Γραφεία α λα καρτ

Ένα τούβλο είναι βαρίδιο. Πόσω μάλλον τέσσερις τοίχοι… με ενοίκιο. Για έναν επιχειρηματία, που έχει να αντιμετωπίσει τόσες άλλες ανελαστικές δαπάνες, το κόστος του γραφείου μετατρέπεται στις μέρες μας σε βραχνά. Πολλοί αναγκάζονται να μεταφέρουν την έδρα τη ς επιχείρησης σε ένα δωμάτιο του σπιτιού τους και να συναντούν πιθανούς πελάτες σε καφέ και λόμπι ξενοδοχείων. Θα μπορούσε ένας χώρος να είναι τόσο άνετος όσο το σπίτι, το ενοίκιο να κοστίζει όσο ένας καφές έξω και παρόλα αυτά να αποπνέει τον επαγγελματισμό ενός γραφείου;  Οι «Επιλογές» έκαναν «ποδαρικό» σε δύο νέους τέτοιους χώρους, που άνοιξαν τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, τον συνεργατικό χώρο (co- working space) Loft2Work και το γραφειακό συγκρότημα 3Venizelou, όπου τα γραφεία νοικιάζονται με την ώρα

Loft2Work

Ένας από τους πρώτους συνεργατικούς χώρους που λειτούργησαν στην Ελλάδα ήταν το Loft2Work στην Αθήνα. «Tα coworking spaces καθρεφτίζουν μια κοινωνική τάση προς συνεργατικές δομές, (κοινωνικές, ψηφιακές) με την υποδομή ενός χώρου που φιλοξενεί τον διάλογο και την δημιουργία. Στην Ελλάδα το coworking αναπτύχθηκε μέσα από άτυπες κοινότητες, με επαγγελματίες, και όχι, μόνο από διάφορους τομείς. Η ανάγκη για μάθηση και δικτύωση είναι αυτό που καθιστά τους χώρους, κόμβους ανταλλαγής γνώσης και πειραματισμού νέων μορφών (συν) εργασίας. Σημασία στους συνεργατικούς χώρους έχουν οι εκάστοτε κοινότητες που τον διαμορφώνουν» λέει η Κωνσταντίνα Zoherer από την ομάδα του Loft2Work της Αθήνας.

Το Loft2Work Θεσσαλονίκης

Εδώ και τρεις εβδομάδες και η Θεσσαλονίκη απέκτησε το δικό της λόφτ, εντός της ΒΙΛΚΑ. Εξάλλου ένας από τους συνεταίρους, ο Μαρτίνος Μουρατίδης, είναι μέλος της οικογένειας Μουρατίδη που έχει τη διαχείριση του πολυχώρου συνολικά. Μαζί με τον Βασίλη Κανονίδη και τον Σάκη Βέρο, επώαζαν εδώ και καιρό την ιδέα ενός συνεργατικού χώρου. «Πριν ξεκινήσουμε με το Loft2Work κι εγώ ο ίδιος δούλευα από το σπίτι, ως προγραμματιστής, και έκλεινα ραντεβού σε καφέ με τους εν δυνάμει πελάτες μου” θυμάται ο Βασίλης. “Χρειαζόμασταν έναν όμορφο χώρο, όπου να δουλεύουμε αλλά και να  κάνουμε δικτύωση με άλλα μέλη της κοινότητας” λέει – όπου “κοινότητα” βλέπε γραφίστες, προγραμματιστές, ανθρώπους που παράγουν ψηφιακό περιεχόμενο, συμβούλους επιχειρήσεων και νέους επιχειρηματίες, άτομα δηλαδή που ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες διάφορες ειδικότητες, που όμως έχουν την ίδια αντίληψη περί της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, διαθέτουν δημιουργικό πνεύμα και δεν φοβούνται να μοιράζονται τις ιδέες τους. “Όλοι είχαμε ανάγκη να βρούμε έναν τέτοιο χώρο. Από τη στιγμή που δημιουργήσαμε το Loft όλη η κοινότητα το αγκάλιασε». Βεβαίως, πέρα από τη δικτύωση και το δημιουργικό κλίμα, υπάρχει και ένας πιο απτός λόγος για να προτιμήσει κανείς έναν συνεργατικό χώρο. «Αν κάποιος πληρώνει 250 ευρώ το μήνα μόνο για ενοίκιο σε μας θα πληρώσει 600 ευρώ για όλο το χρόνο» εξηγεί ο ίδιος.

Τι μπορεί να κάνει κανείς στο Loft; Να δουλέψει με τον υπολογιστή του σε ένα χώρο με μοντέρνα αισθητική, να προγραμματίσει επαγγελματικές συναντήσεις, να μοιραστεί ιδέες με άλλους, να γνωρίσει πιθανούς συνεργάτες ή πελάτες που μπορεί να κάθονται… στο διπλανό γραφείο.

