Γερμανοί επιχειρηματίες: «Βλέπουν» προς την Ελλάδα

Επιχειρηματικό ενδιαφέρον υπάρχει από πλευράς γερμανών επιχειρηματιών -και θα εκδηλωθεί αμέσως μόλις ξεκαθαρίσει η πολιτικοοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, σημειώνει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, μιλώντας στη «ΜτΚ».

«Οι γερμανοί επιχειρηματίες θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, επειδή βλέπουν ότι η κρίση εμπεριέχει και προοπτικές για επενδύσεις. Είναι διατεθειμένοι να κάνουν συνεργασίες επί ίσοις όροις με τους Έλληνες. Δυστυχώς, το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί έτσι ώστε να προσελκύσει επενδύσεις -ούτε καν από τους Έλληνες της διασποράς. Λαμβάνονται αποφάσεις, αποφασίζει μέτρα η Βουλή, δεν εφαρμόζεται ωστόσο τίποτα για την ώρα. Για παράδειγμα, έγινε ο Καλλικράτης, μείναμε όμως στα ίδια, παλιά στερεότυπα… Χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κοτσαμπόπουλος.
ΕΥΡΥ ΠΕΔΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ
Όταν τον ρωτάμε σε ποιον τομέα βλέπει να υπάρχει πεδίο συνεργασιών και νέων επενδύσεων, απαντά: «Σε ποιον τομέα δεν υπάρχει ευκαιρία; Στον τουρισμό; Στην υγεία; Στη διαχείριση απορριμμάτων; Παντού υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας».
Όπως επισημαίνει με νόημα, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για εξαγορά ξενοδοχειακών μονάδων ή ακόμη και για συνεργασίες με έλληνες επιχειρηματίες από τον κλάδο του τουρισμού. Επίσης, στο θέμα της υγείας υπάρχει ενδιαφέρον για δημιουργία ή εξαγορά ιδιωτικών κλινικών και μονάδων αποκατάστασης, «διότι οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα ενδείκνυται για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας».
Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου επισημαίνει ότι διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα, λόγω της θέσης της στον χάρτη και της εγγύτητάς της με τις αγορές της Βαλκανικής, της Ασίας και της Νότιας Ευρώπης: «Η αγορά ενδείκνυται για επενδύσεις -κυρίως στον τουρισμό, στις νέες τεχνολογίες και στη βιομηχανοποίηση αγροτικών προϊόντων. Θα μπορούσε να δοθεί έμφαση στον τομέα των βιολογικών προϊόντων, για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση στη Γερμανία. Αν μας ζητηθεί αρωγή σ’ αυτόν τον τομέα, εμείς θα παράσχουμε στήριξη» ξεκαθαρίζει.
Αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου στο παρελθόν φάνηκε να υπάρχει δυναμική για προσέλκυση επενδύσεων, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου θεωρεί ότι «το πρόγραμμα Helios φαίνεται πως ξεχάστηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις δεν υπάρχει, κυρίως επειδή η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει αλλάξει πολιτική -τουλάχιστον με βάση τα μηνύματα που έχουμε λάβει εμείς-, στρεφόμενη από την ηλιακή ενέργεια στο φυσικό αέριο».

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ
Ο κ. Κοτσαμπόπουλος προβλέπει ότι οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα θα κινηθούν ανοδικά στο επόμενο διάστημα, υπό την προϋπόθεση ότι θα επέλθει σταθεροποίηση στην πολιτικοοικονομική κατάσταση: «Δεν αναφέρομαι στις μεγάλες επενδύσεις, γιατί αυτές πλέον συζητιούνται σε κυβερνητικό επίπεδο. Μιλάω για μικρές και μεσαίες επενδύσεις. Υπάρχουν ελκυστικά προγράμματα από πλευράς Γερμανίας, που δίνουν κίνητρα στους επιχειρηματίες για να επενδύσουν στην Ελλάδα και να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρείες, ώστε να δημιουργηθούν βιώσιμες, ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, η γερμανική τράπεζα επενδύσεων KfW δίνει δάνεια σε γερμανικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα -δάνεια με επιτόκιο κάτω από 1,5%… Με τόσο ελκυστικούς όρους χρηματοδότησης, θα έπρεπε να έχει ήδη εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον… Ωστόσο, όπως ενημέρωσε το γερμανικό Ινστιτούτο Εξαγωγικής Πολιτικής τον Γερμανο-Ελληνικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο, μέχρι τον Ιούνιο μόνο δύο εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να λάβουν χρηματοδότηση από την KfW, για να κάνουν επενδύσεις στον τουρισμό. Βέβαια, πρέπει να υπολογίσουμε ότι εκείνη την περίοδο είχαν μεσολαβήσει αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και επικρατούσε μια αλλόκοτη κατάσταση. Υπάρχει θέληση, υπάρχει ενδιαφέρον, πιστεύω ωστόσο ότι οι υποψήφιοι επενδυτές είναι ακόμη επιφυλακτικοί».
Κατά τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, οι Έλληνες της διασποράς έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επενδύσουν κεφάλαια στην πατρίδα τους: ωστόσο, θα περίμεναν να έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση από αυτήν που επιφυλάσσεται προς οποιονδήποτε άλλο, ξένο επενδυτή: «Θα περιμέναμε κάποιο επιπλέον κίνητρο, μια διαφορετική αντιμετώπιση» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κοτσαμπόπουλος.


Ελληνογερμανική Συνέλευση: Μεμονωμένο συμβάν τα επεισόδια

Τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Κοτσαμπόπουλος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, για να λάβει μέρος στην 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση – και ήταν μάρτυρας των επεισοδίων με θύμα τον γενικό πρόξενο της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Χέλσερ-Ομπερμάιερ.
«Ήταν ένα μεμονωμένο συμβάν, που δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών -σίγουρα, πάντως, αυτές οι κινήσεις δεν βοηθούν. Ο κ. πρόξενος είναι ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο, που έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Θεωρώ ότι η αντίδραση στις δηλώσεις του κ. Φούχτελ ήταν υπερβολική -μάλιστα, ο ίδιος έχει κάνει πλείστες όσες δηλώσεις υπέρ της Ελλάδας και υπέρ της προώθησης των σχέσεων φιλίας, σε όλα τα επίπεδα, στο επιχειρηματικό και στο αυτοδιοικητικό», τονίζει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου.
Όσο για την ουσία των λεγομένων του γερμανού υφυπουργού Εργασίας (ότι 3.000 Έλληνες κάνουν τη δουλειά 1.000 Γερμανών), ο κ. Κοτσαμπόπουλος συμφωνεί: «Νομίζω ότι αυτό συμβαδίζει και με τις στατιστικές, οι οποίες έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν, σύμφωνα με τις οποίες χώρες με πληθυσμό ανάλογο με αυτόν της Ελλάδας έχουν το 40%-60% του αριθμού δημοσίων υπαλλήλων που έχουμε εμείς».

Σοφία Χριστοφορίδου
sofiachistoforidou@yahoo.gr

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής http://www.makthes.gr/news/economy/96385/
18/11/2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s