Μεταξωτές ιστορίες και μια σπίθα για την ανάπτυξη

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ της Θράκης και της Μικράς Ασίας, Αρσινόη, τα Καβείρια Μυστήρια της Σαμοθράκης και η παράδοση του Σουφλίου στο μετάξι ήδη από την εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας, όλα αυτά τα στοιχεία υφαίνονται μεταξύ τους, σε μια προσπάθεια του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης να αναδείξει την πολιτισμική ταυτότητα και να δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή. Δεν είναι σύνηθες για ένα think tank να ασχολείται με κολεξιόν υψηλής ραπτικής. Ούτε όμως και η πρόεδρος του φόρουμ, Κατερίνα Καραγιάννη, είναι μια συνηθισμένη γυναίκα.

Kόρη μεταναστών από το Θούριο του Έβρου, σπούδασε Νομικά στη Γερμανία, με ειδίκευση στο τραπεζικό δίκαιο. Η κλασική ελληνική ομορφιά της τη βοήθησε να χρηματοδοτήσει τις σπουδές της, αφού πέρασε πολλά καλοκαίρια κάνοντας πασαρέλα σε επιδείξεις μόδας, σε όλη την Ευρώπη. Υπήρξε συνεργάτης τού μέχρι πρότινος προέδρου της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, αλλά και σύμβουλος του προέδρου τού Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Πριν από μερικά χρόνια επέστρεψε στον τόπο της, με το όραμα να κάνει τη Θράκη ένα “μικρό Νταβός”. Για τον σκοπό αυτό, δημιούργησε το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης, που έχει διοργανώσει μέχρι στιγμής τρία διεθνή συνέδρια.

Πώς εμπλέκονται, όμως, τα μεταξωτά φορέματα με τα χρηματοοικονομικά; Προκειμένου το Φόρουμ να αποκτήσει οικονομική αυτοτέλεια, η κυρία Καραγιάννη είχε την ιδέα να λανσάρει μια κολεξιόν υψηλής ραπτικής, όπου θα χρησιμοποιούταν 100% μετάξι Σουφλίου: “Στόχος μας”, αναφέρει η κυρία Καραγιάννη, “είναι να μπούμε στην παραγωγή με όσο μετάξι μπορεί να δώσει το Σουφλί. Πέραν του εισοδήματος που θα δημιουργήσουν αυτές οι δημιουργίες για τους εργαζόμενους στη βιοτεχνία μεταξιού του ακριτικού Σουφλίου, θα υπενθυμίσουν διεθνώς -σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα συγκυρία- τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την αισθητική του, συνδυάζοντάς τον με τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία”.
Όπως υποστηρίζει, ο πλούτος της Θράκης είναι η ιστορία της -“η Αρσινόη, βασίλισσα της Θράκης και σύζυγος του Πτολεμαίου της Αιγύπτου”, λέει η πρόεδρος του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης, “ήταν, ίσως, σημαντικότερη προσωπικότητα ακόμη κι από την Κλεοπάτρα”. Από την άλλη, η Σαμοθράκη ήταν γνωστή κατά την αρχαιότητα για τα Καβείρια Μυστήρια και, κατά τον θρύλο, εκεί συνελήφθη ο Μέγας Αλέξανδρος, από το σμίξιμο του Φίλιππου με την Ολυμπιάδα.
Σ’ αυτήν την ιστορική και μυθική παρακαταθήκη ήρθε να προστεθεί η παράδοση του Σουφλίου στη σηροτροφία: “Το μετάξι του Σουφλίου έντυνε κάποτε αυτοκράτορες του Βυζαντίου -και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αυτή η παράδοση σβήνει”, αναφέρει η κυρία Καραγιάννη.
Το μετάξι του Σουφλίου θεωρείται ανώτερο από πολλά ανταγωνιστικά του: αυτό οφείλεται στην ποικιλία μουριάς που φύεται στη συγκεκριμένη περιοχή, από την οποία τρέφονται οι μεταξοσκώληκες, παράγοντας χοντρή, ανθεκτική μεταξωτή ίνα. Όντας ανώτερο ποιοτικώς και προερχόμενο από μια περιοχή με μυθικές αναφορές, το μετάξι του Σουφλίου θα μπορούσε να αποτελέσει κάλλιστα το προϊόν, πάνω στο οποίο θα βασιστεί η ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
Εμπνευσμένη από θεότητες και σημαντικές γυναίκες της ελληνικής αρχαιότητας, όπως η Αφροδίτη, η Δήμητρα, η Άρτεμις, η Ρέα, η Αθηνά, η Εστία, η Ευρώπη, η Περσεφόνη, η Νίκη, η Ολυμπιάδα και, φυσικά, η Αρσινόη, η συλλογή μεταξωτών φορεμάτων “Arsinoe de Thrace” (AdT) παρουσιάζεται μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, ενταγμένη στο πλαίσιο της έκθεσης “Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη. Ευρώπη & ελληνικοί μύθοι, 16ος-19ος αιώνας”.
Τα φορέματα αποτελούν και τα ίδια έργα τέχνης, κατασκευασμένα αποκλειστικά από εξαιρετικής ποιότητας μετάξι Σουφλίου -χειροποίητα και μοναδικά! Σχεδιάστριες της συλλογής “Αρσινόη” είναι η Κάτια Ασατίδου και η Ίνα Μόκαλη, ενώ φωτογράφος των ενδυμάτων “AdT” είναι ο Αντώνης Κεκιδάκης. Το υλικό για τα φορέματα αποτελεί χορηγία της εταιρίας “Silk Line Α. Μουχταρίδης ΑΕ”.

>>  Στις 12 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Τελλόγλειου επίδειξη μόδας με τα ολομέταξα φορέματα της Αρσινόης. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες http://arsinoedethrace.eu/ και http://www.teloglion.gr/

————————-

Η ΑΡΣΙΝΟΗ Β’ ήταν μία από τις σημαντικότερες γυναίκες της αρχαιότητας. Μυημένη στα Καβείρια Μυστήρια, ολυμπιονίκης, αυτοκράτειρα της Αιγύπτου και της Θράκης, είχε απόλυτα ενεργό ρολό στο πολιτικό και γεωστρατηγικό γίγνεσθαι της εποχής της. Έτσι, μπόρεσε να επιβληθεί στην αυλή των Πτολεμαίων, στην Αίγυπτο, για πολλά χρόνια.

Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Επιλογές» που κυκλοφορεί με τη τη «Μακεδονία της Κυριακής» 25/11/2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s