Πέντε startups που έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν

Με διαπιστευτήρια τις διακρίσεις που απέσπασαν σε διαγωνισμούς καινοτομίας και την εμπιστοσύνη των πελατών τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πέντε start ups από τη Θεσσαλονίκη ατενίζουν το 2013 με αισιοδοξία. Και έχουν κάθε λόγο για αυτό. 

Επιλογες-startup 3Νέοι άνθρωποι που αν και αναγκάζονται να ζουν στην Ελλάδα της κρίσης και των αδιεξόδων, χτίζουν με τις επιχειρηματικές τους προσπάθειες την Ελλάδα της σκληρής δουλειάς, των καινοτόμων ιδεών και της εξωστρέφειας, την Ελλάδα της επόμενης μέρας. «Αποτυχία δεν είναι να πέφτεις, αποτυχία είναι να αρνείσαι να ξανασηκωθείς», «Όλα γίνονται, αρκεί να θέλεις», «Πρέπει να βρεις κάτι που αγαπάς πραγματικά και να δουλέψεις πολύ σκληρά για αυτό». «Άσε το τι κάνει ο γείτονας και κοιτά το τι κάνεις εσύ». Στις φράσεις αυτές αποτυπώνεται το ήθος μιας νέας, δημιουργικής γενιάς.

Της  Σοφίας Χριστοφορίδου

 Οι «Επιλογές» σας παρουσιάζουν τον Δημήτρη Ντέμπο που έλαβε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό e-nnovation 2012 του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το Social Green, την Δήμητρα Κοσμίδου και τον Χρήστο Ξενακίδη που διακρίθηκαν για την εφαρμογή Alzminder, τον Γεράσιμο Τσιάμαλο που δημιούργησε την πρώτη ελληνική εταιρεία κατασκευής templates για τη δημοφιλή πλατφόρμα WordPress και ετοιμάζεται για τις ΗΠΑ, τον Αντώνη Φιοράκη της Incrediblue, που έλαβε το 1ο βραβείο σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτομικής επιχειρηματικότητας, και τους αδελφούς Αργύρη και Δημήτρη Μπεντίλα που σχεδιάζουν παιχνίδια για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και καταγράφουν το 98% των πωλήσεων τους στο εξωτερικό.

Επιλογες-startup 1

 1. Δημήτρης Ντέμπος// Social Green

ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΑ: «Ξεκινήσαμε πριν από περίπου ένα χρόνο με έναν φίλο. Είχαμε συσσωρεύσει αρκετές γνώσεις από πανεπιστήμιο και διάφορες ασχολίες μας μέχρι τότε, αλλά δεν είχαμε ευκαιρία να τις εφαρμόσουμε στην πράξη… Έτσι, δημιουργήσαμε την Kiw-e development (http://kiwedevelopment.eu), για να κάνουμε πρακτική μόνοι μας και να δουλεύουμε πάνω στις ιδέες μας. Λίγο αργότερα ήρθαν στην ομάδα μας και άλλοι άνθρωποι που είχαν τον ίδιο τρόπο σκέψης με εμάς. Μετά από πολλά brainstorming μας ήρθε η ιδέα: Να δημιουργήσουμε ένα κίνητρο για την ανακύκλωση. Υποβάλλαμε την πρότασή μας για το SocialGreen στο διαγωνισμό e-nnovation και τελικά πήραμε το 1ο βραβείο. Το SocialGreen αποτελείται από «έξυπνους κάδους» με αισθητήρες που μετρούν την ποσότητα των ανακυκλώσιμων που ρίχνει μέσα ένας χρήστης – προς το παρόν μετρά τεμάχια αλουμινένιας ή γυάλινης συσκευασίας. Κάθε φορά που πετάει ανακυκλώσιμα στον κάδο, ο χρήστης μπορεί να  σκανάρει με το smartphone του μια οθόνη QR Code, για να λαμβάνει δεδομένα. Στη συνέχεια τα ανεβάζει σε μια πλατφόρμα. Σκεφτείτε το σαν Facebook, αλλά αντί να ανεβάζετε μηνύματα τύπου «Πήγα βόλτα», «Έφαγα, κοιμήθηκα», θα ποστάρετε «Ανακύκλωσα». Έτσι δημιουργείται ένα δίκτυο μελών που μπαίνουν στη διαδικασία να ανακυκλώσουν, γιατί ο κάθε χρήστης καταγράφει το προσωπικό του σκορ ανακύκλωσης, βλέπει αυτό των φίλων του και προσκαλεί άλλους να μπουν στο παιχνίδι. Πιστεύω ότι ξεχωρίζει, επειδή δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στον κόσμο και αυτό είναι πρόκληση για μας. Μυστικό επιτυχίας δεν υπάρχει αλλά κάποια tips για να ξεκινήσεις…  SONY DSCΠρέπει να ξέρεις πού είσαι καλός ή πού θέλεις να γίνεις καλός, ή έστω να βρεις μια κλίση σου. Χρειάζεσαι ομάδα. Μέσα από την σπηλιά σου δεν γίνεται τίποτα, όσο καλό και να είναι το internet. Άσε το τι κάνει ο γείτονας και κοιτά το τι κάνεις εσύ.  Μην περιμένεις τη μαμά σου να σου πει «μπράβο Δημητράκη» ή να πάρεις κανέναν έπαινο. Την αξιολόγηση πρέπει να την κάνεις μόνος σου, σύμφωνα με τους στόχους που έχεις ορίσει. Και τέλος, η αποτυχία είναι προσόν που όλοι το έχουν αλλά λίγοι το εκμεταλλεύονται

