Ζητούν κίνητρα Βουλγαρίας για να επιβιώσουν στην Ελλάδα

Κίνητρα… Βουλγαρίας ζητούν οι επιχειρηματίες της Β. Ελλάδος, προκειμένου να ανακοπεί η μετανάστευση ελληνικών επιχειρήσεων προς τη γειτονική χώρα, που παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Μάλιστα κάποιοι φτάνουν στο σημείο να προτείνουν μισθούς 250 ευρώ (και ο ΟΑΕΔ να τσοντάρει μέχρι τη συμπλήρωση του βασικού μισθού).

«Όσο συνεχίζεται η ύφεση, τόσο το φαινόμενο της μετανάστευσης θα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις», προβλέπει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, προσθέτοντας: «Οι επιχειρηματίες έχουν πολλούς λόγους για να αποφασίσουν να φύγουν. Ειδικά για επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, τα χαμηλά κόστη μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών αποτελούν ισχυρό κίνητρο. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που φεύγουν απαλλάσσονται από το τεράστιο βάρος των άμεσων και έμμεσων φόρων και των κάθε λογής έκτακτων εισφορών». Σύμφωνα με την εκτίμησή του, τουλάχιστον 50 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης έχουν μεταναστεύσει, αριθμός που στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς οι επιχειρήσεις δεν είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν στο Επιμελητήριο τη νέα τους έδρα. Ο ίδιος προτείνει να δημιουργηθούν στη Βόρεια Ελλάδα ειδικές οικονομικές ζώνες όπου να θεσμοθετηθούν κίνητρα ανάλογα με αυτά που ισχύουν στην απέναντι πλευρά των συνόρων, δηλαδή οι επιχειρηματίες να φορολογούνται με 10% και να πληρώνουν μισθούς 250 ευρώ (!) τη διαφορά μέχρι τον βασικό μισθό να καλύπτει ο ΟΑΕΔ. «Είναι προτιμότερο να επιδοτείται η εργασία παρά η ανεργία», υποστηρίζει.

 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ

Αρκετοί μετεγκαταστάθηκαν, πολλοί περισσότεροι το σκέφτονται, και αν δεν υπάρξει άμεσα ρευστότητα στην αγορά φοβάμαι ότι θα ψάχνουμε τις επιχειρήσεις με το φανάρι», σημειώνει ο α’ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Βλαχογιάννης. Αν οι παραγωγικές επιχειρήσεις έχουν ως κίνητρο το χαμηλό εργατικό κόστος, οι εμπορικές επιχειρήσεις που μεταναστεύουν στη Βουλγαρία έχουν ένα επιπλέον όφελος, τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. «Σε μια αγορά που έχει στεγνώσει από ρευστό και οι πελάτες καθυστερούν τις πληρωμές, το να είναι υποχρεωμένος ο επιχειρηματίας να αποδίδει κάθε μήνα ΦΠΑ 23% αποτελεί τεράστια απώλεια ρευστότητας», σημειώνει Όπως περιγράφει, χονδρεμπορικές επιχειρήσεις μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία και διατηρούν τα προϊόντα τους σε φορολογικές αποθήκες στην Ελλάδα, στέλνοντας τα προϊόντα στους πελάτες με δελτία αποστολής – «διαδικασία καθ’ όλα νόμιμη», με την οποία οι επιχειρηματίες κερδίζουν σε χρόνο και ρευστότητα. Επίσης πολλές από τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία είναι εταιρείες μεταφορών (είτε νεοσύστατες είτε λόγω μεταφοράς επαγγελματικής έδρας), που με αυτό τον τρόπο απαλλάχτηκαν από υπέρογκους φόρους και τεκμήρια, δυσβάσταχτα τέλη κυκλοφορίας και πανάκριβα ασφάλιστρα αυτοκίνητων.

«ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΦΥΓΩ»

Στην Ελλάδα το εργατικό κόστος αντιπροσωπεύει το 30% του κόστους παραγωγής, στη Βουλγαρία μόλις το 11%. Αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους πριν από μια δεκαετία ο Νικήτας Κουρουκλίδης, ιδιοκτήτης εταιρείας παραγωγής υφασμάτων μετέφερε τη μονάδα παραγωγής στη Βουλγαρία και την Τουρκία. Σήμερα ο μέσος μισθός που πληρώνει στους Βούλγαρους υπαλλήλους του είναι 250 ευρώ και άλλα 50 ευρώ για τις εργοδοτικές εισφορές. Το σημαντικότερο όμως για τον ίδιο ήταν ότι «στην Ελλάδα αλλάζουν τους νόμους σαν τα πουκάμισα, και ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να προγραμματίσει. Δεν υπάρχει καμία φορολογική σταθερότητα. Στη Βουλγαρία παίρνω πίσω τον ΦΠΑ σε 30 μέρες, εδώ είναι άγνωστο πότε. Αν όμως το περιθώριο κέρδους μου είναι 15% και ο ΦΠΑ 23% είναι σαν να παραχωρώ το κέρδος μου στο κράτος». Κάπως έτσι οι επιχειρηματίες μένουν χωρίς ρευστό, καθυστερούν με τη σειρά τους τις πληρωμές και η αγορά βουλιάζει όλο και περισσότερο στην ύφεση…

Η «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ» ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα φύγουν όλοι οι επιχειρηματίες της περιοχής», φοβάται ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο την τελευταία τριετία μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία περί τις 100 μεταποιητικές επιχειρήσεις, «μη αντέχοντας την εξοντωτική φορολογία, σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν». Περίπου 100 επιχειρήσεις έχουν μεταναστεύσει την τελευταία τριετία από την Καβάλα στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελο Τσατσούλη. «Όσοι δεν έχουν μεταναστεύσει το σκέφτονται ήδη. Στην απέναντι πλευρά έχουμε χαμηλή φορολογία και κόστος, όταν εδώ δεχόμαστε συνεχώς χτυπήματα από έκτακτες εισφορές και υψηλά λειτουργικά έξοδα». Την τελευταία δεκαετία έχουν μεταναστεύσει από την Ξάνθη στη Βουλγαρία περί τις 70 επιχειρήσεις, που απασχολούσαν 50 εργαζόμενους η καθεμία, χάθηκαν δηλαδή περισσότερες από 3.500 θέσεις εργασίας, διαπιστώνει ο πρόεδρος του οικείου επιμελητηρίου Στέλιος Μωραΐτης. Όπως λέει, εκτός από τους φορολογικούς συντελεστές, χαμηλότερο είναι και το εργατικό κόστος, τα ενοίκια, οι τιμές των καυσίμων. «Αν δεν ανατραπεί το κλίμα, όσοι ακόμη έχουν τη δυνατότητα θα φύγουν εκτός Ελλάδας. Οι υπόλοιποι θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και, ακόμα χειρότερα, κάποιοι θα βρεθούν στη φυλακή για χρέη». «Βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο συμπληγάδες, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, όπου υπάρχουν πολύ ελκυστικά φορολογικά κίνητρα. Η περιοχή μας χρειάζεται ένα φορολογικό σοκ» πιστεύει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Λεωνίδας Κίτσιος. Στον νομό Ροδόπης δεν παρατηρείται πια το φαινόμενο της μετανάστευσης. Το κακό έχει γίνει εδώ και χρόνια. Από τις 90 μεταποιητικές επιχειρήσεις που υπήρχαν άλλοτε στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής έχουν απομείνει 7-8 εν λειτουργία – «από το 1990 χάθηκαν 19.000 θέσεις εργασίας, όσο μια μικρή πόλη», αναφέρει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ 10% ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Ο αριθμός των αποκλειστικά ελληνικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεων που υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις τριπλασιάστηκε μέσα σε μια πενταετία, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εσόδων της Βουλγαρίας. Η κορύφωση του… μεταναστευτικού ρεύματος (από 619 σε 1.168 επιχειρήσεις) παρατηρήθηκε το 2008, όταν η χώρα εισήγαγε φορολογικό συντελεστή 10% επί των εταιρικών κερδών. Έκτοτε κάθε χρόνο μεταφέρονται ή ιδρύονται στη Βουλγαρία άλλες 600 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2011 περίπου 800 ελληνικές επιχειρήσεις καταχωρίστηκαν στα μητρώα της γειτονικής χώρας. Δεν είναι μόνο η χαμηλή φορολογία το κίνητρο. Τα ενοίκια επαγγελματικής στέγασης κυμαίνονται από 150 έως 350 ευρώ στο κέντρο των μεγάλων πόλεων και από 100 έως 250 ευρώ στα περίχωρα, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα. Τα δε αγροτικά τεμάχια πωλούνταν από 300 έως 500 ευρώ το στρέμμα και νοικιάζονται ετησίως από 50 ευρώ/στρέμμα. Όσο για τον μέσο μισθό δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών. Η Βουλγαρία βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης του επενδυτικού νόμου, με προσθήκη ενός επιπλέον κινήτρου που θα προβλέπει επιστροφή των εταιρικών εξόδων για κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική κάλυψη των εργαζομένων, εφόσον η επένδυση δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας σε περιοχές με έντονο πρόβλημα ανεργίας ή σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας.

