Εμπόριο: Χάθηκαν 93.000 θέσεις εργασίας

φωτο. Αλέξανδρος Αβραμίδης

Περισσότερες από 93.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν τον τελευταίο χρόνο από τον κλάδο του εμπορίου, όπως προκύπτει από την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2012, που παρουσιάζει αύριο Δευτέρα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ιδιαίτερα δυσμενή για όλα τα πεδία στα οποία αναφέρεται η έκθεση. Η ύφεση, στο σύνολο του κλάδου, καταγράφεται σημαντική -και, μάλιστα, ανεξαρτήτως του μεγέθους της επιχείρησης. Κύρια χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι η νέα πτώση στον κύκλο εργασιών, η επιδείνωση της κερδοφορίας και η συρρίκνωση της κεφαλαιουχικής βάσης του εμπορίου.

Για πρώτη φορά μειώθηκαν οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στις ανώνυμες εταιρίες και στις ΕΠΕ, ενώ επενδυτική «άπνοια» επέδειξαν περίπου 9 στις 10 ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες εταιρίες και ΑτΕ τη διετία 2010-2011.
Το 2011 ο τομέας παρείχε απασχόληση σε 772.854 άνδρες και γυναίκες, αριθμός που αντιστοιχούσε στο 18,6% της συνολικής απασχόλησης στην ελληνική οικονομία και στο 25% των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο το εμπόριο απώλεσε 93.500 θέσεις εργασίας, συγκεντρώνοντας μόλις 673.400 απασχολουμένους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απασχόληση στο εμπόριο διαμορφώθηκε κάτω από τις 700.000 θέσεις, για πρώτη φορά από το 1999.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες απολύσεις προήλθαν από μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ), σε αντίθεση με τις μικρές επιχειρήσεις, το 80% των οποίων επέλεξε να διατηρήσει το απασχολούμενο προσωπικό.

ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΟΙΣ…
Η ρευστότητα (ένα από τα βασικότερα επιχειρηματικά εργαλεία) υπέστη, όπως ήταν αναμενόμενο, τρομερή επιδείνωση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καταδεικνύοντας για πολλοστή φορά την «ασφυξία» του εμπορίου.
Μία στις πέντε επιχειρήσεις, προσωπικές και ατομικές, θεωρεί πολύ πιθανό να διακόψει τη λειτουργία της μέσα στο έτος, κάτι που δεν ισχύει για τις κεφαλαιουχικές. Μάλιστα, η στάση πληρωμών αποτελεί πλέον ένα πραγματικό ενδεχόμενο, αφού τρεις στις πέντε εμπορικές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Πάνω από τους μισούς εμπόρους αυτοκινήτων (54,6%) βλέπουν ότι είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρουν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις του 2012, ενώ το ίδιο απαντά το 49,5% των λιανεμπόρων και το 42,8% όσων ασχολούνται με το χονδρεμπόριο. Την ίδια στιγμή, μόλις το 8% του συνόλου των ερωτηθέντων θεωρεί απίθανο να μην καταφέρει να πληρώσει τις οφειλές του.

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ «MADE IN GREECE»
Για δεύτερο συνεχόμενο έτος οι ατομικές και προσωπικές επιχειρήσεις (σε ποσοστό 55,5%) επιδεικνύουν την προτίμησή τους στη διάθεση εγχωρίως παραγόμενων προϊόντων -μια τάση η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογη για τις ΑΕ και τις ΕΠΕ, οι οποίες εμφανίζουν σημάδια μείωσης της εμπιστοσύνης τους στα εντός των συνόρων παραγόμενα προϊόντα.
Βεβαίως, η στροφή αυτή των ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εισαγωγή εμπορευμάτων από ξένους προμηθευτές, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, η προαναφερθείσα -έστω και κατ’ ανάγκη- τάση που παρατηρείται μπορεί να ενισχύσει την εσωτερική αγορά και να θέσει τις βάσεις για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.


Η πραγματικότητα ξεπέρασε και τις πλέον δυσμενείς προβλέψεις…

Τόσο στις πωλήσεις όσο και στον κύκλο εργασιών οι έμποροι έπεσαν έξω στις προβλέψεις που έκαναν πέρυσι για τη φετινή χρονιά. Έτσι, βιώνοντας ήδη τη δύσκολη πραγματικότητα, περίπου 8 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι τα βασικά μεγέθη τους θα χειροτερεύσουν σε σύγκριση με αυτό που προέβλεπαν πέρυσι.
Συγκεκριμένα, το 41,3% πέρυσι προέβλεπε ότι οι πωλήσεις θα μειωθούν, ενώ το 23,6% δεν μπορούσε να κάνει εκτίμηση. Σήμερα, το 85,3% εκτιμά ότι το έτος θα κλείσει με μειωμένες πωλήσεις. Αντιστοίχως, πέρυσι το 42,4% φοβόταν ότι τα κέρδη θα μειώνονταν και το 31,1% ήλπιζε σε… στασιμότητα. Σήμερα, το 86,5% απαντά ότι η χρονιά θα κλείσει είτε με ζημίες είτε με μείωση κερδών…
Οι προβλέψεις για το 2013 φαίνεται να έχουν αφομοιώσει το αρνητικό κλίμα και το οικονομικό αδιέξοδο, αφού 7 στις 10 επιχειρήσεις προβλέπουν νέα επιδείνωση των πωλήσεων και των κερδών τους.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 18/11/2012 http://www.makthes.gr/news/economy/96386/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s