Ισραηλινοί τουρίστες: γιατί «γυρνούν την πλάτη» στη Θεσσαλονίκη;

Τι συμβαίνει και η  Θεσσαλονίκη -η λεγόμενη και «μικρή Ιερουσαλήμ» ή «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» λόγω της άλλοτε ακμάζουσας εβραϊκής κοινότητας- δεν προσελκύει πια το ενδιαφέρον των ισραηλινών τουριστών; Χρειάστηκε η επίμονη προσπάθεια των φορέων της Θεσσαλονίκης για να «ανοίξει» η αγορά του Ισραήλ και να φτάσει (από τη 15η θέση το 2010) να είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων τουριστών στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης το 2011. Φέτος, όμως, οι Ισραηλινοί είναι η εθνική ομάδα με τη μεγαλύτερη μείωση αφίξεων στην πόλη…

Το πρώτο εξάμηνο του 2012, οι διανυκτερεύσεις ισραηλινών τουριστών ήταν 15.514, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν σχεδόν οι διπλάσιες (30.039 ή μείωση της τάξης του 48,35%). Όσο για τους τουρίστες κρουαζιέρας, από 1.400 το 2011, οι ισραηλινοί επισκέπτες που θα αποβιβαστούν φέτος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 750.
«Γενικώς έχουμε μια μείωση των αφίξεων των τουριστών από το Ισραήλ -όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλους προορισμούς…» υποστηρίζει, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης, κ. Νίκος Σαπουντζής. Ωστόσο, τα στοιχεία του μηνιαίου δελτίου της στατιστικής υπηρεσίας του αεροδρομίου «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ δεν επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση: συγκεκριμένα, μέχρι και το τέλος Ιουλίου, 293.927 Ισραηλινοί είχαν ως προορισμό τους την Ελλάδα, έναντι 284.052 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι -μάλιστα, μέχρι τον Ιούνιο το ποσοστό ήταν στο -20%, για να φθάσει τον επόμενο μήνα στο +3,4%, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του γραφείου του ΕΟΤ στο Τελ Αβίβ, το ποσοστό αυτό θα κλείσει στο +10% τον Αύγουστο.
Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), τον φετινό Αύγουστο οι Ισραηλινοί ήταν η 5η εθνικότητα σε αφίξεις (22.232)! Επομένως, οι Ισραηλινοί δεν γυρίζουν την πλάτη στην Ελλάδα, εν γένει…

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
«Η αύξηση από το 2010 στο 2011 ήταν υπερβολικά μεγάλη και δεν ήταν τόσο εύκολο να συνεχιστεί» εκτιμά ο κ. Σαπουντζής. Κατά τον ίδιο, ένα πολύ μεγάλο μέρος τών 59.000 διανυκτερεύσεων του 2011 οφείλεται στις μεγάλες συμφωνίες που κλείστηκαν με tour operators για τη φιλοξενία συλλόγων τραπεζικών υπαλλήλων και πανεπιστημιακών -συμφωνίες που δεν επαναλήφθηκαν.
Πάντως, ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης αισιοδοξεί ότι μέχρι το τέλος του έτους θα κλείσει η «ψαλίδα» σε σχέση με το 2011. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για 100.000 ισραηλινούς τουρίστες το 2012 δείχνουν να κινούνται εκτός πραγματικότητας…

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕΙ…»
«Η δραματική πτώση των τουριστών από το Ισραήλ πρέπει να μας προβληματίσει. Ο τουρίστας θα έρθει μία φορά. Αν φύγει δυσαρεστημένος από την εικόνα της πόλης, θα το μεταφέρει και στον περίγυρό του» εξηγεί στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, περιγράφοντας την εικόνα που απωθεί τους τουρίστες: ποντίκια γύρω από τους κάδους, αδέσποτα ζώα, σκουπίδια, παρεμπόριο και έργα παντού, που δυσκολεύουν την πρόσβαση.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι φταίει προσωπικά ο κ. Μπουτάρης ή ο όποιος δήμαρχος: μπορεί να φταίει και η κυβέρνηση, μπορεί να φταίει και η διεύθυνση δημοσίων έργων… Το θέμα είναι ότι αυτά τα πληρώνουμε -παρόλο που έχουμε πολύ καλές τουριστικές υποδομές και εξαιρετικά χαμηλές τιμές, της τάξης των 30-50 ευρώ για ξενοδοχεία πέντε αστέρων».

«ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΠΑΡΑΠΟΝΑ…»
Αντίθετη είναι η άποψη του αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Χασδάι Καπόν. Στο πρόσφατο ταξίδι τους στο Ισραήλ, ο δήμαρχος, κ. Γιάννης Μπουτάρης, και οι αντιδήμαρχοι που τον συνόδευαν είχαν επαφές με τον υπουργό Τουρισμού της χώρας και τον γενικό γραμματέα της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων του Τελ Αβίβ: «Δεν ακούσαμε παράπονα για την εικόνα της πόλης», τονίζει ο κ. Καπόν. «Αυτό που μας μεταφέρθηκε είναι ότι η Θεσσαλονίκη έχει δυναμική ως προορισμός, μπορεί να προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες ισραηλινούς τουρίστες. Αρκεί οι τουριστικοί πράκτορες να προσφέρουν ελκυστικά πακέτα σε ανταγωνιστικές τιμές».
«Προβάλλουμε τη Θεσσαλονίκη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο -από τα τουριστικά γραφεία που οργανώνουν το τι θα δουν οι επισκέπτες (τις συναγωγές, τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό και το Μνημείο Ολοκαυτώματος) μέχρι τη διατροφή κόσερ στα ξενοδοχεία» σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής, ενώ και ο τουριστικός πράκτορας κ. Σίμος Συμεωνίδης (που πρακτορεύει μεγάλο μέρος των γκρουπ από το Ισραήλ) διαβεβαιώνει ότι «οι Ισραηλινοί φεύγουν κάτι παραπάνω από ευχαριστημένοι από την πόλη: εμείς συνεχίζουμε και έχουμε ακόμη δουλειές».
Παρ’ όλα αυτά, οι αριθμοί περιγράφουν άλλη εικόνα. Πάντως, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα επιδιώξει να έχει και το 2013 παρουσία στη Διεθνή Έκθεση του Τελ Αβίβ «International Mediterranean Tourism Market». Η απάντηση στο ερώτημα αν τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να φέρουν από μόνες τους το επιθυμητό αποτέλεσμα μένει να φανεί…


Το e-mail στον ΕΟΤ: «Τι είδα στην πόλη του παππού μου, τη Θεσσαλονίκη»

Στις αρχές Μαΐου, στο γραφείο του ΕΟΤ στο Τελ Αβίβ έφτασε ένα e-mail από έναν Αμερικανοεβραίο, που επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη: «Σας προωθώ κάποιες φωτογραφίες που έβγαλα την προηγούμενη εβδομάδα, στο ταξίδι μου στην πόλη του παππού μου, στη Θεσσαλονίκη. Οι εικόνες που σας στέλνω είναι οι πιο απογοητευτικές: γκράφιτι παντού, που θα μπορούσαν τουλάχιστον να απομακρυνθούν εύκολα, αν είναι δύσκολο να επιβληθούν πρόστιμα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Αφρικανοί μικροπωλητές που έρχονται πάνω σου από παντού -είτε τρως σ’ ένα εστιατόριο είτε πίνεις ένα ποτό στο μπαρ είτε είσαι στο μουσείο είτε απλά κάνεις μια βόλτα στην πόλη -, πουλώντας πλαστά φθηνοπράγματα. Έβλεπα παντού αδέσποτα σκυλιά, ξαπλωμένα και άρρωστα… Καθ’ οδόν προς το αεροδρόμιο είδα δύο μεγάλες σβάστικες, στα δεξιά του δρόμου, που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να καλυφθούν. Κατά τα άλλα, η πόλη είναι όμορφη, το φαγητό υπέροχο, όπως και ο καιρός. Ελπίζω την επόμενη φορά που θα επισκεφθώ τη Θεσσαλονίκη να μη δω τα ίδια».

Φωτογραφία από παλαιότερο βανδαλισμό στο μνημείο του Ολοκαυτώματος (Πηγή: Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο http://www.kis.gr/images/stories/SALONICA%20GRAFITI2.jpg)

Δεν ήταν όμως μόνον αυτό το μήνυμα που έφτασε στο γραφείο του ΕΟΤ στο Τελ Αβίβ. Τα παράπονα στις αντίστοιχες e-επιστολές ήταν πάνω κάτω τα ίδια. Έτσι, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, κ. Σπύρος Βαλλιάνος, ενημέρωσε τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής ότι «υπάρχει ανάσχεση των κρατήσεων για τη Θεσσαλονίκη, αφού εσείς δεν δείχνετε κανένα ενδιαφέρον για την ποιότητα του προϊόντος που πουλάτε. Οι συνημμένες φωτογραφίες είναι λίγες από αυτές που μας στάλθηκαν από δυσαρεστημένους επισκέπτες σας (που, δυστυχώς, είναι πάρα πολλοί). Λυπάμαι που κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε τα ίδια και τα ίδια παράπονα -και κανένας δεν δραστηριοποιείται από τους αρμόδιους της πόλης σας».
Και, όπως προσθέτει ο κ. Βαλλιάνος, σε επικοινωνία που είχε η «ΜτΚ» μαζί του, «φοβάμαι να προτείνω περιοχές, για τις οποίες άλλοι Ισραηλινοί μού έκαναν παράπονα…».

 Σοφία Χριστοφορίδου  sofiachristoforidou@yahoo.gr
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» http://www.makthes.gr/news/economy/93178/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s