Hellenic Steel: Σε διαθεσιμότητα υπό το φόβο των απολύσεων

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα τεθούν από τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου και για ένα μήνα οι 300 εργαζόμενοι  στο εργοστάσιο της Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη, με την προσδοκία μέχρι τότε να αποδεσμευτούν τα αποθέματα χάλυβα της μητρικής εταιρείας Ilva, που έχουν δεσμευτεί από την ιταλική δικαιοσύνη.

Μέχρι να ξεμπλέξει το δικαστικό κουβάρι το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης δεν έχει πρώτη ύλη να δουλέψει. «Είχαμε παραγγελίες για 25.000 τόνους προϊόντος, που θα μας επέτρεπαν να δουλεύουμε τρεις βάρδιες μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου» λέει ο πρόεδρος του σωματείου Παναγιώτης Χατζάκος. Όμως το καράβι που περίμεναν τη Δευτέρα από την Ιταλία, με 5.500 τόνους χάλυβα δεν έφτασε ποτέ… Έτσι, φοβούμενοι ότι η Hellenic Steel θα κάνει χρήση του νόμου για απολύσεις του 4% του προσωπικού, οι εργαζόμενοι δέχτηκαν να μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και να εισπράττουν το 60% του μισθού τους έως τις 13 Ιανουαρίου. Ήδη από τον περασμένο Μάιο οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, κάνοντας δύο μεροκάματα λιγότερα το μήνα, ενώ από το 2013 θα κληθούν να υπογράψουν νέα επιχειρησιακή σύμβαση, καθώς η παρούσα λήγει τον Δεκέμβριο. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του σωματείου, η εταιρεία εισφέρει 22 εκατ. ευρώ στην οικονομία της Θεσσαλονίκης (για μισθούς, ασφαλιστικές  εισφορές, τέλη στο λιμάνι κλπ) και δίνει δουλειά σε 300 άτομα, καθόλου αμελητέα μεγέθη για την πρωτεύουσα της ανεργίας.

—————————-

Το 2009 η Hellenic Steel απασχολούσε 416 άτομα. Εκείνη τη χρονιά η εταιρεία είχε προσφύγει στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ζητώντας να μη δώσει τις αυξήσεις που προέβλεπε η συλλογική σύμβαση λόγω οικονομικής κρίσης. Η ΓΣΕΕ είχε καταγγείλει ότι τα προηγούμενα 4 χρόνια παρουσίασε τεράστια κέρδη ενώ τον Ιανουάριο του 2009 μοίρασε 150 χιλ. € ως bonus στα διευθυντικά στελέχη της. Η εταιρεία και τότε έθεσε σε διαθεσιμότητα τους 300 από τους 420 εργαζόμενους της για περίπου δέκα μέρες. Μετά από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και την παρέμβαση του υπουργείου Απασχόλησης η διοίκηση της Hellenic Steel υπαναχώρησε από την αρχική της θέση για μηδενικές αυξήσεις και οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους δέχτηκαν να λάβουν σε δυο δόσεις τη συμφωνημένη αύξηση του 5,5%. Η εταιρεία συμφώνησε τον Απρίλιο του 2009 στη διάρκεια τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο να μην προβεί σε απολύσεις με το όριο του 2% ως το 2010.

Η Hellenic Steel διαθέτει εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη από το 1970 με παραγωγική δυναμικότητα 800.000 τόνους σε πλατέα προϊόντα ψυχρής έλασης, 95.000 τόνους σε επικασσιτερωμένα πλατέα προϊόντα και 135.000 τόνους σε επιψευδαργυρωμένα πλατέα προϊόντα. Το 2010 πέρασε εξολοκλήρου στην ιδιοκτησία του ιταλικού ομίλου Riva.

——————————-

Η μητρική εταιρία της Hellenic Steel έχει καταδικασθεί για μόλυνση του περιβάλλοντος από τη μονάδα παραγωγής χάλυβα στον Τάραντα και στις 26 Νοεμβρίου κατασχέθηκαν τεράστιες ποσότητες πρώτης ύλης, η οποία προοριζόταν για της θυγατρικές της στην Ελλάδα (εργοστάσιο Θεσσαλονίκης) Γαλλία και την Τυνησία. Ακολούθως η Ilva προανήγγειλε διακοπή λειτουργίας θυγατρικών της σε Ιταλία και εξωτερικό, και 1.400 απολύσεις στη μονάδα παραγωγής του Τάραντα και άλλες 1500 στα εργοστάσια της Γένοβα και της Λιγουρίας. Η κυβέρνηση Μόντι κατέθεσε τροπολογία που επέτρεπε στο χαλυβουργείο του Τάραντα να παραμείνει ανοικτό και να συνεχίσει να παράγει, υπό τον όρο, ότι, θα προχωρήσει, παράλληλα, σε σημαντικά έργα για την δραστική μείωση των τοξικών εκβολών. Ωστόσο χθες δικαστής τοπικού δικαστηρίου παρενέβη, απαγορεύοντας την αποδέσμευση της κατασχεθείσας πρώτης ύλης και η Ilva απάντησε με έφεση.

 Σοφία Χριστοφορίδου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s