Φωτ. Αλέξανδρος Αβραμίδης
Την Παρασκευή, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΘ), κ. Μιχάλης Ζορπίδης, πάτησαν μαζί τον διακόπτη, για να φωταγωγηθεί το “Χριστουγεννιάτικο Χωριό” που εκτείνεται από την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης μέχρι την Πλατεία της Αρχαίας Αγοράς. Ωστόσο, κάποιες γωνιές τού χωριού αυτού δεν είναι και τόσο “φωτεινές”…
Πέρυσι, ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε παραχωρήσει τη χρήση της πλατείας στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, προκειμένου να δημιουργήσει χριστουγεννιάτικο κλίμα -και, άρα, να τονώσει την κίνηση στην αγορά. Τότε, επιτροπή του ΕΕΘ για την αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν, κατέληξε στη Helexpo (που είχε ήδη την εμπειρία διοργάνωσης “Χριστουγεννιάτικου Χωριού” από το 2010, στους χώρους της Έκθεσης), η οποία με τη σειρά της συνεργάστηκε με υπεργολάβους.
ΖΗΤΗΜΑ ΧΡΟΝΟΥ
“Φέτος, αν μπαίναμε στη διαδικασία των διαγωνισμών, θα έπρεπε να ξεκινούσαμε από τον Μάρτιο…” εξηγεί, μιλώντας στη “ΜτΚ”, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Οικονομική δυνατότητα από πλευράς δήμου για στολισμό και διοργάνωση εκδηλώσεων δεν υπήρχε, οπότε ακολουθήθηκε η περυσινή οδός -μόνο που τέθηκε ως όρος για παραχώρηση της πλατείας να συμμετέχουν στο εγχείρημα, εκτός από το ΕΕΘ, και τα άλλα δύο επιμελητήρια (το Εμποροβιομηχανικό και το Βιοτεχνικό).
Το θέμα είχε συζητηθεί ήδη από τον Μάρτιο στη διοικούσα επιτροπή και το δ.σ. του ΕΕΘ, που ομόφωνα αποφάσισε ότι ενδιαφέρεται να αναλάβει πρωτοβουλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων. Όμως, η σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων πραγματοποιήθηκε οκτώ μήνες αργότερα (στις 16 Νοεμβρίου 2012), οπότε και δόθηκε τελικώς το “πράσινο φως” από τον δήμο για την παραχώρηση της πλατείας.
Στις 19 Νοεμβρίου, το ΕΕΘ αποφάσισε (χωρίς τα άλλα δύο επιμελητήρια) σε ποια εταιρεία θα αναθέσει τη διοργάνωση και υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεργασίας. Λίγες ημέρες αργότερα, οι εργαζόμενοι σε αυτήν άρχισαν να στήνουν τον διάκοσμο του χωριού. Όλο αυτό το διάστημα δεν έγινε κάποια δημόσια πρόσκληση για την κατάθεση προσφορών από εταιρείες (καθώς δεν είχε δοθεί η τελική έγκριση για παραχώρηση της πλατείας στο ΕΕΘ ή άλλους φορείς).
Τελικά, σύμφωνα με το ΕΕΘ, υπογράφηκε ένα συμφωνητικό μεταξύ Δήμου και ΕΕΘ για την παραχώρηση της πλατείας (χωρίς τα άλλα δύο επιμελητήρια) και ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΕΕΘ και της ιδιωτικής εταιρείας. Ζητήθηκε από το ΕΕΘ να δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική απόφαση της διοικητικής επιτροπής (όπου πιθανώς θα υπήρχε το σκεπτικό της επιλογής της ιδιωτικής εταιρείας) αλλά παρά τις διαβεβαιώσεις το μόνο που τέθηκε υπόψιν μας ήταν το πρόγραμμα και οι προδιαγραφές των κατασκευών που θα τοποθετούταν στο χριστουγεννιάτικο χωριό.
