ΑΠΘ «Πράσινη» εφοδιαστική αλυσίδα στη γεωργία

Σε πυρήνα ευρωπαϊκής αριστείας στον τομέα της αειφόρου γεωργίας και των λεγόμενων «πράσινων εφοδιαστικών αλυσίδων» φιλοδοξεί να αναδειχθεί ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που πέτυχε να λάβει χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για το έργο Green-AgriChains

Η ερευνητική ομάδα, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Ελευθέριο Ιακώβου, θα χρηματοδοτηθεί με 1,5 εκατ. ευρώ για το έργο Green-AgriChains, από το ιδιαίτερα απαιτητικό και ανταγωνιστικό 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να εκπονήσει εφαρμοσμένη έρευνα σχετικά με τη λειτουργία περιβαλλοντικά φιλικών εφοδιαστικών αλυσίδων.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε ημερίδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με θέμα την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ανάπτυξη «πράσινων» εφοδιαστικών αλυσίδων στον αγροδιατροφικό τομέα.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ
Απώτερος σκοπός του προγράμματος Green-AgriChains είναι η αρωγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη βάση καινοτόμων, αλλά ταυτόχρονα και εφαρμόσιμων πρακτικών για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων, τόσο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό. Οι περιοχές ερευνητικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν την αειφόρο γεωργία, τις «πράσινες» προμήθειες, τα δίκτυα εφοδιασμού, τη διαχείριση αποβλήτων και υλικών συσκευασίας, τη μείωση των αερίων ρύπων κατά την παραγωγή και μεταφορά, την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την εταιρική κοινωνική ευθύνη.
Μέσα από τις δράσεις του έργου θα ενισχυθεί το ερευνητικό δυναμικό και η τεχνογνωσία του πανεπιστημίου, καθώς θα προσληφθούν 11 ερευνητές σε μεταδιδακτορικό επίπεδο και θα γίνει επένδυση σε εξειδικευμένο εξοπλισμό, ενώ για τις ανάγκες του προγράμματος θα χρησιμοποιηθεί εξειδικευμένο software του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης.

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ
Εκτός του ΑΠΘ, στο ερευνητικό έργο βοηθούν ενεργά το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, συμμετέχουν πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια -Insead (Γαλλία), Brunel, Schefield (Ην. Βασίλειο), Aarhus (Δανία) και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης (Γερμανία)-, καθώς και τέσσερις συλλογικοί φορείς και επιχειρήσεις -Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ, Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων ΣΒΒΕ, Effizienz Cluster και Intectus (Γερμανία).
«Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε το ερευνητικό δυναμικό του ΑΠΘ, προκειμένου το πανεπιστήμιο να καθιερωθεί ως εξέχων εταίρος καινοτομίας και αριστείας στο μάνατζμεντ της ‘πράσινης’ εφοδιαστικής αλυσίδας, με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα» επεσήμανε ο κ. Ιακώβου, κατά την παρουσίαση των βασικών αξόνων του προγράμματος.
«Η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης είναι σημαντική, όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την οικονομία», τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, κ. Νικόλαος Μουσιόπουλος, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ολιστική θεώρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας (παραγωγή-μεταφορά-διάθεση) αγροδιατροφικών προϊόντων, του ενεργειακού αποτυπώματος κάθε σταδίου και των τρόπων αειφορικής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων.

Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» 23/11/2012

http://www.makthes.gr/news/economy/96626/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s