Το Loft2Work της Θεσσαλονίκης διαθέτει ακόμη στούντιο ηχογράφησης και φωτογράφησης. «Δίνουμε τη δυνατότητα σε φωτογράφους, dj’s, φωτογράφους, ηχολήπτες και μουσικούς παραγωγούς να έχουν ένα χώρο για να δουλέψουν χωρίς να χρειάζεται να έχουν ιδιόκτητο στούντιο». Και επειδή η ιδέα του co working space βασίζεται στην ομαδικότητα, τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση των μελών της κοινότητας το Loft2Work προγραμματίζει να αξιοποιήσει το θέατρο 200 θέσεων της ΒΙΛΚΑ για σεμινάρια, τεχνολογικά events (όπως το Wordcamp αλλά και τα αντίστοιχα για Jοοmla και Droupal), workshops για την ανάπτυξη μιας νέας επιχείρησης (start up) κλπ. Μάλιστα το Loft2Work σκοπεύει να ορίσει την Παρασκευή ως μέρα δικτύωσης, για όσους ανήκουν ή βρίσκονται στις παρυφές της «κοινότητας».

Συναντήσαμε δύο από τους πρώτους «ενοίκους» του Loft την επομένη των εγκαινίων.

  • Η Share your art αποτελείται από τρία άτομα που έφτιαξαν μια διαδικτυακή κοινότητα για δημιουργούς χειροποίητων κατασκευών, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. «Η εταιρεία είχε ως αφετηρία την ανάγκη να προβάλλω τη δική μου δουλειά με χαμηλό κόστος. Επειδή ο κάθε ένας δεν μπορεί να συντηρεί μια ιστοσελίδα, δημιουργήσαμε αυτή την πλατφόρμα για να μπορούν όλοι να εκθέτουν τη δουλειά τους με χαμηλή ετήσια συνδρομή» λέει η Βικτωρία Δημητρέλλια, εκ των συνιδρυτών της εταιρείας. Η Share your art “φιλοξενεί” διαδικτυακά περισσότερους από διακόσιους δημιουργούς χειροποίητων κατασκευών, επαγγελματίες και ερασιτέχνες και  διοργανώνει και μπαζάρ κατά τη διάρκεια του χρόνου όπου συμμετέχουν τα μέλη της κοινότητας. “Χρειαζόμασταν έναν χώρο να συναντιόμαστε οι τρεις μας και με τους εκθέτες, όταν έχουμε τα μπαζάρ. Έτσι αντί να νοικιάζουμε γραφεία μας συμφέρει περισσότερο να πληρώνουμε 600 ευρώ το χρόνο».
  • Η Stream with Q δημιουργήθηκε εν μέσω κρίσης από δυο νέους ανθρώπους, τον Ηρακλή Ασλανίδη και τον Γιάννη Γιοβάνη και λειτουργεί ως πάροχος ίντερνετ και υπηρεσιών streaming. «Ξεκινήσαμε με κεφάλαιο μόλις 2000 ευρώ, αλλά αξιοποιήσαμε τις γνώσεις και τις επαφές μας και επανεπενδύσαμε τα κέρδη ” εξηγεί ο Γιάννης Γιοβάνης. Η εταιρεία είχε ως βάση το σπίτι του ενός εκ των δύο συνεταίρων “γιατί αυτό που πουλάμε είναι κάτι εικονικό, δεν χρειάζομαι βιτρίνα, ούτε έρχεται ο πελάτης στο χώρο μου. Ανάμεσα σε δύο ραντεβού με πελάτες μπορεί να χρειαστεί να κάνω μια δουλειά στον υπολογιστή για μια δυο ώρες.  Για αυτό με βολεύει το Loft, γιατί δεν είμαι αναγκασμένος να πληρώνω 500 ευρώ το μήνα για ενοίκιο επαγγελματικής στέγης. Εξάλλου, εταιρείες όπως η δική μας, που είναι σε φάση  ανάπτυξης, χρειάζονται τις επαφές και τη δικτύωση».

 

Τι προσφέρει:

– 30 θέσεις εργασίας, χωριστά για καπνιστές και μη καπνιστές, με πρόσβαση στο ίντερνετ (20 mpps) και προσωπικό IP

– Τηλεφωνικό κέντρο

– Γραμματειακή υποστήριξη

– Στούντιο φωτογράφησης

– Στούντιο ηχογράφησης

– Χώρο για προσωπικές συναντήσεις και συσκέψεις

– Πάρκιγνκ

– Χώρο για Workshops

– Θέατρο 200 θέσεων για σεμινάρια, ημερίδες, παρουσιάσεις κλπ

Πόσο κοστίζει:

