Δύο φορές πάνω από τον γερμανό πληρώνει ο έλληνας επιχειρηματίας την ενεργεια

Κόστος ενέργειας: Αντικίνητρο για την παραμονή των επιχειρήσεων στη χώρα μας

Κι όμως: το ελληνικό Δημόσιο δίνει ακόμη έναν λόγο “μετανάστευσης” σε επιχειρήσεις που εξετάζουν μερική ή ολική μεταφορά των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, ως λύση για την επιβίωσή τους…Το ενεργειακό κόστος έχει καταστεί πλέον δυσβάσταχτο, αντιπροσωπεύοντας το 5% του κόστους παραγωγής -και, στην περίπτωση των επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας, έως και το 36% του κόστους λειτουργίας. Το τελευταίο “χτύπημα” σε ένα σερί αυξήσεων, που οδήγησαν σε ανατιμήσεις του ενεργειακού κόστους πάνω από 60% την τελευταία πενταετία, είναι οι αυξήσεις τιμολογίων (3%), η μετακύλιση στους καταναλωτές μέσης και υψηλής τάσης του κόστους αγοράς των δικαιωμάτων αερίων ρύπων (5%), αλλά και η πρόσφατη αύξηση του τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Αν υπολογιστούν όλες οι προσαυξήσεις στο κόστος της ενέργειας (χρήση δικτύων, υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας, ΑΠΕ), η αύξηση στις εμπορικές καταναλώσεις έως τις 1.000 κιλοβατώρες ανέρχεται σε περίπου 11% και έως τις 4.000 κιλοβατώρες στο 10%, ενώ στον πρωτογενή τομέα η αύξηση θα αγγίξει το 15%.  

ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) προβλέπει ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα πλήξει ευθέως την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας, λόγω υπέρογκης αύξησης του κόστους παραγωγής, καθιστώντας τα ελληνικά προϊόντα ολοένα και λιγότερο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα ενθαρρύνει όλους εκείνους τους επιχειρηματίες που σκέπτονται ως λύση επιβίωσης τη μερική ή ολική μεταφορά των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων στο εξωτερικό (και, κυρίως, τις εγκατεστημένες στην Ελλάδα ενεργοβόρες πολυεθνικές επιχειρήσεις) να το πράξουν το ταχύτερο δυνατό, λειτουργώντας αποτρεπτικά για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα, σε μια χρονική συγκυρία που το πρώτιστο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. “Θα πρέπει, επιτέλους, η κυβέρνηση να αποφασίσει αν όντως επιθυμεί την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών, τη διατήρηση των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, τονίζοντας ότι “οι ανατιμήσεις αυτές καθιστούν τα ελληνικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, προσθέτοντας ακόμη ένα βαρίδι στη δραστηριότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων”.  

ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ

Και γιατί να μείνει μια επιχείρηση στην Ελλάδα, όταν το ενεργειακό κόστος στη χώρα μας είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη -αν όχι το υψηλότερο; Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ για τα καθεστώτα που επικρατούν περί την ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), χώρες όπως η Ισπανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Σουηδία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Βρετανία εφαρμόζουν μέτρα για ελάφρυνση των επιχειρήσεων από το ενεργειακό κόστος (όπως μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στο κόστος ενέργειας, πραγματικά άμεση επιστροφή του ΦΠΑ, ένταξη σε προγράμματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κοκ.). Μάλιστα, από τη σύγκριση προκύπτει ότι το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα είναι διπλάσιο(!) από το αντίστοιχο κόστος στη Γερμανία και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Αντιθέτως, στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο -τον δυσκολότερο των τελευταίων δεκαετιών για την ελληνική επιχειρηματικότητα και την απασχόληση- η αύξηση για την ελληνική βιομηχανία ξεπερνάει το 30%. Την τελευταία τριετία (2009-2012), με την εισαγωγή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, η μέση τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί (από 27,45 ευρώ/ μεγαβατώρα στα 60,35 ευρώ/ μεγαβατώρα). Όλα τα παραπάνω επιβαρύνονται με την προσαύξηση του 5%, λόγω της ενσωμάτωσης στα τιμολόγια του κόστους των ρύπων, καθώς και η αύξηση του τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που ανακοινώθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), σημειώνει ο ΣΕΒΕ. Αν υπολογιστούν όλες οι προσαυξήσεις στο κόστος της ενέργειας (χρήση δικτύων, υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας, ΑΠΕ), η αύξηση στις εμπορικές καταναλώσεις έως τις 1.000 κιλοβατώρες ανέρχεται σε περίπου 11% και έως τις 4.000 κιλοβατώρες σε 10%. Στον δε πρωτογενή τομέα η αύξηση θα αγγίξει το 15%, ενώ από 1ης Ιανουαρίου υπήρξε αύξηση έως και 6,24 ευρώ ανά MWh για επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη μέση τάση, λόγω τού επιπλέον κόστους με το οποίο θα επιβαρυνθεί η ΔΕΗ για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων.

ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΡΟΥΟΥΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ

Το ενεργειακό κόστος έχει πλέον καταστεί κυριολεκτικά δυσβάσταχτο, καθώς κατά μέσον όρο ανέρχεται σε σχεδόν 5% του κόστους παραγωγής. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία επιχειρήσεων-μελών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), των οποίων η δραστηριότητα είναι έντασης ενέργειας, το ενεργειακό κόστος ανέρχεται έως και στο 36% του συνολικού κόστους λειτουργίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μείωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και για τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων -ειδικά των εξαγωγικών-, εξαιτίας της συνεχούς αύξησης του ενεργειακού κόστους. Όπως επισημαίνει, «είναι αδύνατον οι ελληνικές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες του εξωτερικού, όταν την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προσθέτει επιπλέον βάρη στην επιχειρηματικότητα, μέσω του ενεργειακού κόστους, άλλες χώρες εφαρμόζουν ενισχυτικά μέτρα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στο κόστος ενέργειας, πραγματικά άμεση επιστροφή ΦΠΑ, ένταξη σε προγράμματα βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης κοκ.». ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΑΠΕΣΤΕΙΛΑΝ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ Επιστολή για το ίδιο θέμα απέστειλε στον πρωθυπουργό, στους αρμόδιους υπουργούς και στη διοίκηση της ΔΕΗ ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), διαμαρτυρόμενος έντονα για τη μετακύλιση του κόστους αγοράς των δικαιωμάτων αερίων ρύπων από τη ΔΕΗ σε επιχειρήσεις και καταναλωτές μέσης και υψηλής τάσης. «Αντί να ληφθεί άμεσα από το κράτος η απόφαση που προβλέπεται σε σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία δίνει το δικαίωμα στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιστρέφουν στις ενεργοβόρες βιομηχανίες το 60% της επιπλέον χρέωσης για τα δικαιώματα αερίων ρύπων, η Ελλάδα θεωρεί ότι η εγχώρια βιομηχανία αντέχει και μπορεί να πληρώσει τα υπέρογκα ποσά των σχετικών χρεώσεων», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή. ΒΕΘ: «ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ» «Ηλεκτροσόκ για τον επιχειρηματικό κόσμο» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ (που, για τις εμπορικές, βιομηχανικές και αγροτικές χρήσεις, κυμαίνονται από 10%-12%): «Έχει αναρωτηθεί η πολιτεία πώς κατορθώνουν και επιβιώνουν μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις; Την απασχολεί αν το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων μετακυληθεί στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών; Προφανώς, όχι…» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση προς όφελος της εταιρείας, μη λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, πολίτες και επιχειρηματίες οδηγούνται στην εξόντωση».

Πώς επιστρέφεται ο “φόρος ενέργειας” σε εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ε.Ε  

ΟΕΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑ2011_170113

Πηγή: Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)

Δημοσιεύτηκε στην «Μακεδονία» 18/01/2013 http://www.makthes.gr/news/economy/98955/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s