Φωτ.Αλέξανδρος Αβραμίδης
ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ
“Στην τελευταία σύσκεψη (που έγινε, προφανώς, καθυστερημένα), είπαμε, αφού συμφωνούν όλοι οι φορείς, να υπογράψουμε το συμφωνητικό και να παραχωρήσουμε την πλατεία. Εμάς δεν μας αφορά αν θα το έκαναν μόνα τους τα επιμελητήρια ή αν θα συνεργάζονταν με ιδιώτη. Η διαδικασία που ακολούθησαν δεν με ενδιαφέρει. Εμείς δεν έχουμε λεφτά να πληρώσουμε…” αναφέρει ο κ. Μπουτάρης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΕΘ, κ. Μιχάλης Ζορπίδης, υποστηρίζει, μιλώντας στη “ΜτΚ”, ότι δεν υπήρχε θέμα διαγωνισμού, αφού το επιμελητήριο ούτε πληρώνει, αλλά ούτε και λαμβάνει χρήματα από την εταιρεία -αντιθέτως, θα δαπανήσει 15.000 ευρώ για τη διαφημιστική καμπάνια, προκειμένου να προσελκύσει κόσμο στο “Χριστουγεννιάτικο Χωριό” και, κατ’ επέκταση, στην αγορά. “Εμείς ήμασταν οι μεσάζοντες. Φωνάζαμε από τον Μάρτιο ότι πρέπει να οργανωθούμε για τα Χριστούγεννα. Ήρθε Νοέμβριος και ο δήμος μάς πήγαινε πίσω” λέει ο κ. Ζορπίδης.
Χωρίς να γίνει δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, οι ενδιαφερόμενοι (που ήξεραν από τον Μάρτιο ότι το ΕΕΘ θα έχει ρόλο στη χριστουγεννιάτικη γιορτή) κατέθεσαν τις προτάσεις τους στο επιμελητήριο. Ο πρόεδρος του ΕΕΘ κάνει λόγο για δύο προτάσεις -μία του κ. Χ. Μαυράκη, για τη δημιουργία παγοδρομίου, και μία τού Magic Park. “Η πρώτη θεωρήθηκε ελλιπής και δεν παρουσιάστηκε καν στον δήμο, που ήθελε στολισμό σε όλο τον άξονα”, αναφέρει ο κ. Ζορπίδης. Από την άλλη η πρόταση του MagicPark συζητήθηκε στη διοικητική επιτροπή και κρίθηκε επαρκής. (Αν και σε αυτό το σημείο δεν έχει δοθεί καμία γραπτή εξουσιοδότηση από το Δήμο στο ΕΕΘ να προχωρήσει τις διαδικασίες για το στολισμό των Χριστουγέννων. Εξάλλου εκπεφρασμένη πρόθεση του Δήμου ήταν να παραχωρήσει την πλατεία και στα τρία Επιμελητήρια και όχι μόνο στο ΕΕΘ, όπως πέρσι. Όμως αυτό συνέβη μόλις προ δυο εβδομάδων).
Από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας, η κυρία Ελπίδα Δεστούνη εξηγεί στη “ΜτΚ” ότι άρχισε να προετοιμάζεται για το χριστουγεννιάτικο χωριό μήνες πριν αναλάβει τελικώς το έργο: “Ανέλαβα το επιχειρηματικό ρίσκο, επειδή ήμουν σίγουρη ότι η πρότασή μου θα ήταν πολύ καλή. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν αναλάμβανα το έργο, θα χρησιμοποιούσα τα παιχνίδια στο Magic Park” προσθέτει. Μάλιστα αναφέρει ότι θα απασχολεί η ίδια προσωπικό 35 ατόμων στα σπιτάκια της δημιουργικής απασχόλησης, όπου δεν υπάρχει εισιτήριο, σπιτάκια για τις ΜΚΟ. Επίσης, ότι ανέλαβε τον στολισμό του κέντρου της πόλης (δέντρα, φάτνη, στολισμός σε κωλώνες κλπ).