 Το παλεύω…

 … γιατί θέλω να κάνω κάτι άλλο, κάτι που να μου αρέσει. Δεν θέλω απλώς να περιμένω να μου έρθει απάντηση στο βιογραφικό που έστειλα πριν 3 μήνες, ούτε να ελπίζω στις επόμενες εκλογές για να με βολέψει κάπου η μαμά μου. Προτιμώ να δουλευω όλη μέρα για να βελτιώσω το SocialGreen από το να πίνω καφέδες και μπύρες. Το κόστος ευκαιρίας μου είναι πολύ μικρό… δεν έχω να χάσω. Και αυτό που βρήκα μου αρέσει

Αισιοδοξώ…

… γιατί υπάρχει μια στροφή στην καινοτομία και τα startups. Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται και είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν. Είναι λίγοι.. αλλά ακόμα αρχή είναι. Υπάρχουν events για networking, υπάρχει μικρή αλλά ισχυρή κοινότητα  και τρέχουν αρκετοί διαγωνισμοί αυτή την περίοδο… Γενικά πιστεύω ότι όλα γίνονται, αρκεί να θέλεις

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ: Η ομάδα ανέπτυξε μια πλατφόρμα που ενθαρρύνει την ανακύκλωση μέσω των social media. Η ιδέα τους απέσπασε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό e-nnovation 2012 του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) και πρόκειται να φιλοξενηθεί στις  «Κυψέλες επιχειρηματικότητας» της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, για την περαιτέρων ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους ιδέας. Στην ομάδα συμμετέχουν οι: Δημήτριος Ντέμπος (Τμήμα Πληροφορικής, ΑΠΘ), Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (MSc in Information and Communication Technology Systems, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος), Ευάγγελος Αλμπανίδης (Τμήμα Ηλεκτρονικής, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης), Ιωάννης Τζανέλλης (Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληφοροφικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).

