Επιχειρηματικά… οξύμωρα

Μαύρα και άραχλα τα βλέπουν οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης όπως προκύπτει από το όγδοο κατά σειρά Βαρόμετρο του Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, που διενήργηθηκε κατά το β’ δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με την Palmos Analysis. Σε όλους σχεδόν τους κλάδους ένας στους τέσσερις σχεδιάζει να προβεί σε απολύσεις, ενώ ήδη έχουν κάνει μειώσεις μισθών. Το οξύμωρο είναι ότι οι ίδιοι οι πιστεύουν ότι «οι αμοιβές δεν πρέπει να κατρακυλήσουν» όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Αλεξόπουλος.

Μείωση μισθών σημαίνει μείωση της κατανάλωσης, αύξηση της ύφεσης και της έντασης στα κοινωνικά στρώματα, πρόσθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δ. Μπακατσέλος. Τάχθηκε υπέρ της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (δηλ. των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία) αλλά και της μείωσης του χρόνου για τον οποίων αποζημιώνονται οι εργαζόμενοι, εκφράζοντας την… απορία γιατί να μην πληρώσει το κράτος το κόστος της μη εργασίας.

Τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας έρευνας το ΕΒΕΘ

>> Στην έρευνα του εμπορίου το 73% δηλώνει ότι η κατάσταση της επιχείρησης επιδεινώθηκε (82% τον Μάρτιο). Η πλειοψηφία αναμένει μείωση των παραγγελιών (59%) και μείωση δραστηριότητας (55%) μέχρι την άνοιξη του 2013. Το 23% δηλώνει ότι θα κάνει απολύσεις.

>> Στην έρευνα υπηρεσιών καταγράφεται οριακή ανάκαμψη (63% επιδείνωση έναντι 69% τον Μάρτιο) σε σχέση με τη ζήτηση και την κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου. Η μειωμένη ζήτηση (50%) και οι χρηματοπιστωτικοί περιορισμοί (67%) είναι τα σημαντικότερα προβλήματα των επιχειρήσεων του κλάδου. Το 24% μείωσε ήδη το προσωπικό 19% δηλώνει ότι θα προβεί σε απολύσεις  το επόμενο εξάμηνο, καθώς η πλειοψηφία (43%) αναμένει μείωση δραστηριότητας (έναντι 16% που βλέπει αύξηση).

>>Στην έρευνα των κατασκευών το 68% των κατασκευαστών διαπίστωσαν επιδείνωση της δραστηριότητάς τους (77% το Μάρτιο) καθώς και ζήτηση δεν υπάρχει (το 98% των καταναλωτών δεν σκέφτεται να αγοράσει σπίτι) και ρευστό (66% αντιμετωπίζει χρηματοοικονομικούς περιορισμούς). Το 31% προτίθεται να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού, καθώς για το 77% δεν είναι ικανοποιητικές οι παραγγελίες.

>> Στην έρευνα βιομηχανίας η εικόνα είναι βελτιωμένη σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο τόσο για το επίπεδο της παραγωγής όσο και για το επίπεδο των παραγγελιών. Ωστόσο υπάρχει επιφυλακτικότητα για την εξέλιξη της παραγωγής και των παραγγελιών κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Σαφής είναι η βελτίωση των προσδοκιών του κλάδου της βιομηχανίας για την ανταγωνιστική του θέση στην εξωτερική αγορά. Οι εξαγωγείς δηλώνουν ότι έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Βαρόμετρου.

—————-

Eνοίκια
Σταδιακά οι ιδιοκτήτες ακινήτων φαίνεται να αποδέχονται μειώσεις των ενοικίων. Το 59% των επαγγελματιών και εμπόρων (50% τον Μάρτιο) απαντά ότι έγινε μείωση, το 25% είναι ή σκοπεύει να πάει σε διαπραγμάτευση, ενώ το 15% των ιδιοκτητών (21% τον Μάρτιο) ακόμη ανθίσταται. Παράλληλα με τη μείωση του ενοικίου που επιδιώκει μία στις δύο επιχειρήσεις (47%) προκειμένου να τα βγάλει πέρα με τις οικονομικές δυσκολίες, το 40% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι άλλαξε τιμολογιακή πολιτική, το 28%έχει μειώσει τους μισθούς, το 25% έχει προχωρήσει σε απολύσεις, το 31% δίνει έμφαση στο μάρκετινγκ και τις προωθητικές ενέργειες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s