
Από το site της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής
«Έλληνας τουρίστας» είναι το τελευταίο σύντομο ανέκδοτο που λένε μεταξύ τους οι ξενοδόχοι. Η φετινή τουριστική περίοδος χαρακτηρίστηκε από την κάθετη πρώτη του εγχώριου τουρισμού (από το 27% στο 14% της συνολικής τουριστικής πίτας). Την «παρτίδα» έσωσαν Σέρβοι, Ρώσοι και Ουκρανοί, με αποτέλεσμα οι απώλειες να περιοριστούν (από το -30%, που διαφαινόταν την άνοιξη, στο -10% στο τέλος Αυγούστου).
«Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι», αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος. Οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της συγκεκριμένης περιοχής είναι κατά 10% μειωμένες σε σχέση με το 2011, ενώ ο τζίρος κατά 15%, λόγω της μείωσης των τιμών στα δωμάτια, αλλά και της κατανάλωσης στα μπαρ και τα εστιατόρια.
Μάλιστα, φέτος καταγράφηκαν σημαντικές αλλαγές στον «χάρτη» των εθνικοτήτων των τουριστών που έκαναν διακοπές στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής: η μείωση των ελλήνων τουριστών προσεγγίζει το 60%, απώλεια που αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση κατά 30% (σε σχέση με πέρυσι) των Ρώσων και κατά 50% των Ουκρανών, που κατά κύριο λόγο έφτασαν αεροπορικώς στην Ελλάδα.
Αλλαγές καταγράφηκαν και στους τουρίστες που χρησιμοποίησαν εποχούμενα μέσα: πολύ περισσότεροι Σέρβοι, Πολωνοί, Τσέχοι και (για πρώτη φορά) Τούρκοι έκαναν φέτος διακοπές στη Χαλκιδική. Από αυτές τις χώρες υπάρχουν θετικές ενδείξεις και για το 2013, ενώ οι tour operators ζητούν επιπλέον κλίνες για την επόμενη τουριστική περίοδο.
Η ΠΡΟ ΤΟΥ ΑΘΩ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ικανοποιημένοι από τη σεζόν είναι και οι ξενοδόχοι στην περιοχή προ του Άθω: όπως αναφέρει η υπεύθυνη μάρκετινγκ του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής της περιοχής, κυρία Μαρία Παπά, στην περιοχή προ του Άθω καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης από τη βαλκανική και τη ρωσική αγορά. Έτσι, αν και οι έλληνες τουρίστες ήταν μειωμένοι κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, η απώλεια αντισταθμίστηκε από την αύξηση των ξένων τουριστών -τόσο του μαζικού τουρισμού όσο και των μεμονωμένων, από αγορές νέες για τους επαγγελματίες της περιοχής (Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία).
ΑΠΟ ΤΟ 50% ΣΤΟ 5% ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Στον εσωτερικό τουρισμό υπήρξε μια κατάρρευση της ζήτησης συνολικά («αναμενόμενη λόγω της μείωσης της εσωτερικής κατανάλωσης», όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Α. Ανδρεάδης), στα επίπεδα του 2000. Το 2008, ο εγχώριος τουρισμός ήταν το 27% του συνολικού και απέφερε έσοδα 3 δισ. ευρώ, ενώ φέτος αντιπροσωπεύει το 14%-15%, με τα έσοδα από αυτήν την πηγή στο 1,5 δισ. ευρώ.
«Έλληνες; Πού είναι;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Χαλκιδικής, κ. Αστέριος Ψαρογιάννης, με τον οποίο επικοινώνησε η «ΜτΚ». Αν μέχρι πέρυσι ένας στους δύο πελάτες σε αυτού του είδους τα καταλύματα ήταν Έλληνας, φέτος δεν αντιπροσώπευαν ούτε το 5%..
«Κάποτε, το 90% των ελλήνων τουριστών μάς ερχόταν από την Αττική. Φέτος, με το κόστος της βενζίνης στα ύψη και τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία, η πτώση ήταν δραματική…», λέει. Στο παρελθόν, αρκετοί από τους Έλληνες που προτιμούσαν τα ενοικιαζόμενα ήταν οι λεγόμενοι «κοινωνικοί τουρίστες», που αξιοποιούσαν τα κουπόνια της Εργατικής Εστίας. Η κατάργηση του Οργανισμού όχι μόνο μείωσε τον αριθμό των τουριστών, αλλά δημιούργησε κι έναν πληθωρισμό καταλυμάτων, με πλεονάζουσες ελεύθερες κλίνες τις οποίες, κατά τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, οι μονάδες διέθεσαν σε τιμές κόστους: «Φέτος ήταν από τις δυσκολότερες χρονιές. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων συνολικά είναι στο -5% σε σχέση με πέρυσι, αλλά ο τζίρος βούτηξε κατά 20%».