Info: http://socialgreenproject.com/

——————————————————————————————————————-

2. Δήμητρα Κοσμίδου, Χρήστος Ξενακίδης Alzminder

XENAKIDIS_KOSMIDOUΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΑ:«Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που προσεγγίζουν διεπιστημονικά το πρόβλημα της νόσου Alzheimer. Ειδικότητες όπως η ψυχολογία, νευρολογία, πληροφορική, διοίκηση επιχειρήσεων και το μάρκετινγκ είναι απαραίτητες ώστε να διερευνηθούν οι ανάγκες ασθενών περιθαλπόντων και επαγγελματιών υγείας, να σχεδιασθούν τα απαραίτητα συστήματα (υλικό & προϊόντα λογισμικού) και να προκύψει ένα τελικό προϊόν το οποίο θα διευκολύνει την ζωή των εμπλεκομένων με την νόσο Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας. Παρατηρήσαμε ότι η διαθέσιμη γνώση και τεχνολογία δεν αξιοποιείται πλήρως από τα διαθέσιμα στην αγορά προϊόντα και για αυτό αποφασίσαμε να καλύψουμε το κενό. Σκοπός μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του σύγχρονου ανθρώπου κάνοντας χρήση της διαθέσιμης σε κάθε εποχή τεχνολογίας αιχμής. Επιμέρους στόχοι είναι η προώθηση της ενεργού γήρανσης, η ενημέρωση και κινητοποίηση των ανθρώπων σχετικά με την πρόληψη, καθώς και η παροχή προϊόντων και υπηρεσιών για την επιβοηθούμενη από το περιβάλλον διαβίωση (Ambient Assisted Living). Το κύριο προϊόν που προωθούμε είναι η mobile εφαρμογή Alzminder για Smartphones που υποστηρίζει ασθενείς της νόσου Alzheimer, τους περιθάλποντες και τους θεράποντες ιατρούς. Δίνει την δυνατότητα στον περιθάλποντα να δημιουργεί εξατομικευμένες ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης με πολυμέσα, να οργανώνει την καθημερινότητα και να δραστηριοποιεί τον ασθενή με ηχητικές υπενθυμίσεις και προτροπές. Η εφαρμογή δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες, είναι απλή στην χρήση και καθοδηγεί φωνητικά τον χρήστη. Ως εθελοντές της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών έχουμε την δυνατότητα να παρατηρούμε ασθενείς κατά την διάρκεια εξετάσεων και προγραμμάτων απασχόλησης και νοητικής ενδυνάμωσης στα κέντρα ημέρας που διαθέτει και να εντοπίζουμε τρόπους βελτίωσης και αναβάθμισης των ακολουθούμενων πρακτικών, σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό της εταιρείας. Ό,τι καλό κάνουμε οφείλεται στην θετική ενέργεια που λαμβάνουμε άνωθεν και από τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι όταν τους εξηγούμε τι κάνουμε εντυπωσιάζονται και μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε».

 Το παλεύουμε

…διότι έχουμε οραματιστεί λύσεις που θα ωφελήσουν πολλούς συνανθρώπους μας και θεωρούμε ότι αυτό είναι το καθήκον μας, να κάνουμε την δική μας μικρή προσφορά ώστε να γίνει αυτός ο κόσμος λίγο πιο όμορφος. Το παλεύουμε και θα το παλεύουμε διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι αποτυχία δεν είναι να πέφτεις, αποτυχία είναι να αρνείσαι να ξανασηκωθείς.

Αισιοδοξούμε…

…. διότι υπάρχουν αρκετά ελληνικά startups που επιλέγονται και έχουν παρουσία σε σημαντικά ευρωπαϊκά συνέδρια/ συναντήσεις για startups, όπως πχ. το European Pirate Summit 2012 (http://piratesummit.com) στο οποίο παρουσιάστηκαν 13 επιλεγμένες startups επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν ελληνικές: (Alzminder, Incrediblue, Instabuck και Fashinating)

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΆ: Η ομάδα έχει αναπτύξει το πρωτότυπο της εφαρμογής Alzminder και συντονίζει την πιλοτική χρήση της από πραγματικούς ασθενείς και τους περιθάλποντες τους. Η εφαρμογή Alzminder έχει βραβευθεί από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο του διαγωνισμού iBank Καινοτομία & Τεχνολογία 2012. Επίσης έλαβε το  2ο βραβείο στο φοιτητικό διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας & Νέας Επιχειρηματικότητας στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν ennovation 2012. Ήταν μία από τις 13 ευρωπαϊκές startups επιχειρήσεις που παρουσιάστηκαν στο European Pirate Summit 2012 (http://piratesummit.com) στο οποίο παρουσιάστηκαν 13 επιλεγμένες, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν ελληνικές: (Alzminder, Incrediblue, Instabuck και Fashinating).

