Νέο «χαράτσι» θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες 5,5 εκατομμυρίων ακινήτων από τον Ιανουάριο του 2013, οπότε θα καταστεί υποχρεωτική η έκδοση δύο επιπλέον ενεργειακών πιστοποιητικών, για τα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού, επιπλέον του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης που υποχρεούνται να εκδίδουν από το 2011.
Η υποχρέωση προκύπτει από την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία 2010/31/ΕΕ και θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν, πωλούν ή απλώς κατέχουν ένα ακίνητο με ποσά της τάξης των 250-400 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πιστοποιητικά. Σε αυτά, θα πρέπει να προστεθεί το κόστος του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) που ήδη πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που κυμαίνεται από 100ευρώ έως 200 ευρώ περίπου, για ένα σπίτι 100 τ.μ.
Η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Ενεργειακή Απόδοσης Κτιρίων» ολοκληρώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου και το επόμενο βήμα είναι η εισαγωγή του προς ψήφιση στη Βουλή. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι η αρχική επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού επιβάλλεται από την 01.01.2013 και εντός διαστήματος τριών ετών.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται η έκδοση των πιστοποιητικών βρίσκει αντίθετη την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). «Τα δεν συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Οι μόνοι ευτυχείς από αυτή τη ρύθμιση είναι όσοι θα πληρωθούν για την έκδοση των πιστοποιητικών. Γινόμαστε αναγκαστικοί πελάτες μιας συντεχνίας» σημειώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς. «Τι να τις κάνω τις σφραγίδες, αν δεν με βοηθούν να αλλάξω καυστήρα ή να βάλω νέα συστήματα θέρμανσης;» προσθέτει. «Τα 200-250 ευρώ μπορεί για κάποιους να είναι ένα μικρό ποσό, όμως σε πολλές περιπτώσεις αντιστοιχεί στο ενοίκιο ενός μήνα» σχολιάζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαϊδούτης, προσθέτοντας ότι με τα νέα πιστοποιητικά μεγαλώνει η γραφειοκρατία και η οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΘΕ 2-5 ΧΡΟΝΙΑ
Τα πιστοποιητικά αυτά δεν θα χορηγούνται μόνο κατά την πώληση ή ενοικίαση κτιρίων, όπως ισχύει σήμερα για τα ενεργειακά πιστοποιητικά, αλλά θα είναι υποχρεωτικά για όλους τους ιδιοκτήτες, ακόμα και αν το ακίνητο δεν χρησιμοποιείται. Επίσης σε αντίθεση με το ΠΕΑ, που αφορά στο κέλυφος το κτιρίου, τα πιστοποιητικά θέρμανσης και κλιματισμού θα είναι διάρκειας 2-5 ετών, ανάλογα με την ισχύ του συστήματος θέρμανσης ή κλιματισμού και ανάλογα με το είδος του καυσίμου. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο τεχνικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ, Σταμάτης Περδίος, το σχέδιο νόμου δεν ξεκαθαρίζει αν ο ιδιοκτήρης θα πρέπει να εκδόσει δύο πιστοποιητικά, σε περίπτωση που χρησιμοποιεί το κλιματισικό και για ψύξη αλλά και για θέρμανση!
Συστήματα θέρμανσης: Ο ιδιοκτήτης κτιρίου υποχρεούται να ζητήσει τη διενέργεια επιθεώρησης των προσβάσιμων τμημάτων συστημάτων που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση κτιρίων (όπως οι μονάδες παραγωγής θερμότητας, το σύστημα ελέγχου, οι κυκλοφορητές κ.α.), με λέβητες συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος άνω των είκοσι κιλοβάτ (20 kW). Τα συστήματα θέρμανσης επιθεωρούνται τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια για συστήματα με λέβητες συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος 20-100 kW, κάθε δύο χρόνια για άνω των 100 kW και τουλάχιστον κάθε τέσσερα αν αυτά θερμαίνονται με αέριο καύσιμο.
Συστήματα κλιματισμού: Ο ιδιοκτήτης κτιρίου υποχρεούται να ζητήσει τη διενέργεια επιθεώρησης των προσβάσιμων τμημάτων των συστημάτων κλιματισμού (όπως, αντλίες θερμότητας, ψύκτες, κεντρικές κλιματιστικές μονάδες, κυκλοφορητές, σύστημα ελέγχου, κ.α.), συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος μεγαλύτερης από 12 kW, τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια.
ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Η αμοιβή για τη διενέργεια επιθεώρησης συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού κτιρίου καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων μερών αλλά δεν μπορεί να υπερβαίνει τις παρακάτω τιμές:
250 ευρώ για εγκατεστημένη ισχύ έως και 200kW
400 ευρώ για εγκατεστημένη ισχύ από 201 έως και 400 kW
800 ευρώ από 401 kW και άνω
Σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης δεν διαθέτει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης ή δεν έχει πραγματοποιήσει ενεργειακή επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης ή κλιματισμού θα επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ, με βάση την επιφάνεια και τη χρήση του πιστοποιούμενου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, το μέγεθος των συστημάτων του κτιρίου, το βαθμό υπαιτιότητας και την τυχόν υποτροπή του υπόχρεου.
Ο καθορισμός των τιμών των ενεργειακών επιθεωρητών θα γίνεται πλέον μετά από ελεύθερη διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων (χωρίς δηλαδή εκ των προτέρων καθορισμένα και υποχρεωτικά ποσά αμοιβής). Ωστόσο, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι αν αυτό δεν συνοδευτεί από άμεση τροποποίηση της βάσης δεδομένων του ΤΕΕ που εκδίδει τις εντολές πληρωμής της αμοιβής των ενεργειακών επιθεωρητών, ώστε το ποσό των φόρων και εισφορών κλπ. να υπολογίζεται με βάση τις συμφωνηθείσες πραγματικές αμοιβές και όχι να συνεχίσει να υπολογίζεται με τις ισχύουσες σήμερα κατώτατες αμοιβές, τότε δεν θα υπάρχει απελευθέρωση, παρά μόνον εμπαιγμός των ενδιαφερόμενων πολιτών, αλλά και των ίδιων των ενεργειακών επιθεωρητών που θα αναγκάζονται να καταβάλουν εισφορές και φόρους για αμοιβές που δεν εισέπραξαν».
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 30/9/2012
Μου αρέσει αυτό:
Μου αρέσει! Φόρτωση...