Η προβολή αρνητικών στερεοτύπων από τα ΜΜΕ και η πολιτική αστάθεια προκάλεσε μείωση της τάξης του 50% στους γερμανούς τουρίστες. Αντιθέτως, μια νέα αγορά για τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων ήταν φέτος η Σερβία. Μάλιστα, η αύξηση του αριθμού των σέρβων τουριστών στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Χαλκιδικής προσεγγίζει το 100%(!). Ένας σημαντικός λόγος γι’ αυτήν την αύξηση είναι η κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας -και φυσικά, για τους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, η εύκολη οδική πρόσβαση.
Μισό εκατομμύριο Βούλγαροι πέρασαν μέσω του Προμαχώνα
Περισσότεροι από 500.000 Βούλγαροι πέρασαν τα σύνορα του Προμαχώνα το τελευταίο δίμηνο του καλοκαιριού, με προορισμό τις παραλιακές περιοχές της Χαλκιδικής και της Καβάλας, κατά κύριο λόγο. Μάλιστα, με αφορμή την αργία στη γείτονα, το πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου μετατράπηκε σε… τετραήμερο για 100.000 Βούλγαρους, που πέρασαν τα σύνορα για να κάνουν το τελευταίο μπάνιο του καλοκαιριού στις κοντινές ακτές της Βόρειας Ελλάδας.
Σύμφωνα με στοιχεία από το αστυνομικό τμήμα του Προμαχώνα, οι βούλγαροι επισκέπτες ταξίδεψαν στη χώρα μας με τα ΙΧ τους αυτοκίνητα και παρέμειναν είτε για το Σαββατοκύριακο είτε για ολιγοήμερες διακοπές.
ΠΙΕΡΙΑ «Ευτυχώς που είχαμε τους Σέρβους»
«Οι Έλληνες είναι πονεμένη ιστορία: για εμάς ήταν πλήγμα η διακοπή του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού», εξηγεί στη «ΜτΚ» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, κ. Ηλίας Ηλιάδης. Φέτος, ελάχιστοι ήταν οι Έλληνες που έκαναν πάνω από 2-3 διανυκτερεύσεις στην Πιερία, ενώ ούτε το πρόγραμμα προνομιακών τιμών για έλληνες τουρίστες, που υιοθέτησαν πολλά ξενοδοχεία της περιοχής, είχε ιδιαίτερη απήχηση.
Οι πληρότητες είχαν διακυμάνσεις (από το 80% τον Ιούνιο στο 65% τον Ιούλιο, λόγω εφαρμογής τιμών περιόδου αιχμής, στο 90% τον Αύγουστο και στο 60% τον Σεπτέμβριο), με τη σεζόν να κλείνει περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
«Ευτυχώς που είχαμε τους Σέρβους, αλλιώς τα ποσοστά θα ήταν τραγικά…», τονίζει ο κ. Ηλιάδης, προσθέτοντας: «Ελπίζω το 2013 ο έλληνας τουρίστας να μην καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο…».
ΘΑΣΟΣ «Άνοιγμα» στη ρωσική αγορά
Η διακοπή του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού ήταν «χαστούκι» για τους ξενοδόχους της Θάσου, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου. Παρόλο που το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι πολύ χαμηλό, οι Έλληνες δεν ήταν φέτος ούτε το 20% των τουριστών που έκαναν διακοπές στο βορειοελλαδικό νησί. Παράλληλα, οι ξενοδόχοι του νησιού είδαν μια μείωση κατά 30% στην «παραδοσιακή» αγορά των γερμανών τουριστών.
«Το φιλί της ζωής ήρθε από τους Ρώσους: από εκεί που είχαμε μηδενική παρουσία, φέτος υπολογίζουμε ότι είχαμε 8.500 διανυκτερεύσεις, ενώ για το 2013 έχουν κλειστεί ήδη συμβόλαια με τρεις tour operators», αναφέρει ο κ. Παπαδημητρίου. Παράλληλα, η τουριστική οικονομία του νησιού στηρίχθηκε και από τους Σέρβους και τους Ρουμάνους -«που σημείωσαν θεαματική αύξηση»- και, φυσικά, από τους Σκοπιανούς και τους Βούλγαρους, που τα τελευταία χρόνια προτιμούν το νησί.
Σοφία Χριστοφορίδου
http://www.makthes.gr/news/economy/93551/