* Στο διαδίκτυο υπάρχουν διάφορες βουλγαρικές ιστοσελίδες που πληροφορούν με κείμενα στην ελληνική(!) για τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας μιας επένδυσης στη Βουλγαρία. «Διαφημίζουν» ότι χρειάζονται μόλις 420 ευρώ για την ίδρυση εταιρείας, σφραγίδα και τιμολόγια και 100 ευρώ τον μήνα για λογιστική κάλυψη. Αντίστοιχες ομάδες υπάρχουν και στο Facebook, όπου το… «τιμολόγιο» είναι ακόμη χαμηλότερο.

! Την τρίτη θέση, μετά την Αυστρία και την Ολλανδία, διατηρεί η Ελλάδα στη γενική κατάταξη των ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία, με συνολικές επενδύσεις ύψους 3,1 δισ. ευρώ.

——————————————————————————————————————-

Μισό δις. ευρώ τα ψώνια στη Βουλγαρία

Οι Έλληνες που περνούν καθημερινά στις παραμεθόριες περιοχές γειτονικών χωρών για τις αγορές τους υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τους 600.000 σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με υπολογισμούς της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Οι Εμπορικοί Σύλλογοι στις περιφέρειες της Μακεδονίας, Θράκης, Β. Αιγαίου και Δωδεκανήσου, υπολογίζουν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ ελληνικού «ρευστού» χρήματος διαρρέουν κάθε χρόνο προς Βουλγαρία, Σκόπια και Τουρκία για την αγορά καταναλωτικών προϊόντων. Μόνο από τα σύνορα από το βόρειο τμήμα του νομού Έβρου περνούν καθημερινά «απέναντι» 500-1.000 άτομα, με προορισμό κάποιο σούπερ μάρκετ ή πρατήριο καυσίμων της γείτονος, αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Κίτσιος, σημειώνοντας ότι «εκτός από τα προβλήματα που είναι κοινά σε όλη τη χώρα, οι επιχειρήσεις της περιοχής αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα από τη διαρροή πελατών».

 «Ντελίβερι» σε ψωμί, ξύλα και … ιατρικές υπηρεσίες

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα ακολουθείται η αντίστροφη οδός: αντί να ταξιδεύουν οι έλληνες καταναλωτές στη Βουλγαρία για ψώνια -η βενζίνη άλλωστε κοστίζει ακριβά-, Βούλγαροι περνούν τα σύνορα και διαθέτουν τα προϊόντα τους σε πολύ φθηνές τιμές, είτε νομίμως είτε παρανόμως σε υπαίθριες αγορές ή και με παραδόσεις κατ’ οίκον. Όπως περιγράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Α. Τσατσούλης, καθημερινά περνούν ανεξέλεγκτα από τις συνοριακές διαβάσεις της Βουλγαρίας διάφορα εμπορεύματα, τα οποία πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες σε σχέση με αυτές της τοπικής αγοράς. «Φέρνουν μέχρι και ψωμί, το οποίο πωλούν προς 25-30 λεπτά. Κάποιοι που δηλώνουν γιατροί κάνουν επισκέψεις σε ηλικιωμένους στα ορεινά χωριά έναντι 15 ευρώ». Τον κρύο χειμώνα που μας πέρασε, από τη συνοριακή διάβαση Εξοχής πέρασαν στη Δράμα φθηνό πέλετ και ξυλεία βουλγαρικής προέλευσης, ακόμη και ξυλόσομπες, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δράμας Σ. Γεωργιάδης