Στην ομάδα συμμετέχουν οι: Χρήστος Ξενακίδης – Μηχανικός Λογισμικού, υποψήφιος για μάστερ στα Πληροφοριακά Συστήματα και την Εκπαίδευση, Δήμητρα Κοσμίδου – Διοικητικό Στέλεχος κάτοχος ΜΒΑ με ειδίκευση στο Στρατηγικό Μάνατζμεντ και πτυχιούχος στα Χρηματοοικονομικά, με μέντορα τον Δρ. Αντώνη Χατζηαντώνη – Μηχανικό Συστημάτων με πολυετή πείρα στις ασύρματες τεχνολογίες επικοινωνιών. Επίσης, ως εξωτερικοί συνεργάτες συμμετέχουν νευρολόγοι, ψυχολόγοι και επαγγελματίες υγείας.

Info: Όσοι ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν δοκιμαστικά την εφαρμογή δωρεάν μπορούν να αποστείλουν ένα email με την ιδιότητα τους και τα στοιχεία επικοινωνίας τους στη ηλεκτρονική διεύθυνση info@alzminder.com με θέμα «Δοκιμαστική Χρήση  Alzminder»

—————————————————————————————————————-

3. Γεράσιμος Τσιάμαλος // CSS Igniter

ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΑ:  «To 2010 με τo φίλο και συνιδρυτή του CSSIgniter Ανάστη  Σουργουτσίδη, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας στο δημιουργίας και διάθεσης θεμάτων (templates), για τη δημοφιλή πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου WordPress χωρίς πλάνο, προετοιμασία και κεφάλαιο. Έχοντας και οι δύο στις πλάτες μας πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη διαδικτυακών τόπων, πιστέψαμε πως ήταν κάτι εύκολο.  Φυσικά ένα χρόνο μετά καταλάβαμε πώς χρειάζονταν πολλά περισσότερα για να απογειωθεί αυτό που είχαμε ξεκινήσει. Αποφασίσαμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε τα «μαθήματα» του πρώτου χρόνου προς όφελος μας και έτσι τον Ιανουάριο του 2011 καταστρώσαμε ένα σχέδιο. Βρήκαμε ένα μικρό «Friends & Family» κεφάλαιο, το οποίο μας εξασφάλισε την άνεση να εργαστούμε αποκλειστικά στο CSS Igniter για 2 μήνες, χωρίς να χρειάζεται παράλληλα να ασχολούμαστε και με κάτι ακόμα. Δύο ακόμα φίλοι, ο Θάνος Παπαβασιλείου (Web designer) και ο Βασίλης Μαστοροστέργιος (Front-end developer) μπήκαν στην ομάδα και έτσι τον Μάρτιο του 2011 τραβήξαμε μια γραμμή και ξεκινήσαμε από την αρχή. Το μεγάλο μου άγχος μήπως είχαμε «ήδη κάψει το brand» αποδείχτηκε λάθος. Η έκθεση του 1ου χρόνου δεν ήταν αρκετή για κάτι τέτοιο. Τέσσερις μήνες μετά την «επανεκκίνηση» παρουσιάσαμε κέρδη. Τον Ιούλιο προσθέσαμε και υπηρεσίες παραμετροποίησης των θεμάτων για τους πελάτες μας με ωριαία χρέωση και το αποτέλεσμα αυτής μας της κίνησης ήταν εξίσου θεαματικό. Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε την εγγραφή του μέλους Νο. 2000. Ο αρχικός μας στόχος να εδραιωθούμε ως πάροχοι θεμάτων WordPress πλέον έχει επιτευχθεί και μάλιστα αρκετούς μήνες νωρίτερα από τον αρχικό μας σχεδιασμό. Έτσι για το 2013 τα πλάνα μας περιλαμβάνουν επέκταση του CSS Igniter με ένταξη νέων μελών στην ομάδα μας και παρουσία της εταιρείας στην Αμερική (το 90% των πελατών μας προέρχεται από εκεί). Για απόλυτη επιτυχία δε νομίζω πως μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα. Πιστεύω όμως πως μπορούμε να μιλήσουμε για μια καταπληκτική πορεία, που εξέπληξε θετικά ακόμα και τους πιο αισιόδοξους».

Το παλεύω γιατί..

