Σε δύο μήνες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση ΔΕΘ και Helexpo σε μια νέα ανώνυμη εταιρεία, σύμφωνα με όσα προβλέπει σχετικό άρθρο σε νόμο που εισήχθη προς ψήφιση στη Βουλή. Οι δύο εταιρείες ενώνονται ξανά, 13 χρόνια μετά τον διαχωρισμό του εθνικού εκθεσιακού φορέα σε ΔΕΘ και Helexpo και χωρίς αυτός να έχει εξυπηρετήσει κανέναν σκοπό.
Ο περίφημος «φορέας εξωστρέφειας» με έδρα τη Θεσσαλονίκη που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός το καλοκαίρι μένει στα χαρτιά- μάλιστα αντί της απορρόφησης του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, η νέα ΔΕΘ θα δίνει λογαριασμό στον ΟΠΕ όταν θέλει να σχεδιάσει εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό.
Το όνομα της ενιαίας εταιρείας θα είναι «Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης» και θα διοικείται από το σημερινό ΔΣ της ΔΕΘ ΑΕ μέχρι τη λήξη της θητείας του. Στους σκοπούς της ενιαίας εταιρείας αναφέρονται πρώτα από όλα η διαχείριση, εκμετάλλευση και ανάπτυξη των ακινήτων, ενώ η ανάπτυξη των εκθεσιακών σημάτων και η διοργάνωση εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό έπονται. Ως προς το τελευταίο, η ΔΕΘ θα υπάγεται στο συντονισμό και την εποπτεία του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών ΑΕ, στον οποίο ανήκει η εθνική εκπροσώπηση σε διεθνείς διοργανώσεις.
«Η συγχώνευση ΔΕΘ και Helexpo σε μια νέα ανώνυμη εταιρεία, συνιστά έμπρακτη απόδειξη της υλοποίησης του στρατηγικού στόχου που έχει θέσει η παρούσα κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και λειτουργικής διοίκησης και τον εξορθολογισμό του δημοσίου» δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου. «Η παραπάνω απόφαση αποτελεί προϊόν διαρκούς διαβούλευσης του ΥΜΑΘ με τους αρμόδιους φορείς, που είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, η οποία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά χρόνια ζητήματα που απασχολούν τον εκθεσιακό κλάδο, εξυπηρετεί στο ακέραιο τον αναπτυξιακό ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει ο νέος εκθεσιακός μας φορέας και διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον», πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Helexpo Πάρις Μαυρίδης εκτιμά ότι μοιραία η ενιαία εταιρεία θα οδηγηθεί στο κλείσιμο, καθώς μόνο οι αποσβέσεις θα επιβαρύνουν τον ισολογισμό της με 3 εκατ. ευρώ. Επιπλέον οικονομικά βάρη θα δημιουργηθούν, εξαιτίας των τελών που συνεπάγεται η ιδιοκτησία των ακινήτων (τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών, τέλος ακίνητης περιουσίας κλπ)
———————————–
Ράβε ξήλωνε
Το 1999 η ενιαία τότε εταιρεία έσπασε στα δύο. Η ΔΕΘ διατήρησε την ακίνητη περιουσία, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της, ενόψει της προσδοκώμενης συνεργασίας της Helexpo με ξένο στρατηγικό επενδυτή, κάτι που όμως δεν συνέβη ποτέ. Στο μεταξύ η Helexpo πλήρωνε στη ΔΕΘ ενοίκια για τη χρήση των εκθεσιακών υποδομών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που φτάνουν τα 5,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Σοφία Χριστοφορίδου