——————————————————————————————-
Helexpo: “Ανφέρ” δήμου και ΕΕΘ
«Ανφέρ» του δήμου και του ΕΕΘ θεωρεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Helexpo, κ. Πάρις Μαυρίδης, το γεγονός ότι φέτος η εταιρεία δεν ενεπλάκη στη διοργάνωση της χριστουγεννιάτικης γιορτής στην πόλη. “Η ιδέα για να γίνει η Θεσσαλονίκη προορισμός Χριστουγέννων ήταν δική μας”, εξηγεί μιλώντας στη “ΜτΚ”. “Ξεκινήσαμε από το 2010, εντός της Έκθεσης. Πέρυσι επενδύσαμε χρήματα, για να κάνουμε τη γιορτή στην πόλη -και μάλιστα ‘μπήκαμε μέσα’, εξαιτίας των προβλημάτων με το πλωτό δέντρο. Όταν επενδύεις, δεν επενδύεις για μία χρονιά. Γιατί φέτος ο δήμος έδωσε τη διοργάνωση στο επιμελητήριο; Είναι φορέας που διοργανώνει εκδηλώσεις; Είναι εμπορική επιχείρηση; Ουσιαστικά, έδωσαν την πλατεία σε έναν ιδιώτη, που πέρυσι ήταν υπεργολάβος στο project τής Helexpo” τονίζει ο κ. Μαυρίδης. Μάλιστα, σημειώνει ότι πέρυσι είχε λάβει τη δέσμευση του ΕΕΘ για οικονομική συνδρομή με 100.000 ευρώ, ποσό το οποίο ουδέποτε έλαβε.
Από την πλευρά του, ο κ. Ζορπίδης αρνείται κατηγορηματικά αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι πρόκειται για “ψεύδος”. Επιπλέον, κατηγορεί τη Helexpo ότι πέρυσι δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της (δεν προσκόμισε εγγυητική επιστολή).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και πέρσι η πλατεία κατέληξε σε ιδιώτες χωρίς να γίνει κάποια διαγωνιστική διαδικασία και χωρίς οικονομικό όφελος για το δήμο. Η Helexpo ήταν ο μεσάζοντας που ουσιαστικά ανέθεσε τη δουλειά σε δύο ιδιώτες υπεργολάβους, τον κ. Κιούκα και την κ. Δεστούνη (του Magic Park) η οποία μάλιστα αναφέρει ότι ο πρώτος της άφησε οφειλή από πέρσι 12.000 ευρώ.
—————-
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ), κ. Δημήτρης Μπακατσέλος ξεκαθαρίζει μιλώντας στη “ΜτΚ”: “Εμείς προτείναμε, από τον Σεπτέμβριο ακόμη, να κάνουμε κάτι όλοι μαζί, τα τρία επιμελητήρια και ο δήμος. Το είχαμε προτείνει εγγράφως στο ΕΕΘ και περιμέναμε να μας στείλει την πρόταση και τα στοιχεία. Ξεκίνησε το Επαγγελματικό… Βεβαίως, θα προτιμούσα να είχαν γίνει όλα με άλλη σειρά, τώρα όμως θα το στηρίξουμε, επειδή ζητούμενο είναι μία φορά να υπάρξει μια συνεργασία όλων…”.
“Στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, ελπίζοντας ότι θα γίνουν λιγότερα λάθη από πέρυσι. Ας αποτελέσει η φετινή διοργάνωση πρόκριμμα, για να κάνουμε κάτι καλύτερο -και με διαφορετικό τρόπο- του χρόνου…” επισημαίνει με νόημα από την πλευρά του, μιλώντας στη “ΜτΚ”, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), κ. Κωστής Χαντζαρίδης.
—————————-
O δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα: «Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η λάμψη των Χριστουγέννων που επιχειρεί να δώσει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η διοίκηση του δήμου, είναι θαμπή. Σε κάποιον που δεν ξέρουμε, με διαδικασίες που δεν ξέρουμε, δόθηκε ΔΩΡΕΑΝ η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει επιχειρηματικά στην εορταστική περίοδο, τις κεντρικές πλατείες της πόλης εξασφαλίζοντας ως πελάτες τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τις κατακλύζουν αυτές τις ημέρες. Η παραχώρηση των χώρων από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο στερείται νομιμότητας διότι ο δήμαρχος δεν μπορεί να παραχωρεί δημόσιο χώρο για εμπορική χρήση. Είναι τρομακτικό που το Επαγγελματικό Επιμελητήριο συνέργησε σε αυτήν τη διαδικασία, καταδικάζοντας τα δικά του μέλη στις μικρές περιφερειακές αγορές σε επαγγελματική εξαφάνιση. Όποιος δήμος θέλει να παραχωρήσει δημόσιο χώρο για επιχειρηματική δραστηριότητα, κάνει ανοιχτή πρόσκληση και διαγωνισμό με δημόσιους διαφανείς όρους. Από τη στιγμή που δεν έγινε έτσι, η διαδικασία πρέπει να ερευνηθεί αρμοδίως, διότι έχει ενισχυθεί η καχυποψία των πολιτών. Διότι Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο το κέντρο της και διότι εδώ έχουμε απώλεια εσόδων!ΥΓ:Κάποιος θα θεωρούσε σύμπτωση το γεγονός ότι πρόεδρος του Επιμελητηρίου είναι ο εκ των κατηγορουμένων στη δίκη της υπεξαίρεσης, που ομόφωνα φρόντισαν να «αθωώσουν» τα στελέχη της νυν διοίκησης».
