Δεν υπάρχουν πια ίχνη «λίπους» για να «καεί» για μια μεγάλη μερίδα πολιτών, όπως φαίνεται από την εξαμηνιαία έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Ένα στα δύο νοικοκυριά του νομού Θεσσαλονίκης (54%) είτε «τραβάει» από τις αποταμιεύσεις του, είτε, αν δεν έχει, χρεώνεται όλο και περισσότερο για να τα φέρει βόλτα.
Μαζί με ένα 39% που απαντά ότι τα χρήματα φτάνουν ίσα ίσα, το άθροισμα περιγράφει μια κοινωνία όπου το 93% ζει στα όριά της ή κάτω από αυτά. Πριν από τρία χρόνια το 24% δήλωνει ότι αποταμιεύει-και προφανώς αυτές οι αποταμιεύσεις ρευστοποιούνται σήμερα, καθώς όσοι βάζουν κάτι στην άκρη δεν ξεπερνούν το 8%. Εννιά στους δέκα καταναλωτές (91%) διαπιστώνουν ότι η κατάσταση στη χώρα επιδεινώθηκε από πέρσι τον Σεπτέμβριο, ενώ εννιά στους δέκα απάντησε το ίδιο και για την προσωπική του κατάσταση. Για το επόμενο δωδεκάμηνο το 77% περιμένει ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση των οικονομικών του, το 17% δεν περιμένει μεταβολές και μόνο το 3% που περιμένει βελτίωση. Όσο για το σύνολο της χώρας το 76% προβλέπει ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν έτι περαιτέρω και μόλις το 7% βλέπει φως στο τούνελ. Μόνο το 3% αισιοδοξεί ότι η ανεργία θα μειωθεί ενώ εννιά στους δέκα εκτιμούν ότι θα αυξηθεί από λίγο (18%) έως πολύ (74%)
Γιατί δεν μειώνονται οι τιμές
Παρά την «εσωτερική υποτίμηση» (μείωση κόστους εργασίας, μείωση εισοδημάτων κλπ) οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων όχι μόνο δεν μειώθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά επτά στους δέκα διαπιστώνουν ότι αυξήθηκαν από λίγο (19%),αρκετά (35%) έως πολύ (22%). Μόνον ένας στους δέκα είναι πεπεισμένος ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μείωση, αντιθέτως έξι στους δέκα πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με μικρότερο, τον ίδιο ή και μεγαλύτερο ρυθμό! Οι καταναλωτές πιστεύουν ότι για αυτό φταιν κατά κύριο λόγο οι μεσάζοντες (29%) και δευτερευόντως τα ολιγοπώλια (27%) και η απουσία ελέγχων (18%) επ’ αυτών για το ότι οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών δεν μειώνονται. Οι έμποροι από την πλευρά τους προτάσσουν ως βασική αιτία τα μονοπώλια (31%) και δευτερευόντως τους μεσάζοντες (19%).
-Το 57% των εμπόρων εκτιμά ότι οι τιμές δεν θα πέσουν το επόμενο εξάμηνο, έναντι 28% που προβλέπει μειώσεις.
-Στις υπηρεσίες ένας στους τρεις επαγγελματίες (35%) βλέπει μείωση τιμών αλλά η πλειοψηφίοα (55%) εκτιμά ότι θα μείνουν σταθερές
-Στην περίπτωση της οικοδομής αν και το 98% των καταναλωτών δεν σκέφτεται να αγοράσει σπίτι, το 66% των κατασκευαστών δεν προτίθεται να ρίξει τις τιμές το επόμενο εξάμηνο.
Εκπτώσεις
Αν και μόλις ένα 10-12% των καταναλωτών δήλωσαν ότι δεν τους ικανοποίησαν τα ποσοστά των εκπτώσεων και η ελκυστικότητα των προσφορών, έναν στους τέσσερις δεν ικανοποίησαν οι εκπτώσεις, το 58% δεν έκανε καμία αγορά κατά τις θερινές εκπτώσεις και ο λόγος ήταν ότι τα λεφτά δεν φτάνουν (74%) ενώ η ανασφάλεια για το μέλλον περισσεύει (11%). Από την πλευρά τους έμποροι δηλώνουν απογοητευμένοι από τις εκπτώσεις σε ποσοστό 62% (70% τον Μάρτιο του 2012)
Κάποτε την Κυριακή
Η πλειοψηφία των καταναλωτών του νομού Θεσσαλονίκης είναι υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων του κέντρου της πόλης τις δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ (62% υπέρ) ή για 5-7 Κυριακές υψηλής δυνητικής εμπορικότητας (Agrotica, Infacoma,1η Κυριακή εκπτώσεων κτλ) (53% υπέρ). Ωστόσο, τάσσεται κατά της γενίκευσης του μέτρου (72% κατά), ενώ εμφανίζονται οριακά υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης μερικές Κυριακές του έτους (46% όχι, 51% ναι).
Σοφία Χριστοφορίδου
(εφημερίδα «Μακεδονία)