Άντεξε ο ελληνικός τουρισμός, πετυχαίνοντας να μειώσει τις απώλειες και να διατηρήσει τα μεγέθη του περίπου στα δεδομένα του 2011, οπότε και καταγράφηκε αύξηση 10% στις αφίξεις. Η φετινή τουριστική περίοδος θα κλείσει με περίπου 16 εκατ. διεθνείς αφίξεις και 10 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.
Μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων καταγράφηκε απώλεια ενός και πλέον εκατομμυρίου κρατήσεων, όμως στη συνέχεια καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό το χαμένο έδαφος και φαίνεται ότι ο στόχος που είχε τεθεί από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για 16 εκατ. αφίξεις και 10 δισ. ευρώ έσοδα είναι εφικτός.
Εκτιμώντας την προοπτική του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, οι απώλειες φαίνεται ότι θα είναι περιορισμένες τόσο αναφορικά με τις αφίξεις (-3%) όσο και σε σχέση με τα έσοδα (-5%). Από τις 500.000 λιγότερες διεθνείς αφίξεις σε σχέση με πέρυσι, οι 400.000 καταγράφονται στην Αθήνα και μόνο 100.000 λιγότερες στην υπόλοιπη χώρα, ενώ τα έσοδα θα διαμορφωθούν από 10,5 δισ. ευρώ το 2011 σε περίπου 10 δισ. ευρώ.
Με δεδομένες τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και το κλίμα που είχε διαμορφωθεί για τη χώρα μας φέτος, οι επιδόσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως «τεράστια επιτυχία» από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος, μιλώντας στη «ΜτΚ», επισημαίνει ότι τα στοιχεία «αποτυπώνουν την ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού. Υπάρχει αναμφίβολα μια δυναμική, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί».
ΜΑΣ ΕΥΝΟΕΙ Ο… ΧΑΡΤΗΣ
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης
Η μείωση στους γερμανούς τουρίστες είναι στο 10% (ποσοστό μικρότερο από το αρχικά εκτιμώμενο), ενώ στους βρετανούς τουρίστες καταγράφεται μια μικρή αύξηση. Βέβαια, οι συγκεκριμένες τουριστικές αγορές παρουσιάζουν μια μείωση τα τελευταία χρόνια -από το 40% της… «πίτας», που αντιπροσώπευαν το 2000, δεν θα ξεπεράσουν το 28%-, αυτή όμως δεν είναι απαραίτητα μια αρνητική εξέλιξη, καθώς αυξάνονται οι τουρίστες από την ανατολική Ευρώπη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ κατά μέσον όρο οι τουρίστες δαπανούν 670-680 ευρώ, οι Ρώσοι ξοδεύουν περί τα 1.010-1.020 ευρώ κατ’ άτομο στις διακοπές τους στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, οι αγορές που θα έχουν δυναμική στο μέλλον για όλη την Ευρώπη είναι η Ρωσία, η Ουκρανία, τα Βαλκάνια, η Τουρκία, η Μέση Ανατολή και, σε δεύτερη φάση, η Κίνα, η Ινδία, η Κορέα και η Ιαπωνία. Η μετατόπιση στις αγορές-στόχους από την κεντρική και τη βόρεια προς την ανατολική Ευρώπη δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους ανταγωνιστές μας στη Μεσόγειο (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία). «Όμως, η μετατόπιση αυτή ευνοεί περισσότερο τη χώρα μας, η οποία είναι εξαιρετικά τοποθετημένη στον νέο χάρτη του τουρισμού» σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης, τονίζοντας ότι στα επόμενα χρόνια εκεί πρέπει να εστιαστεί η στρατηγική της Ελλάδας, σε δύο άξονες: στο μάρκετινγκ και στην έκδοση βίζας.