———————–
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Ο άξονας της Πλατείας Αριστοτέλους παραχωρήθηκε δωρεάν σε ιδιωτική εταιρεία, που θα αναπτύξει εκεί εμπορικές χρήσεις, χωρίς όμως να έχει ακολουθηθεί διαγωνιστική ή άλλη διαδικασία δημόσιας αξιολόγησης.
Τα ζητήματα που ανακύπτουν από αυτή την υπόθεση είναι πολλά:
(α) “Aν μπαίναμε στη διαδικασία των διαγωνισμών, θα έπρεπε να ξεκινούσαμε από τον Μάρτιο…” υποστηρίζει ο δήμαρχος. Γιατί δεν έγινε; Γιατί υπήρχε ο κίνδυνος μεγάλων καθυστερήσεων, με ενστάσεις κλπ με κίνδυνο να μη γίνει τίποτα στο τέλος, είναι η μία ερμηνεία που δίνεται. Η άλλη είναι ότι ο δήμος δεν είχε χρήματα να δαπανήσει. Αν όμως παραχωρούσε τον χώρο με διαγωνισμό, θα μπορούσε αντί να πληρώσει να έχει ενδεχομένως και έσοδα.
(β) γιατί περίμεναν όλοι οι φορείς να αποφασίσουν για την τύχη της πλατείας μόλις στα μέσα του Νοέμβρη, όταν δεν θα μπορούσε να γίνει καμία διαγωνιστική διαδικασία;
(γ) γιατί δεν έγινε έγγραφη πρόσκληση για κατάθεση προσφορών, όπου να περιγράφονται οι επιθυμητές προδιαγραφές για τη χριστουγεννιάτικη πλατεία, και, εν συνεχεία, αξιολόγησή των προτάσεων βάσει κριτηρίων;
(δ) πώς, μέσα σε μόλις τρεις ημέρες από τη στιγμή που ανέλαβε το έργο, η ανάδοχος εταιρεία είχε την ετοιμότητα να το υλοποιήσει; Είχε προετοιμαστεί καιρό πριν; Και αν ναι πως ανέλαβε το επιχειρηματικό ρίσκο να επενδύσει, σε οικονομικά δύσκολους καιρούς, χωρίς να γνωρίζει αν τελικά θα αναλάβει το έργο;
(ε) και τελικά πως καταλήγει μια ιδιωτική εταιρεία χωρίς να πληρώσει ενοίκιο (αντιθέτως ο δήμος πληρώνει το ρεύμα και το ΕΕΘ τη διαφημιστική καμπάνια) να αναλαμβάνει να δημιουργήσει μια εμπορική επιχείρηση στο πιο εμπορικό κομμάτι της πόλης, την καλύτερη περίοδο του έτους;
Σοφία Χριστοφορίδου
sofiachristoforidou@yahoo.gr
Δημοσιεύτηκε στην «Μακεδονία της Κυριακής» 2.12.2ο12 http://www.makthes.gr/news/economy/97061/
Λόγω περιορισμένου χώρου στην εφημερίδα, πρόσθεσα κάποια επιπλέον σημεία (με πλάγιους χαρακτήρες) στο κείμενο που δημοσιεύω εδώ.
Διαβάστε επίσης:
«Κολλάμε στους τύπους…», λέει ο πρόεδρος του ΕΕΘ για το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
Παράθεμα: Η γυναίκα του Καίσαρα | thess.gr
Παράθεμα: Η πλατεία Αριστοτέλους τα Χριστούγεννα | Sofi'Stories
Παράθεμα: Η πλατεία Αριστοτέλους τα Χριστούγεννα | Sophie's Stories