Είναι μακριά η Μποτσουάνα μπαμπαστρούμφ;

«Mακάρι να ήμασταν Μποτσουάνα». Ο Γιώργος, που εξέφρασε την παραπάνω ευχή είναι αξιολογητής σε προγράμματα που εφαρμόζει η ΕΕ σε χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου, για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης μέσω της πληροφορικής. Όπως  είναι φυσικό  έχουν δει πολλά τα μάτια του. Το χε πει αυτό για την Μποτσουάνα, μια δυο φορές, όταν τον συνάντησα σε κοινές παρέες, αλλά σκέφτηκα «υπερβολές». Θυμήθηκα την παράξενη ευχή του (έτσι μου είχε ακουστεί τότε), βλέποντας τους πίνακες της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International). Κάθε χρόνο η οργάνωση κατατάσσει 176 χώρες του κόσμου ανάλογα με το επίπεδο διαφθοράς τους, σε μια κλίμακα που αρχίζει από το 0 για την πολύ μεγάλη διαφθορά και φτάνει ως το 100 για την ελάχιστη διαφθορά. Η Μποτσουάνα, λοιπόν, βρίσκεται στην 30η θέση, την ώρα που η Ελλάδα είναι χαντακωμένη στην 94η. Όσο για την Εσθονία, για την οποία ο βουλευτής Ημαθίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος είπε στη Βουλή ότι «έχει μεγάλη διαφθορά επειδή οι περισσότεροι δεν πιστεύουν στον Θεό» (!!!), κοντεύει να γίνει… Μποτσουάνα αφού βρίσκεται στην 32η θέση. Κοινώς ο εθνοπατέρας επιβεβαιώνει αυτό που όλοι ξέραμε: οι Έλληνες δεν έχουμε το Θεό μας.

«Η μάχη κατά της διαφθοράς είναι ένα από τα κλειδιά για να βγει η Ελλάδα από την κρίση«, σχολίασε η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια. Το κόστος της διαφθοράς, της κακοδιοίκησης και της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα υπολογίζεται από τη Διεθνή Διαφάνεια ότι προσεγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 14 δισ. ευρώ- ή 6,8% του ΑΕΠ, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 3,5%.

Ο κανόνας είναι ότι η διαφθορά βρίσκει γόνιμο έδαφος στη γραφειοκρατία, ενώ η οικονομική κρίση αποτελεί το «λίπασμα» για να ανθίσουν τα άνθη του κακού. Βέβαια, στην Ελλάδα δεν χρειαζόμασταν την κρίση… Στην παγκόσμια κατάταξη της διαφθοράς η χώρα μας ήταν 47η το 2005, 54η το 2006 ενώ μεταξύ 2008 και 2009 έκανε «βουτιά» 14 θέσεων, φτάνοντας στην 71η θέση το 2009, πριν ακόμα ξεσπάσει η κρίση. Τα χρόνια της κρίσης κατρακύλησε 23 θέσεις ακόμη. Τώρα κάνει παρέα με την Κολομβία, τη Μογγολία, τη Σενεγάλη, την Ινδία, το Μπενίν και το Τσιμπουτί

Φέτος η Ελλάδα βρίσκεται στην 94η θέση (βαθμολογία 36 μονάδες με άριστα το 100), υποχωρώντας 14 θέσεις από την προηγούμενη κατάταξη. Σε καλύτερη θέση σε σχέση με την Ελλάδα βρίσκονται χώρες όπως η Μποτσουάνα (30η), η Ν. Κορέα (45η), η Τουρκία και η Λετονία (54η), η Ναμίμπια (58η), η πΓΔΜ (69η), η Κίνα και η Σεβία (80 η), η Ζάμπια και η Σουασιλάνδη (88η). Στην πρώτη θέση, με τη τα λιγότερα κρούσματα διαφθοράς βρίσκονται η Δανία, Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία (βαθμολογία 90) και ακολουθούν Σουηδία (88), Σιγκαρούρη (87) και Ελβετία (86).

«Η Ελλάδα αμελεί να ερευνήσει σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς σε διεθνικό επίπεδο», γεγονός που προκαλεί «έντονες ανησυχίες», προειδοποίησε προ ημερών ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αλλά κανενός το αυτί δεν ίδρωσε. Εξάλλου, αν το δούμε και από τη μισογεμάτη πλευρά του ποτηριού, δεν γίναμε ακόμη Αφγανιστάν και Σομαλία (174η θέση) ούτε Βόρεια Κορέα (174η και τελευταία). Ο πάτος είναι ακόμη μακριά…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s