..πέραν του οικονομικού οφέλους που έχω από το CSSIgniter (είναι το μοναδικό μου εισόδημα πλέον), η κάθετη στάση μου απέναντι σε κάθε είδους μεμψιμοιρία είναι αυτή που με κάνει να συνεχίζω και πιστεύω πως το ίδιο ισχύει και για την υπόλοιπη ομάδα.

Αισιοδοξώ…

Αυτή τη στιγμή με απόλυτη σιγουριά μπορώ να πω πως ζω σε 2 χώρες με το όνομα Ελλάδα. Η μία είναι αυτή της κρίσης, των αδιεξόδων, της διαφθοράς και της παρακμής και η άλλη είναι αυτή των ιδεών, των αποτελεσμάτων, των ρίσκων, των αποτυχιών, των επιτυχιών και της προόδου. Προσωπικά ζω στη δεύτερη Ελλάδα κουβαλώντας, χωρίς να το έχω επιλέξει, πράγματα της πρώτης. Προέρχομαι από οικογένεια που έχει χτυπηθεί πολύ άσχημα από την κρίση για να είμαι τόσο αισιόδοξος αλλά αυτό με κάνει να πιστεύω πως εφόσον μπορώ εγώ να προχωράω και να διεκδικώ δίκαια και τίμια μια θέση στον ήλιο, το ίδιο μπορεί να κάνει ο καθένας μας.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ: Το CSSIgniter είναι η πρώτη Ελληνική προσπάθεια στο χώρο δημιουργίας και διάθεσης θεμάτων (templates), για τη δημοφιλή πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου WordPress. Απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε δημιουργούς ιστοσελίδων, οι οποίοι προσπαθούν να προσφέρουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες στους πελάτες τους. Έτσι, με ένα πολύ μικρό ποσό (περίπου 30 ευρώ / χρόνο) αποκτούν πρόσβαση σε μια σειρά θεμάτων καθώς και πρόσβαση σε τεχνική υποστήριξη. Αυτή τη στιγμή διαθέτει 2.000 εγγεγραμένοςυ χρήστες, το 90% εκ των οποίων από τις ΗΠΑ, όπου η εταιρεία θα αναπτύξει την παρουσία της το 2013.

Στην ομάδα συμμετέχουν οι: Γεράσιμος Τσιάμαλος, Ανάστης Σουργουτσίδης και Θάνος Παπαβασιλείου (Web designer) και ο Βασίλης Μαστοροστέργιος (Front-end developer)

Info: http://www.cssigniter.com

—————————————————————————————————————-

4. Αντώνης Φιοράκης// Incrediblue

ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΑ: «Το incrediblue είναι η online πλατφόρμα θαλάσσιου τουρισμού. Δηλαδή; Συνδέουμε ιδιοκτήτες σκαφών και πλήρωμα με τουρίστες σε όλο τον κόσμο, κάνοντας την ενοικίαση σκάφους απλή υπόθεση. Όποιος έχει στην κατοχή του ένα σκάφος μπορεί με ελάχιστα click να το προσθέσει στο incrediblue και γίνεται έτσι διαθέσιμο σε χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Πέρα από αυτό όμως, του δίνουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να μπορεί εύκολα να διαχειριστεί το σκάφος του, το προφίλ του, τις τιμές του και φυσικά τις κρατήσεις του. Δεν χρειάζεται να το νοικιάζει συνέχεια, αφού μπορεί να επιλέγει τις περιόδους που επιθυμεί να το έχει διαθέσιμο και φυσικά, σε ποιόν το προσφέρει. FIORAKISΑπό την άλλη, όσοι επιθυμούν να νοικιάσουν ένα σκάφος και τόσα καλοκαίρια φαντάζονταν τον εαυτό τους με την παρέα τους πάνω σε ένα, μπορούν πλέον να επιλέξουν κάποιο που να ταιριάζει στο στυλ τους και πάνω από όλα στο budget τους, αφού η ενοικίαση ενός σκάφους για 6 άτομα μπορεί να κοστίζει από μόνο 20 ευρώ την ημέρα (το άτομο). Μία τιμή πολύ ανταγωνιστική σε σχέση με τι προσφέρουν οι διακοπές σε ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Ειδικά για τους ιστιοπλόους, οι τιμές εκτός σεζόν είναι εξαιρετικές για απόκτηση μιλίων και εμπειρίας. Στο incrediblue υπάρχουν ήδη διαθέσιμα πάνω από 100 σκάφη σε 4 χώρες. Ένας από τους βασικούς λόγους που απολαμβάνουμε κάθε μέρα αυτό που κάνουμε είναι ότι μας γνωρίζουν άνθρωποι που έχουν προσπαθήσει να νοικιάσουν σκάφος στο παρελθόν, μας περιγράφουν πόσο δύσκολο ήταν και ενθουσιάζονται τόσο πολύ που βλέπουν πως μέσα από το incrediblue μπορείς επιτέλους να κάνεις κράτηση σε ένα σκάφος όσο εύκολα κάνεις κράτηση σε ένα ξενοδοχείο… Από την άλλη μας ενθουσιάζει το γεγονός ότι προσθέτουμε αξία και βελτιώνουμε την καθημερινότητα των ιδιοκτητών σκαφών που πλέον μπορούν να τους βρίσκουν οι δυνητικοί πελάτες από όλο τον κόσμο, να μιλάνε απευθείας μαζί τους και να κάνουν κράτηση στο σκάφος τους με ασφάλεια, αφού συνεργαζόμαστε με την Νο1 εταιρεία online πληρωμών στην Ευρώπη. Η πιο όμορφη στιγμή είναι όταν καλούμε έναν ιδιοκτήτη σκάφους για να δούμε αν είχε κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγγραφής, και η απάντηση είναι ότι «όλα ήταν πολύ απλά».

