ΔΕΘ Σχεδόν 7 χρόνια φαγούρας για να μείνει στην ίδια θέση

Το εκθεσιακό κέντρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) παραμένει οριστικώς στη σημερινή του θέση, με στόχο να βρεθούν κονδύλια για την αναβάθμιση των εκθεσιακών υποδομών, με παράλληλες χρήσεις μητροπολιτικού πάρκου.

Μετά από μία εξαετία συζητήσεων, πολιτικών διεργασιών και μελετών για τη μεταφορά του στα δυτικά ή στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, η τελευταία μελέτη της ΔΕΘ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η προσφορότερη λύση είναι η παραμονή του στην υπάρχουσα θέση.
Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα, όταν θα παρουσιαστεί η μελέτη που εξέτασε τις δύο προτάσεις για το μέλλον του εκθεσιακού κέντρου -δημιουργία νέου εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο ή αναβάθμιση των υποδομών του υφιστάμενου. Ωστόσο, όπως είχε διαφανεί εδώ και καιρό (και όπως αναφέρθηκε και κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη διοργάνωση της κλαδικής έκθεσης Zootechnia), η περίπτωση της Σίνδου απορρίφθηκε, λόγω του τεράστιου κόστους που συνεπαγόταν, για την κατασκευή των εκθεσιακών υποδομών και των βασικών δικτύων.

«ΜΟΝΗ ΕΦΙΚΤΗ ΛΥΣΗ»
Με τα σημερινά εκθεσιακά μεγέθη, «η Θεσσαλονίκη δεν έχει ανάγκη από ένα μεγάλο εκθεσιακό κέντρο εκτός πόλης…» σχολίασε ο πρόεδρος της ενιαίας (μετά από 13 χρόνια) ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, κ. Θεόδωρος Σουμπάσης, χαρακτηρίζοντας ως «μόνη εφικτή λύση» την παραμονή του στον υφιστάμενο χώρο.
Η μελέτη, που ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα, θα πρέπει να απαντά, μεταξύ άλλων, και στο ερώτημα της χρηματοδότησης για την αναβάθμιση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, αν και θεωρείται αναμενόμενο ότι θα προταθεί η συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα. Η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo προσδοκά πως ένα αναβαθμισμένο από άποψη υποδομών εκθεσιακό κέντρο, έστω κι αν είναι μικρό, θα λειτουργήσει θετικά τόσο για την προσέλκυση ιδιώτη στρατηγικού επενδυτή όσο και για την επιδιωκόμενη διεθνοποίηση της Έκθεσης.

«ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ»
Οι διαδικασίες για τη συνένωση ΔΕΘ-Helexpo θα ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο και θα περιλαμβάνουν τεχνικές διαδικασίες, συμψηφισμό των οφειλών τής Helexpo προς τη ΔΕΘ, αλλά και νέο οργανόγραμμα, για την αξιοποίηση του προσωπικού των δύο εταιρειών.
Αν και κατά τον κ. Σουμπάση η Helexpo ήταν «μια νοικοκυρεμένη εταιρεία, σε επίπεδο διαχείρισης…», λόγω της οικονομικής κρίσης, τα οικονομικά της δεν είναι ανθηρά: έτσι, ο τζίρος του 2012 υπολογίζεται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ, έναντι 7,7εκατ. ευρώ το 2011: «Ο κύκλος εργασιών ‘έπιασε πάτο’ -και, όπως είναι γνωστό, από τους πρώτους τομείς που ‘τσιμπάνε’ με τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας είναι οι εκθέσεις» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ.

ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Όπως υπογράμμισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Τάσος Τζήκας, οι στρατηγικοί άξονες για την περαιτέρω ανάπτυξη της ΔΕΘ-Helexpo περιλαμβάνουν την αναβάθμιση των υφιστάμενων και τη διοργάνωση νέων κλαδικών εκθέσεων, νέο πνεύμα που θα διέπει τη γενική έκθεση του Σεπτεμβρίου, αλλά και περαιτέρω αξιοποίηση του εκθεσιακού κέντρου της Helexpo στην Αθήνα, ώστε να καταστεί πηγή εσόδων για την εταιρεία. Παράλληλα, ο φορέας θα στοχεύσει στην εξωστρέφεια και στη διεθνοποίηση της Έκθεσης.

«ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΦΕΥΓΟΥΜΕ, ΑΡΑ…»
«Γυρίζουμε σελίδα: η συνένωση Helexpo και ΔΕΘ σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα» πρόσθεσε ο κ. Τζήκας, ενώ, ερωτηθείς για το εάν μετά το δίμηνο η παρούσα διοίκηση θα παραμείνει και στη συνενωμένη, πλέον, εταιρεία, περιορίστηκε να απαντήσει πως «δεν έχουμε ενημέρωση ότι θα φύγουμε, άρα είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε στη βάση ότι θα μείνουμε…».

 

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία», 7/2/2013 http://www.makthes.gr/news/economy/99981/

Σοφία Χριστοφορίδου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s