Οικονομίες μιας ζωής, που άλλοι φύλαγαν για τα στερνά τους και άλλοι ως κομπόδεμα για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, έγιναν καπνός εν μια νυκτί με το «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, από το οποίο δεν εξαιρέθηκαν οι ιδιώτες ομολογιούχοι, που ουσιαστικά ήταν αποταμιευτές και όχι επενδυτές.
Έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του PSI, και παρά τις υποσχέσεις των πολιτικών κομμάτων ότι θα διορθώσουν την αδικία, τίποτα δεν έχει αλλάξει, εκτός από την οικονομική κατάσταση των ομολογιούχων, που χειροτέρεψε. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου καλεί τα μέλη του να δώσουν το παρών έξω από τα καταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν «για την αναξιοπιστία του ελληνικού κράτους», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.«Πρόκειται για 15.000 οικογένειες που εμπιστεύτηκαν τη χώρα τους και έχασαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ», τονίζει ο εκπρόσωπος του συλλόγου στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Τσολιάς. Υπενθυμίζει ότι πριν το κούρεμα του ελληνικού χρέους ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωνε ότι οι Έλληνες που αποταμίευσαν σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου θα καλυφθούν απολύτως, κάτι που δεν έγινε. «Προεκλογικά η ΝΔ υποσχόταν να προωθήσει αμέσως μετά τις εκλογές συγκεκριμένη πρόταση για την αποκατάσταση των φυσικών προσώπων – ομολογιούχων ελληνικού δημοσίου, το ΠΑΣΟΚ ομολογούσε ότι με το κούρεμα του ελληνικού χρέους τα φυσικά πρόσωπα αδικήθηκαν και η ΔΗΜΑΡ δεσμευόταν ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα στηρίξει το αίτημα της αποκατάστασης των αποταμιεύσεών τους. Σήμερα οι τράπεζες που έχασαν χρήματα από το PSI θα ανακεφαλαιοποιηθούν, ενώ εμείς, που ήμασταν αποταμιευτές και στηρίξαμε με τις οικονομίες μας το ελληνικό δημόσιο, τιμωρούμαστε για αυτό. Στο μεταξύ κάποιοι άνθρωποι, που περίμεναν να ζήσουν άνετα κάποια χρόνια από τα ομόλογα, όχι μόνο έχασαν τα χρήματά τους, αλλά έχασαν τις δουλειές τους, είδαν τους μισθούς και τις συντάξεις να μειώνονται, πληρώνουν χαράτσια και φόρους… Κάποιοι αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα» σημειώνει.
Οι ομολογιούχοι προσέφυγαν στο ΣτΕ για να ακυρώσουν τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για το «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Όσο για τα σενάρια περί αποζημίωσής τους μέσω φοροαπαλλαγών, «θεωρούμε ότι μας κοροϊδεύουν, παίζουν με τον πόνο μας. Εμείς δώσαμε τα χρήματά μας εφάπαξ για να αγοράσουμε τα ομόλογα. Σε πόσα χρόνια θα κάνουμε απόσβεση με φοροαπαλλαγές της τάξης των 1.000 ευρώ;» διερωτάται ο κ. Τσολιάς.
Πώς από 100.000 ευρώ χάθηκαν 75.000
Αν ένας ομολογιούχος είχε αγοράσει ομόλογα αξίας 100.000 ευρώ, με το PSI έχασε διαμιάς τις 53.000 ευρώ. Από τις 47.000 ευρώ που απέμειναν οι 15.000 ευρώ είναι σε αμοιβαία κεφάλαια του EFSF και μπορούν να ρευστοποιηθούν από το 2015 έως το 2017. Το υπόλοιπο (32.000 ευρώ) είναι σε νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, που αν ρευστοποιούνταν σήμερα δεν θα απέφεραν πάνω από 10.000 ευρώ. Η άλλη λύση θα ήταν να ρευστοποιηθούν με τη λήξη τους, δηλαδή το διάστημα από το 2023 έως το 2042. Τότε όμως πολλοί από τους ομολογιούχους θα είναι υπερεκατονταετείς…
Όσα αποταμίευσα υπηρετώντας στα σύνορα μου τα πήραν πίσω
Ο Γ.Μ. υπηρέτησε επί 32 χρόνια στον ελληνικό στρατό και αποστρατεύτηκε το 2009 με τον βαθμό του συνταγματάρχη. Με το εφάπαξ του αγόρασε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, θεωρώντας τα μια σίγουρη επένδυση για αυτόν και τα τρία του παιδιά, ηλικίας από 2 έως 12 ετών. Σήμερα οι αποταμιεύσεις, από τις οποίες περίμενε να ζήσει κάποια χρόνια την πενταμελή του οικογένεια, έχουν χάσει το 85% της αξίας τους. «Νιώθω ότι η πατρίδα με πρόδωσε. Όσα αποταμίευσα υπηρετώντας στα σύνορα μου τα πήρε πίσω. Αν δεν είχα σπίτι εδώ, θα έφευγα από τη χώρα. Κι αυτό θα συμβουλεύσω τα παιδιά μου, να ζήσουν σε μια χώρα που να τους παρέχει τη στοιχειώδη ασφάλεια» λέει. Για τον ίδιο μια λύση θα ήταν να δοθεί περίοδος «χάριτος» μίας δεκαετίας στο ελληνικό δημόσιο και στη συνέχεια να ρευστοποιήσουν τα ομόλογα στην αξία κτήσης τους. Όσο για τη λύση της φοροαπαλλαγής, «με 1.000 ευρώ τον χρόνο θα έκανα απόσβεση σε 50 χρόνια. Τότε το πιθανότερο είναι να μη ζω!».