Το παλεύουμε γιατί..

… είναι πάρα πολύ όμορφο να βλέπεις ότι η λύση που προτείνεις σε ένα πρόβλημα λειτουργεί. Όπως είχε πει ο Richard Branson, είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσεις κάτι πολύπλοκο. Είναι όμως πολύ δύσκολο να δημιουργήσεις κάτι απλό. Αυτός είναι και ο στόχος μας κάθε μέρα.

Αισιοδοξούμε…

… γιατί νιώθουμε πως είναι από τις σπάνιες φορές τα τελευταία χρόνια που βλέπουμε ότι έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως έλληνες. Αυτό που μας έλεγαν στο εξωτερικό είναι πόσο λογικό τους φαίνεται που το incrediblue είναι μια ελληνική προσπάθεια, δεδομένης της ελληνικής παράδοσης στη θάλασσα και τον τουρισμό.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ: Η ομάδα δημιούργησε μια πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή όσους έχουν στην ιδιοκτησία τους βάρκες ή σκάφη με τους wannabe καπετάνιους ή επιβάτες ώστε να βρούν διαθέσιμα σκάφη (ή πελάτες) να συμφωνήσουν στο κόστος και να κλείσουν το ταξίδι. Πρόσφατα το Incrediblue κέρδισε το διαγωνισμό Startup Spotlight, στο πλαίσιο του συνεδρίου How to Web στο Βουκουρέστι και τράβηξε την προσοχή κορυφαίων τεχνολογικών ΜΜΕ όπως το techcrunch, το wired και το thenextweb. Στην ομάδα συμμετέχουν οι: Αντώνης Φιοράκης, Θόδωρος Ορφανίδης (software engineer), Γιώργος Γάτος (Business Development), Ηλίας Σπυρόπουλος (Web Developer), Γιώργος Χατζηνώτας (Community Management Intern)