  • 2 ευρώ την ώρα
  • 10 ευρώ τη μέρα
  • 200 ευρώ το μήνα
  •  600 ευρώ το χρόνο

http://loft2work.gr

3 Venizelou

Σχεδιάστηκε από Γάλλους αρχιτέκτονες, το 1925 και κτίστηκε στην πυρίκαυστο ζώνη του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.  Από τότε ακόμη, το κτίριο που ήταν γνωστό ως «Μέγαρο Μπουρλά»  φιλοξενούσε καταστήματα και γραφεία. Σήμερα το διατηρητέο κτίριο στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 3 & Ρογκότη 4 ανακαινίστηκε και εδώ και μερικές εβδομάδες λειτουργεί ως ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφειακών εγκαταστάσεων από την εταιρεία «3Venizelou». Μόνο που, σε αντίθεση με άλλους ενοικιαζόμενους επαγγελματικούς χώρους, εδώ οι επαγγελματίες νοικιάζουν το χώρο για όσο χρόνο τον χρειάζονται!

Την ιδέα είχαν οι Μίτλος Αποστολίδης, Σωτήρης Χατζηβακαλέλης και Νίκος Μανομενίδης – και οι τρεις τους δραστηριοποιούνται στο χώρο του real estate. «Από τη δουλειά μας βλέπαμε ότι η κρίση φέρνει τον κόσμο από τα προάστια στο κέντρο, όπου πάντα έχει μεγαλύτερη κίνηση. Όμως παρότι τα ενοίκια στο κέντρο μειώθηκαν, ο κόσμος έψαχνε κάτι ακόμη πιο φθηνό, πιο ελαστικό» αναφέρει ο κ. Ν. Μανομενίδης.  Το 2008 το κτίριο της Βενιζέλου 3 πέρασε στη διαχείριση του Σ. Χατζηβακαλέλη, ο οποίος αποφάσισε να το ανακαινίσει με σκοπό να το υπεκμισθώνει. Όμως η μίσθωση άρχισε να μην είναι πια μια εύκολη υπόθεση. «Βλέπαμε ότι αξιόλογοι επαγγελματίες, προσπαθώντας να μειώσουν τα έξοδά τους μετέφεραν την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι και ήταν αναγκασμένοι να κλείνουν τα ραντεβού με τους πελάτες τους σε κάποιοι καφέ ή στο δρόμο. Είδαμε αυτό το κενό και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που να παρέχει ευελιξία στη χρήση και τις χρεώσεις. Η 3Venizelou απευθύνεται σε επαγγελματίες που είναι διαρκώς σε κίνηση- μεσίτες, ασφαλιστές, αντιπρόσωποι κλπ- αλλά θέλουν να έχουν μια βάση στο κέντρο και να εμφανίζουν μια επαγγελματική διεύθυνση. Επίσης σε επαγγελματίες που εργάζονται στο σπίτι τους- πχ φωτογράφους, γραφίστες κλπ- αλλά θέλουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε πελάτες τους για να κλείσουν μια συμφωνία. Κι ακόμα σε εταιρείες που θέλουν να βολiδοσκοπήσουν την αγορά πριν εγκατασταθούν σε ιδιόκτητο χώρο ή σε σωματεία και συλλόγους» αναφέρει ο κ. Μανομενίδης.

Τι μπορεί να κάνει κανείς στο κτίριο Βενιζέλου3; Καταρχάς να χρησιμοποιήσει τον κοινόχρηστο χώρο με τους υπολογιστές, για όση ώρα χρειάζεται για να διεκπεραιώσει μια δουλειά. Να δέχεται πελάτες του ή να συσκέπτεται με συνεργάτες δια ζώσης ή με teleconferance. Να έχει μια θυρίδα όπου θα φτάνει η αλληλογραφία του,  γραμματειακή υποστήριξη, ακόμη και τηλεφωνική γραμμή με εταιρική απόκριση στα τηλεφωνήματα. Ο κάθε ένας μπορεί να χρησιμοποιήσει το χώρο, χωρίς προϋποθέσεις, όμως τα μέλη που πληρώνουν μια μηνιαία συνδρομή 49 ευρώ δικαιούνται έκπτωση 50% σε όλες τις χρεώσεις και μπορούν να προγραμματίζουν μέσω ίντερνετ την ενοικίαση της αίθουσας χρειάζονται για όσο χρόνο χρειάζονται. Οι επαγγελματίες που επιλέγουν το χώρο μπορούν να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες που παρέχουν οι υπόλοιποι συν-ένοικοι σε προνομιακές τιμές. Το κόστος χρήσης του χώρου, είναι όσο ένας καφές. Μόνο που ο χώρος είναι άκρως επαγγελματικός και ο καφές… δωρεάν.

