Υγραεριοκίνηση: «έπαιξες και έχασες»

Μόνο στο άκουσμα της πληροφορίας ότι επίκειται αύξηση της τιμής του υγραερίου κίνησης οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων ακύρωσαν το ραντεβού στο συνεργείο για να αλλάξουν το καύσιμο.Όσοι είχαν ήδη κάνει τη μετατροπή στο αυτοκίνητό τους, αλλά κυρίως όσοι επένδυσαν κεφάλαια στα συνεργεία και τα πρατήρια καυσίμων προκειμένου να εξυπηρετήσουν αυτή τη νέα αγορά είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

Σήμερα υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους περί τα 90.000 οχήματα με κιτ υγραερίου. Με τις τρέχουσες τιμές ένας ιδιοκτήτης ΙΧ εξοικονομεί περίπου 40-45% με το υγραέριο σε σχέση με τη βενζίνη. Εφόσον οριστικοποιηθεί η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο υγραέριο η τιμή του θα εκτοξευτεί περίπου στο 1,25 ευρώ / λίτρο έναντι των 0,85 ευρώ / λίτρο που είναι σήμερα.

>> Οι ιδιοκτήτες ΙΧ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΑΑ), το α’ οκτάμηνο του 2012 τα ΙΧ που έχουν εφοδιαστεί με κινητήρες υγραεριοκίνησης ανέρχονται σε 27.478, με άλλα λόγια πωλούταν 3.500 αυτοκίνητα το μήνα (αύξηση 65,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι). Σήμερα οι παραγγελίες έχουν πρακτικά παγώσει. Πολλοί περισσότεροι ήταν οι οδηγοί που επέλεγαν να μετατρέψουν τον κινητήρα του αυτοκινήτου τους ώστε να καίει και υγραέριο. Σύμφωνα με την εκτίμηση του συλλόγου πτυχιούχων μηχανικών ιδιοκτητών συνεργείων επισκευής αυτοκινήτων Θεσσαλονίκης τα τελευταία 2 χρόνια έχουν τοποθετηθεί συσκευές υγραερίου σε περίπου 50.000 αυτοκίνητα. «Τουλάχιστον πρόλαβα να κάνω απόσβεση των χρημάτων μου από τη διαφορά στην τιμή του καυσίμου. Αν η τιμή του υγραερίου φτάσει την τιμή της βενζίνης, θα αναγκαστώ να μετακινούμαι με μηχανάκι» λέει ο Λουκάς Μιχαηλίδης, που άλλαξε καύσιμο στο αυτοκίνητο το 2010. Όσοι άλλαξαν καύσιμο πρόσφατα, δαπανώντας από 700 ευρώ έως 2.500 ευρώ ανάλογα με τα κυβικά και τον τύπο του οχήματος, διαπίστωσαν ξαφνικά ότι… έπαιξαν και έχασαν.

>> Τα συνεργεία
Ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο το κάθε συνεργείο είχε 5-10 ραντεβού την ημέρα, από τη στιγμή που διέρρευσαν τα περί αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης τα τηλέφωνα χτυπάν μόνο για ακύρωση των προγραμματισμένων ραντεβού. «Αυτό το μέτρο θα αποτελέσει ένα τεράστιο πλήγμα για την αγορά. Οι ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων, οι οποίοι τα τελευταία τρία χρόνια επένδυσαν χρόνο και ποσά της τάξης των 10.000-15.000 ώστε να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές στα μαγαζιά τους για να τοποθετούν με συνέπεια και ασφάλεια συσκευές υγραερίου σε οχήματα, θα πληγούν ανεπανόρθωτα» εκτιμά ο πρόεδρος του συλλόγου πτυχιούχων μηχανικών ιδιοκτητών συνεργείων επισκευής αυτοκινήτων Θεσσαλονίκης Βασίλης Σταματιάδης. Περίπου το 10%-15% των μελών του Συλλόγου ασχολείται και με την υγραεριοκίνηση. «Εάν η τοποθέτηση συσκευής υγραερίου κριθεί ασύμφορη, η δραστηριότητα αυτή θα »παγώσει» και θα δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος με λουκέτα και απολύσεις» προσθέτει ο κ. Σταματιάδης.
>>Τα βενζινάδικα
Οι τιμές του υγραερίου κίνησης κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 80 – 85 λεπτά το λίτρο και έχουν αυξηθεί πάνω από δέκα λεπτά σε σχέση με την αρχή του χρόνου, εξαιτίας της ανόδου των τιμών διυλιστηρίου στο συγκεκριμένο διάστημα, καθώς και της αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τον περασμένο Ιούνιο. Εάν αυξηθεί και πάλι ο ΕΦΚ η τιμή του μπορεί να αυξηθεί από 0,09 έως 0,27 ευρώ, εκτιμά ο πρόεδρος του σωματείου βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδρος» Θέμης Κιουρτζής. «Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν περί τα 80 πρατήρια που προμηθεύουν μόνο (ή και) υγραέριο. Οι συνάδελφοι που έχουν κάνει επένδυση 100.000-200.000 ευρώ στα πρατήριά τους θα πάθουν ζημιά. Αν συνυπολογίσουμε και την κάθετη πτώση που αναμένουμε στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης περιμένουμε ότι άλλα 50-60 πρατήρια στη Θεσσαλονίκη και συνολικά 1000 στη χώρα θα βάλουν λουκέτο».
Με ανακοίνωσή του το σωματείο εισαγωγέων και εγκαταστατών συστημάτων αερίων καυσίμων κίνησης σημειώνει ότι «Η φημολογία των τελευταίων ημερών ,περί αύξησης της τιμής του υγραερίου , προκαλεί αναστάτωση στους χιλιάδες καταναλωτές, που χρησιμοποιούν ήδη υγραέριο για την κίνηση των οχημάτων τους. Η πραγματικότητα όμως απέχει από τη φημολογία. Οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν αφ ενός, από τα συναρμόδια υπουργεία, δεν υποστηρίζουν τα όσα ακούστηκαν περί αύξησης της τιμής του υγραερίου και αφ ετέρου η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία «καλύπτει» τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των τιμών του υγραερίου κίνησης με τα λοιπά καύσιμα».
Σοφία Χριστοφορίδου

(Συντάχθηκε για την εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s