Νιώθω αδικημένη, εξαπατημένη
Κωνσταντίνα Καλουπακλή, συνταξιούχος, 78 ετών
«Πριν πεθάνει ο σύζυγός μου, μου άφησε ένα ομόλογο για να νιώθω ασφάλεια, να μπορώ με τους τόκους να πληρώνω τις αποκλειστικές νοσοκόμες και τα φάρμακά μου, να μη γίνω βάρος στα παιδιά μου και να πεθάνω με αξιοπρέπεια» λέει σε δραματικό τόνο η 78χρονη Κωνσταντίνα Καλουπακλή, που είναι παραπληγική και ζει με την κόρη της. «Εμένα μου έκοψαν τη σύνταξη, στην κόρη μου τον μισθό, κινδυνεύει να μείνει άνεργη και οι τράπεζες μας απειλούν με κατάσχεση γιατί δεν μπορούμε να πληρώσουμε το στεγαστικό δάνειο. Νιώθω αδικημένη, νιώθω εξαπατημένη, γιατί ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος μας διαβεβαίωνε ότι δεν θα θιγούν οι ιδιώτες ομολογιούχοι. Ευτυχώς που δεν ζει ο άντρας μου να δει τι έγιναν οι οικονομίες του».
Το χειρότερο είναι ο εμπαιγμός των πολιτικών
Δημήτρης Αλεξόπουλος, συνταξιούχος, 72 ετών
Ο 72χρονος σήμερα πατέρας του Δημήτρη Αλεξόπουλου δούλευε για χρόνια μετανάστης στη Γερμανία και είχε μαζέψει κάποιες οικονομίες για να περάσει με σχετική άνεση τα χρόνια της σύνταξης. «Είχαμε τοποθετήσει τις δικές του οικονομίες μαζί με τις δικές μου σε προθεσμιακούς λογαριασμούς με επιτόκιο 5%. Όμως τον Φεβρουάριο του 2010 η τράπεζα μας έπεισε ότι μας συνέφερε μια επένδυση σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, πενταετούς διάρκειας, με επιτόκιο 6%» περιγράφει. Δεν ήταν μόνο η διαφορά της μίας ποσοστιαίας μονάδας, αλλά κυρίως το γεγονός ότι τα ομόλογα θεωρούνταν μέχρι τότε μια συντηρητική αλλά σίγουρη επένδυση, που έπεισε πατέρα και γιο. «Όταν ξέσπασε η κρίση αρχίσαμε να ανησυχούμε, αλλά τον Ιούλιο του 2011, όταν αποφασίστηκε το πρώτο PSI, μας έλεγαν ότι δεν θα ‘κουρευτούν’ τα ομόλογα των φυσικών προσώπων. Το ίδιο μας είπαν και τον Μάρτιο του 2012, αλλά τελικά καταλήξαμε να χάσουμε το 80% των αποταμιεύσεών μας».
Εκ των υστέρων ο κ. Αλεξόπουλος μετανιώνει που εμπιστεύτηκε τις οικονομίες μιας ζωής στο ελληνικό δημόσιο, «γιατί τουλάχιστον στην τράπεζα οι καταθέτες προστατεύονται μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Το χειρότερο είναι ο εμπαιγμός των πολιτικών. Εγώ δεν πιστεύω καν ότι διαπραγματεύτηκαν μια πιθανή εξαίρεση των φυσικών προσώπων από το PSI. Εμείς μάθαμε ότι δεν θα αποζημιωθούμε όχι από την ελληνική κυβέρνηση αλλά από τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ κ. Γιουνκέρ».
Σοφία Χριστοφορίδου
Δημοσιευτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 28 Οκτωβρίου 2012 http://www.makthes.gr/news/economy/95416/