  • Ο Δημήτρης Καραπαναγιωτίδης και η Ματίνα Γιαννακού λειτουργούσαν το δικό τους δημιουργικό γραφείο, στην περιοχή του FIX. Όμως όταν οι συνεργάτες τους επέλεξαν να μετακινηθούν είτε στην Αθήνα είτε στο εξωτερικό, μεγάλο μέρος της δουλειάς τους άρχισε να διεκπεραιώνεται με τη μέθοδο της τηλεεργασίας, μέσω ίντερνετ. «Έτσι αποφασίσαμε να περιορίσουμε το περιττό λειτουργικό κόστος και να γίνουμε πιο ευέλικτοι και ανταγωνιστικοί» αναφέρει ο κ. Καραπαναγιωτίδης. Το στούντιο που διατηρούν στα προάστια είναι χώρος δημιουργικής εργασίας, γεμάτος οθόνες χαρτιά, φακέλους βιβλία και περιοδικά. Αλλά όταν θέλουν να συναντήσουν έναν πελάτη για μια παρουσίαση, ή απλώς έχουν μια ώρα κενό μεταξύ δυο ραντεβού και πρέπει να τελειώσουν μια δουλειά, έχουν ανά πάσα στιγμή το δικό τους γραφείο στο κέντρο.
  • Ο Κυριάκος Μερελής είναι αντιπρόεδρος στο Σύνδεσμο Διαμεσοβητών Ασφαλιστικών Εργασιών (ΣΔΑΕ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Όπως λέει ο Σύνδεσμος νοίκιαζε γραφεία με μίσθωμα 300 ευρώ το μήνα, είχε επιπλέον έξοδα  για κοινόχρηστα, ρεύμα τηλέφωνο και απασχολούσε ένα άτομο για  τη γραμματειακή υποστήριξη. «Αναζητούσαμε μια πιο οικονομική και ευέλικτη  λύση, γιατί χρησιμοποιούσαμε τα γραφεία μας για την τακτική συνεδρίαση του ΔΣ, μια φορά του μήνα ενδεχομένως και για κάποια έκτακτη. Στον χώρο 3Venizelou πληρώνουμε για όλα σχεδόν το ένα τρίτο του ποσού που δίναμε για ενοίκιο, δεν έχουμε την ανάγκη να απασχολούμε υπάλληλο αφού μας παρέχεται διαχείριση αλληλογραφίας και τηλεφωνικό κέντρο. Αν χρειαστούμε μια φορά να στείλουμε ένα δελτίο τύπου με τις θέσεις μας, θα έχουμε την υπηρεσία κατ’ αποκοπή»

Τι προσφέρει:

  • Επαγγελματική Έδρα (επαγγελματική διεύθυνση, φορολογική έδρα υπο προϋποθέσεις, ταχυδρομική θυρίδα και διαχείριση αλληλογραφίας, ερμάριο ασφαλείας)
  • Υπηρεσίες και εξοπλισμός γραφείου (VoIP  τηλεφωνία, πρόσβαση στο διαδίκτυο Μέσω wi-fi, Γραμματειακή Υποστήριξη τηλεγραμματεία, κέντρο ςκτυπώσεων, ενοικίαση εξοπλισμού πολυμέσων, γραφείο τύπου κλπ)
  • Σταθμοί εργασίας (Workstation) με ή χωρίς Η/Υ
  • Αίθουσες συνεδριάσεων 6-ατόμων, 8-ατόμων, 16-ατόμων
  • Διευθυντικό Γραφείο (Executive Office)
  • Επαγγελματικό Σαλόνι (Business Lounge)

Πόσο κοστίζει

  • 49 ευρώ το μήνα ως προαιρετική «συνδρομή», που όμως εξασφαλίζει 50% έκπτωση στις υπηρεσίες οn demand
  • 35 ευρώ η τηλε-γραμματεία με 35 ευρώ το μήνα.
  • 10 ευρώ η αίθουσα συσκέψεων
  • 2 ευρώ η χρήση μιας θέσης εργασίας

http://www.3venizelou.gr/

[Στις ΗΠΑ η τάση για τους συνεργατικούς χώρους εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ενώ στην Ελλάδα μόλις το 2008, με την άτυπη κοινότητα Jelly που οργάνωνε συναντήσεις σε καφέ, μέχρι να βρει σταθερή στέγη στον συνεργατικό χώρο Loft2work. Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα του Deskmag, online περιοδικού για θέματα coworking και νέες μορφές εργασίας, οι λεγόμενοι coworkers είναι κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες (54%) και επιχειρηματίες (20%). Οι πλειοψηφία τους είναι ανώτατης μόρφωσης (80%) και απασχολείται στους τομείς των νέων μέσων, δημουργικής βιομηχανίας, τεχνολογίας, design, τέχνης, δημοσιογραφίας, κειμενογραφίας/συγγραφής, αρχιτεκτονικής.]

Κείμενο: Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Επιλογές» που κυκλοφορεί με τη «Μακεδονία της Κυριακής» (30/9/2012)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s