ΑΥΞΗΣΗ 3% ΣΤΟ ΑΕΠ ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ
Η Ελλάδα θα μπορούσε να προσθέσει τρεις επιπλέον μονάδες στο ΑΕΠ της διευκολύνοντας τις διαδικασίες έκδοσης βίζας, υποστηρίζει ο κ. Ανδρεάδης. Όπως σημειώνει, ο ΣΕΤΕ πληρώνει γύρω στα 25 άτομα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας στην πρεσβεία μας στη Μόσχα -«γι’ αυτό και καταφέραμε να έχουμε 1 εκατ. ρώσους τουρίστες». Το 2009 οι σέρβοι επισκέπτες ήταν 400.000, από το 2010, που καταργήθηκε η βίζα με τη διακρατική συμφωνία Σερβίας-ΕΕ, έφτασαν τους 700.000 και φέτος θα αγγίξουν τους 800.000.
Ακόμη ένα παράδειγμα είναι η Τουρκία: με το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε σε πέντε νησιά (όπου η βίζα εκδίδεται επιτόπου), ο αριθμός των τούρκων τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας θα φτάσει φέτος το μισό εκατομμύριο: «Χωρίς να κάνουμε τίποτε επιπλέον -ούτε επενδύσεις σε υποδομές ούτε καν διαφήμιση-, αν αύριο λυθεί το θέμα ‘Σέγκεν’, θα έχουμε τρία εκατ. επιπλέον τουρίστες. Αυτό σημαίνει τρεις μονάδες επιπλέον στο ΑΕΠ. Τα νούμερα είναι κολοσσιαία, όπως και η σημασία τους για την ελληνική οικονομία».
Ακόμη και μέχρι να εισαχθεί η ηλεκτρονική βίζα σε επίπεδο ΕΕ, υπάρχουν κινήσεις που μπορούν να γίνουν μονομερώς από τη χώρα μας, σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης, όπως η έκδοση πολλαπλής βίζας για 3 ή 5 χρόνια, προκειμένου και τα προξενεία να αποσυμφορηθούν και οι τουρίστες να έχουν λόγο να επισκεφθούν την Ελλάδα τον επόμενο και μεθεπόμενο χρόνο.
Το 2013: Ποια ζητήματα ζητούν άμεσα λύση
Το 2013, μείζονα ζητήματα για τον τουριστικό κλάδο είναι, κατά τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, η βίζα Σέγκεν, ο νέος αναπτυξιακός που σχεδιάζεται, το νέο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ και ο επανακαθορισμός της εικόνας της χώρας (re-branding). Ως προς το τελευταίο, το ελληνικό Δημόσιο πρόκειται να συστήσει (από κοινού με τον ΣΕΤΕ) την εταιρεία Marketing Greece, με σκοπό την ανάπτυξη και εφαρμογή προγράμματος τουριστικού μάρκετινγκ για τη χώρα συνολικά, για τους επιμέρους τουριστικούς προορισμούς και για τα προϊόντα του χαρτοφυλακίου του ελληνικού τουρισμού.
Παράλληλα, οι επαγγελματίες του τουρισμού αναμένουν, εφόσον η οικονομική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει, τη μείωση του ΦΠΑ στον τομέα της εστίασης, ενώ σκοπεύουν να θέσουν υπό συζήτηση το αίτημα για αντίστοιχη μείωση σε όλο το τουριστικό πακέτο (ακτοπλοΐα, χερσαίες μεταφορές κτλ.).
«Η μείωση του κόστους εργασίας στον τουρισμό κατά 15%, λόγω της μείωσης των κλαδικών συμβάσεων από κοινού με τους εργαζόμενους, είναι ένα βήμα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» εκτιμά ο κ. Ανδρεάδης, προσθέτοντας όμως ότι «πρέπει να συνδυαστεί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το φορολογικό καθεστώς, ένα ελκυστικό αναπτυξιακό νόμο και ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό. Στόχος μας δεν είναι μόνο να πάμε στα 20 εκατ. επισκέπτες, αλλά να ανεβάσουμε και την κατά κεφαλή δαπάνη κάθε επισκέπτη, που σήμερα είναι στα 680 ευρώ».
Σοφία Χριστοφορίδου
sofiachrostoforidou@yahoo.gr
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 16/9/2012