και ελαχίστου ακόμη ποσού».

Στο πλαίσιο αυτό, οι οφειλέτες δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ μέχρι τον Μάρτιο του 2013, οπότε το δικαστήριο θα εξετάσει αν η οικονομική τους κατάσταση βελτιώθηκε στο μεταξύ. Το ζευγάρι έχει δύο παιδιά ηλικίας 26 και 23 ετών, που σπουδάζουν -μάλιστα, το ένα εξ αυτών σε άλλη πόλη. Ο σύζυγος, 55 ετών, ήταν μικροπωλητής ειδών οικιακής χρήσης σε λαϊκές αγορές, αλλά από τα τέλη του 2008 σταμάτησε αυτήν την επαγγελματική δραστηριότητα. Η σύζυγος, 57 ετών, λειτουργούσε τη δική της ατομική επιχείρηση (βιοτεχνία ενδυμάτων) μέχρι το 2006, οπότε την έκλεισε, χωρίς έκτοτε να βρει άλλη δουλειά.

Το σημαντικό, κατά τον δικηγόρο της οικογένειας, κ. Μ. Εμμανουηλίδη, ο οποίος μίλησε στη «Μ», είναι ότι το δικαστήριο αναγνώρισε πως οι δανειολήπτες περιήλθαν σε δεινή οικονομική κατάσταση όχι επειδή απολύθηκαν ή υπέστησαν περικοπές στον μισθό τους (καθώς ήταν ελεύθεροι υπάλληλοι και όχι μισθωτοί), αλλά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ
Το 1996, το ζευγάρι είχε πάρει στεγαστικό δάνειο 7 εκατ. δρχ. από την Εθνική Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδος (η οποία κατόπιν απορροφήθηκε από την Εθνική Τράπεζα), με χρόνο αποπληρωμής τα 15 έτη. Έναν χρόνο αργότερα, το 1997, έλαβαν επισκευαστικό δάνειο 1 εκατ. δρχ. (περί τις 3.000 ευρώ), με διάρκεια αποπληρωμής τα 20 έτη.
Μέχρι τη στιγμή που κατέθεσαν την αίτηση στο δικαστήριο, σε διάστημα 15 ετών, είχαν πληρώσει περίπου 37.000 ευρώ (δηλαδή, 14.000 ευρώ επιπλέον του αρχικού κεφαλαίου), το χρέος τους ωστόσο όχι μόνο δεν είχε μειωθεί, αλλά έφτανε τα 32.624,87 ευρώ, όπως αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας. Με άλλα λόγια, τα δάνεια που έλαβαν το 1996 και το 1997 αντιστοιχούσαν σε 23.624,36 ευρώ και το «κόστος» τους (δηλαδή, αυτά που είχαν πληρώσει και εκείνα που ακόμη χρωστούν) θα ήταν 69.624,87 ευρώ! Σημειωτέον ότι το διαμέρισμα που απέκτησαν με τα χρήματα του δανείου στην Αριδαία, εμβαδού 68 τετρ. μ., σήμερα αποτιμάται σε μόλις 27.000 ευρώ (με βάση την παλαιότητα, την περιοχή, την αντικειμενική αξία και λαμβάνοντας υπόψιν τις πτωτικές τάσεις στην αγορά ακινήτων).


Η ΑΠΟΦΑΣΗ «Στον πάγο» μέχρι νεωτέρας το δάνειο

Το Ειρηνοδικείο Αλμωπίας έκρινε ότι τα δάνεια του ζευγαριού «ανέρχονται σε σημαντικό ύψος για την οικονομική τους κατάσταση και έτσι έχουν περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώνουν τα ληξιπρόθεσμα αυτά χρέη προς την καθ’ ης πιστώτριά τους, η δε αδυναμία τους αυτή δεν οφείλεται σε δόλο».
Επειδή, δε, άλλη πηγή εισοδήματος δεν διαθέτουν και αδυνατούν να καταβάλλουν έστω και μηδαμινά ποσά (μηδενικά εισοδήματα τα έτη 2009 και 2010 και οικογενειακό εισόδημα 6.800 ευρώ το 2011), το δικαστήριο αποφάσισε ότι η περίπτωσή τους υπάγεται στην πρόβλεψη του νόμου για όσους έχουν πραγματική αδυναμία καταβολών ακόμη και ελαχίστου ποσού. Αυτό προβλέπεται σε περιπτώσεις χρόνιας και χωρίς υπαιτιότητα του οφειλέτη ανεργίας, σοβαρών προβλημάτων υγείας του ίδιου ή άλλου μέλους της οικογένειάς του, ανεπαρκούς εισοδήματος για την κάλυψη των βασικών, στοιχειωδών αναγκών ή άλλων λόγω ισοδύναμης βαρύτητας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο νόμος επιτρέπεται στο δικαστήριο να καθορίζει μηνιαίες καταβολές μικρού ύψους ή ακόμη και μηδενικές. Αυτή ήταν και η απόφαση του Ειρηνοδικείου -να «παγώσει», δηλαδή, την πληρωμή του δανείου μέχρι τον Μάρτιο του 2013 οπότε θα εξετάσει και πάλι την υπόθεση.

 Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» 5/9/2012 http://www.makthes.gr/news/economy/92991/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s