Ο Φωκάς ζητά προστασία από πιστωτές, οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα

Προσωρινή διαταγή για μη μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου Φωκάς μέχρι να τους καταβάλλει τα οφειλόμενα πέτυχαν οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα καταστημάτων, που έχουν λαμβάνειν πάνω από τρεις μισθούς. Η εταιρεία έχει υποβάλλει αίτημα για προστασία από τους πιστωτές της.

Από τις 9 Νοεμβρίου 78 εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας ενώ την Δευτέρα 102 εργαζόμενοι κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Την επομένη η εταιρεία κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 (πρώην 99 του πτωχευτικού κώδικα) για να πετύχει προσωρινά μέτρα προστασίας από τους πιστωτές της.

Από τον περασμένο Μάρτιο οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να υπογράψουν νέες συμβάσεις εξάωρης εργασίας, ενώ όσοι δεν το έπραξαν απολύθηκαν. Σχεδόν ταυτόχρονα άρχισαν και οι καθυστερήσεις στην καταβολής της μισθοδοσία. Μόλις χθες έλαβαν μία ακόμη δόση του μισθού του Αυγούστου, της τάξης του 11%, χωρίς όμως να έχει εξοφληθεί το σύνολο του ποσού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες των εργαζομένων οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ έχουν εξοφληθεί μέχρι και τον Ιούλιο. Καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην εξόφληση των δόσεων των αποζημιώσεων προς τους απολυθέντες.
Η ιστορία του ομίλου ξεκινά το 1936 με τη σύσταση της εταιρείας Βεργόπουλος και το πρώτο κατάστημα στην Ερμού και Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Το 1974 μετονομάστηκε το 1974 σε Οδυσσεύς Φωκάς Α.Ε, και άνοιξε το δεύτερο πολυκαταστήματος, της Τσιμισκή 48-50. Το 1999 η Fokas άνοιξε πολυκατάστημα στην Αθήνα, και ακολούθησαν το Ηράκλειο Κρήτης η Κέρκυρα, η Λάρισα η Ξάνθη, ο Βόλος…
Από το 2008 ο όμιλος συμφερόντων Λέανδρου Φωκά άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα, με την μείωση των πωλήσεων και την διόγκωση των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.
Η εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε συζητήσεις με την Αττικά Πολυκαταστήματα ΑΕ, χωρίς όμως τα δύο μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία, εξαιτίας του μεγάλου ανοίγματος της Φωκας προς τις τράπεζες.

——————

Σχέδιο αναδιάρθωσης και σταδιακής αποπληρωμής των υποχρεώσεων, που ξεπερνούν τα 65 εκατ. ευρώ, έως το 2022, έχει καταρτίσει ο βορειοελλαδικός όμιλος ένδυσης και υπόδυσης Fokas, που πέτυχε προσωρινή προστασία από τους πιστωτές της (πλην εργαζομένων), μέχρι την εκδίκαση της αίτησης για υπαγωγή στο άρθρο 99. Στο μεταξύ ομάδα εργαζομένων συνεχίζει την επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα τριών μηνών, ενώ με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων πέτυχε προσωρινή διαταγή για μη μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου .
Σύμφωνα με το πλάνο αναδιάρθωσης και αποπληρωμής των υποχρεώσεων, η εταιρεία εκτιμά ότι σε ορίζοντα δεκαετίας. θα μπορέσει να αποπληρώσει το σύνολο των οφειλών της. Στις 31.8.2012 οι οφειλές της εταιρείας ανερχόταν σε 65 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 32,8 εκατ. σε τράπεζες, 25 εκατ. σε προμηθευτές και 4,8 εκατ. στην εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) ενώ οι απαιτήσεις της ήταν 6,5 εκατ. ευρώ (μάλιστα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού, που αφορά σε πιστωτικές κάρτες πελατών κρίθηκε επισφαλές) και εισπρακτέες επιταγές σε καθυστέρηση 500.000 ευρώ. Στο τέλος Αυγούστου οι συνολικές οφειλές προς το προσωπικό (μισθοί εργαζομένων, αποζημιώσεις απολυθέντων) έφταναν το 1,18 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι μέχρι και σήμερα οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει το σύνολο του μισθού του Αυγούστου.
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές, θα διερευνήσει εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης της συνεργασίας με την Esprit, θα εστιάσει σε «value for money» φίρμες και θα προχωρήσει σε αξιοποίηση του καταστήματος στην οδό Σταδίου 41, στην Αθήνα. Επίσης προσδοκά σε δεκαετή ρύθμιση οφειλών προς τις τράπεζες, με δυο χρόνια περίοδο χάριτος και ανακυκλούμενη γραμμή βραχυπρόθεσμου δανεισμού, στο 27% των ετήσιων πωλήσεων της εταιρείας, μείωση στο μισό για τις δόσεις leasing (οι οποίες περιλαμβάνονται στα ενοίκια) μέχρι το 2015. Για το προσωπικό και τους πιστωτές προβλέπεται εξόφληση έως το 2013.
Σημειωτέον ότι οι πωλήσεις από 52,5 εκατ. ευρώ το 2011, αναμένεται να φτάσουν τα 31,9 εκατ. ευρώ φέτος. Με την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθωσης οι πωλήσεις θα φτάσουν τα περσινά επίπεδα μόλις το 2022.

Σ.Χ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s