Info: http://www.incrediblue.com/

——————————————————————————————————————-

5. Αργύρης και Δημήτρης Μπεντίλας//

Total Eclipse

A & D - Kathimerini FeatureΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΑ: «Ξεκινήσαμε την πρώτη επιχειρηματική μας δραστηριότητα από το σπίτι, όντας ακόμη φοιτητές, κατασκευάζοντας διαδικτυακές εφαρμογές και ιστοσελίδες. Μερικά χρόνια αργότερα νιώσαμε πως είχε έρθει η στιγμή να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα και ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε τα δικά μας παχνίδια. Η Total Eclipse απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και δημιουργεί παιχνίδια που μπορεί να παίξει όλη η οικογένεια. Προσπαθούμε να φέρουμε τους ανθρώπους πιο κοντά στα παιχνίδια. Θεωρούμε ότι τα οφέλη που έχει να αποκομίσει κανείς παίζοντας είναι πάρα πολλά. Τα παιχνίδια προσφέρουν ψυχαγωγία και έντονες στιγμές, εξασκούν διάφορες δεξιότητες, όπως η επίλυση προβλημάτων, η δημιουργική σκέψη, οι γλωσσικές ικανότητες, ενώ συχνά βοηθούν την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Το Διαδίκτυο ήταν καταλυτικός παράγοντας στην πορεία μας. Ο κλάδος της ανάπτυξης παιχνιδιών στην Ελλάδα μόλις τώρα ξεκινάει να κάνει τα πρώτα του βήματα, κι έτσι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η εύρεση κατάλληλων ανθρώπων με εξειδικευμένες γνώσεις. Οι νέες τεχνολογίες μας βοήθησαν να βρούμε εξαιρετικούς συνεργάτες από όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν μέχρι τώρα εκτός Ελλάδας. Η θεματολογία των παιχνιδιών μας ποικίλει, αλλά κοινός παρονομαστής όλων των παραγωγών μας είναι η υψηλή ποιότητα. Η δημιουργικότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μας. Η προσοχή στην λεπτομέρεια και η επιμονή για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα είναι οι βασικότεροι λόγοι, χάρη στους οποίους ένα μικρό στούντιο από την Ελλάδα κατάφερε να μπει δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη της ανάπτυξης παιχνιδιών. Χρειάζονται λίγα και απλά πράγματα για να πετύχεις. Πρέπει να βρεις κάτι που αγαπάς πραγματικά και να δουλέψεις πολύ σκληρά για αυτό.

Εμείς από την αρχή στραφήκαμε στην παγκόσμια αγορά. Οι δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο είναι αμέτρητες. Η πρώτη μας συμφωνία για χρηματοδότηση από την μεγαλύτερη εταιρεία έκδοσης casual games στην Αμερική έγινε με μια πρόταση πέντε σελίδων και ένα τηλεφώνημα. Πιστεύουμε ότι η καλύτερη διέξοδος, στην παρούσα φάση που βρίσκεται η χώρα, είναι να ξεπεράσεις τα τοπικά σύνορα και να στοχεύσεις απευθείας στην παγκόσμια αγορά»

Αισιοδοξούμε γιατί…

… αν δημιουργήσεις ένα εξαιρετικό προϊόν και εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες που σου προσφέρει η τεχνολογία, με λίγη τύχη θα μπορέσεις να κάνεις πολλά.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ: Η Total Eclipse ιδρύθηκε το 2004 από τους αδερφούς Αργύρη και Δημήτρη Μπεντίλα. Σχεδιάζει και αναπτύσσει παιχνίδια για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και φορητές συσκευές και μέχρι σήμερα έχει στο ενεργητικό της 7 τίτλους, με πωλήσεις σε περισσότερες από 180 χώρες. Η μεγαλύτερη παραγωγή τους μέχρι στιγμής, το «The Clockwork Man 2», διήρκησε 14 μήνες και δούλεψαν συνολικά σε αυτήν 21 άτομα από 8 χώρες. Το πιο πρόσφατο παιχνίδι της εταιρείας, με τίτλο «A Clockwork Brain», εξασκεί νοητικές λειτουργίες, όπως η μνήμη, η λογική και χωροταξική ικανότητα. Διατίθεται στο App Store και μέχρι τώρα το έχουν παίξει σχεδόν 400.000 άνθρωποι. Είναι μάλιστα ο πιο δημοφιλής τίτλος της στο ελληνικό κοινό. Το 98% των πωλήσεων της Total Eclipse προέρχεται από το εξωτερικό. Συνολικά η εταιρεία έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους $550.000 από τον ίδιο εκδότη, για την ανάπτυξη τριών τίτλων.

 Info: http://www.totaleclipsegames.com

——————————————————————————————————————-Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΠΙΛΟΓΕΣ που κυκλοφόρησε με τη «Μακεδονία της Κυριακής» 23/12/2012

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Πέντε startups που έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s