——————————————————————————————————————-

Ειδικές οικονομικές ζώνες…

Εδώ και καιρό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προωθεί την ιδέα δημιουργίας μιας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με φορολογία χαμηλότερη ακόμη και από της Βουλγαρίας, δημιουργία πρότυπου μηχανισμού δημόσιας διοίκησης για την απάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Μια από τις ΕΟΖ της Πολωνίας, στην Κατοβίτσε

Πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι σε μια τέτοια ζώνη μπορεί άλλοι παράγοντες να είναι ειδικοί (φορολογία, διοικητικές διαδικασίες κλπ) όμως το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς θα είναι το γενικό που ισχύει σε όλη τη χώρα. Η ιδέα έχει αντιμετωπιστεί ευμενώς τόσο από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν όσο και από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον υφυπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Στέφαν Καπφέρερ. Ωστόσο, η όλη συζήτηση έχει προκαλέσει προβληματισμό στη γείτονα, κάτι που φάνηκε με την κατάθεση σχετικής ερώτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βούλγαρος ευρωβουλευτής επικαλούμενος… αθέμιτο ανταγωνισμό.

…και κέντρα κράτησης μεταναστών

Την πρόταση για δημιουργία ΕΟΖ υποστηρίζουν οι πρόεδροι των πέντε Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προσδοκώντας ότι τα κίνητρα θα φέρουν επενδύσεις. Ωστόσο το Εργατικό Κέντρο Έβρου, με επιστολή του προς τους βουλευτές του νομού ζητεί να προβληματιστούν με τη συνέργεια «φαινομενικά αποσπασματικών και ασύνδετων διατάξεων που προοιωνίζονται ανατροπές αγνώστων διαστάσεων για την περιοχή». Οι προβληματισμοί του Εργατικού Κέντρου σχετίζονται με το άρθρο 37παρ. 5 του νόμου 3907/2011 που αναφέρει ότι «Σε περίπτωση αδυναμίας των αρμόδιων κατά περίπτωση αρχών να διασφαλίσουν με ίδιους πόρους ή μέσα ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων η απομάκρυνση έχει αναβληθεί, απολαμβάνουν κατά το χρονικό διάστημα της αναβολής, στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς προσωρινής στέγασης σε εγκαταστάσεις δημόσιου ή κοινωφελούς χαρακτήρα και γενικότερα ότι καλύπτουν τις άμεσες βιοτικές τους ανάγκες, μπορεί να επιτραπεί, μετά από σχετική άδεια, να απασχολούνται ως μισθωτοί σε τομείς απασχόλησης σε συγκεκριμένες περιοχές της Χώρας». Οι περιοχές (ή οι ειδικές οικονομικές ζώνες;) όπου θα δουλεύουν οι μετανάστες, αλλά και η ασφαλιστική τους κάλυψη και οι όροι και προϋποθέσεις εργασίας θα καθορίζονται όχι από τους ισχύοντες νόμους αλλά με προεδρικό διάταγμα.

Σοφία Χριστοφορίδου

(Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ συντάχθηκε στα τέλη Μαρτίου του 2012 αλλά για τεχνικούς και πρακτικούς λόγους δεν βρήκε το δρόμο του προς το τυπογραφείο. Στο μεταξύ το μόνο που άλλαξε ήταν το όνομα του υπουργού Ανάπτυξης. Κατά τα λοιπά ζητείται ρευστότητα και τώρα που χειμωνιάζει οι καταναλωτές ψάχνουν στη Βουλγαρία ξύλα, πέλετ και σόμπες)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s