Εννιά στους δέκα εμπόρους και επαγγελματίες κρίνουν τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου από λίγο ως καθόλου αποτελεσματική, όπως προκύπτει από το βαρόμετρο του ΕΒΕΘ για το Σεπτέμβριο του 2012. Όμως… «τα σεντόνια στην Τσιμισκή είναι παρονυχίδα» διαπίστωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δ. Μπακατσέλος που παραδέχτηκε ότι και οι έμποροι του νόμιμου εμπορίου ασκούν παραεμπόριο.
«Το πρόβλημα δεν είναι ούτε καν οι αποθήκες όπου στοιβάζονται τα παραποιημένα αλλά ο έλεγχος στις εισόδους της χώρας. Δεν φέρνουν μόνο τσιγάρα και ρούχα αλλά αλουμίνια,τσιμέντο, σκυρόδεμα… Εισάγονται από τη Βουλγαρία έτοιμα έπιπλα κουζίνας συνοδεία του συνεργείου το οποίο τα εγκαθιστά , και όλα αυτά γίνονται μαύρα. Ακόμα και έμποροι πηγαίνουν με βαν στην Ιταλία και φέρνουν παραποιημένα ρούχα τα οποία πουλάν στα καταστήματά τους» παραδέχτηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ «Η ζημιά είναι κολοσσιαία, ο ανταγωνισμός αθέμιτος» είπε.
Ο ίδιος προέταξε την πάταξη του παραεμπορίου, της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και το θέμα της ρευστότητας ως τα τέσσερα ζητήματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί η κυβέρνηση ώστε να ανακάμψει η κοινωνία. «Η μείωση των μισθών σημαίνει μείωση της κατανάλωσης, αύξηση της ύφεσης, κοινωνικές εντάσεις» είπε, σχολιάζοντας ότι είναι καιρός να εισπράξει το κράτος έσοδα «και από κατηγορίες πολιτών που δεν έχουν συνεισφέρει μέχρι στιγμής». Ο ίδιος συνέκρινε τη στάση όσων βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό με τον υδραυλικό που δεν κόβει απόδειξη «γιατί στεναχωριόμαστε για τον έναν και όχι για τον άλλον; έχει σημασία το μέγεθος [σ.σ. της φοροδιαφυγής];»