ΔΕΘ-Helexpo: Νέα ταυτότητα αναζητά η Έκθεση
Μετά από 13 χρόνια σε… διάσταση, ΔΕΘ και Helexpo συνενώνονται σε μία ενιαία εταιρεία. Μόνο που το 2013 δεν είναι 1999, ως προς τα οικονομικά δεδομένα… Το 2007, η δημιουργία ενός νέου, μεγαλύτερου εκθεσιακού θεωρούταν επιβεβλημένη και μόνον η χωροθέτησή του ήταν αντικείμενο συζητήσεων και διενέξεων, που κράτησαν έξι χρόνια. Σήμερα είναι σχεδόν βέβαιον ότι, ελλείψει χρημάτων, το εκθεσιακό κέντρο θα πρέπει να παραμείνει στην υπάρχουσα θέση, όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, καταδεικνύει η σχετική μελέτη, που θα παρουσιαστεί στις αρχές Μαρτίου. Η «επόμενη μέρα» της Έκθεσης έχει κάτι από το παρελθόν, μια που, διοικητικά, επιστρέφει στο καθεστώς τού 1999 και, ως προς τις υποδομές, ακυρώνονται οι επί χάρτου σχεδιασμοί που έγιναν μετά το 2007. Υπό αυτά τα δεδομένα, ποιο θα πρέπει να είναι το μέλλον της Διεθνούς Έκθεσης;
Οι πρόεδροι των τριών επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης (Εμποροβιομηχανικό, Βιοτεχνικό, Επαγγελματικό) και των δύο συνδέσμων που εδρεύουν στην πόλη (του Συνδέσμου Βιομηχάνων και εκείνου των Εξαγωγέων), οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την επιχειρηματική κοινότητα της περιοχής, ξεκαθαρίζουν, μιλώντας στη «ΜτΚ»: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο!». Επικρίνουν τον κρατισμό και το διορισμό διοικήσεων με κομματικά κριτήρια και πιστεύουν ότι η νέα εποχή για τη ΔΕΘ θα πρέπει να ξεκινήσει με έναν αξιοκρατικό διαγωνισμό για την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου.
«ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ»
«Παρά το γεγονός ότι η συγχώνευση αποτελούσε πάγιο αίτημα των φορέων της πόλης, εντούτοις καθυστέρησε χαρακτηριστικά… Η έλλειψη πολιτικής βούλησης, οι αβλεψίες, αλλά και τα γραφειοκρατικά εμπόδια επέτρεψαν σε μια αρνητική κατάσταση -την πορεία δύο επιχειρήσεων που συχνά κοντραρίστηκαν και εφθάρησαν από τα εσωτερικά τους προβλήματα- να διαιωνίζεται. Το αποτέλεσμα ήταν ο εκθεσιακός φορέας να απεμπολήσει ευκαιρίες ανάπτυξης και επέκτασης, την ώρα, μάλιστα, που στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια, τα εκθεσιακά κέντρα ανανεώνονται, εκσυγχρονίζονται και διεκδικούν μεγάλο κομμάτι από την εκθεσιακή πίτα» σημειώνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
«Είμαστε ήδη πολύ πίσω -κι αυτό είναι πολύ κακό για την οικονομία της πόλης και της περιοχής» εκτιμά από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), κ. Δημήτρης Μπακατσέλος. Έστω και μετά από καθυστέρηση δεκατριών ετών, η συνένωση των δύο εταιρειών «…είναι σημαντικό βήμα», όπως επισημαίνει. «Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος: πρέπει να προχωρήσουμε στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, τόσο για το εκθεσιακό κομμάτι όσο και για εκείνο των υποδομών».
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Τι πρέπει, λοιπόν, να γίνει; Οι φορείς συμφωνούν: διεθνοποίηση με έμφαση στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο.
«Η επόμενη μέρα θα πρέπει να βρει την Έκθεση με νέο, τεχνοκρατικό χαρακτήρα, που θα της επιτρέψει να βρει τον κατάλληλο στρατηγικό επενδυτή με ξεκάθαρα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα την επανατοποθετήσει στον διεθνή χάρτη» τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κ. Δημήτρης Λακασάς, προσθέτοντας ότι «οι συνέργειες που θα αναπτυχθούν θα πρέπει να είναι σε συνεργασία με έναν μεγάλο εκθεσιακό οίκο, ο οποίος θέλει να έχει στρατηγική τοποθέτηση στον εκθεσιακό και συνεδριακό κλάδο». Κατά την άποψή του, «θα πρέπει να στοχεύσουμε σε μικρότερου μεγέθους, αλλά περισσότερο αναβαθμισμένα εκθεσιακά και συνεδριακά γεγονότα, σε σχέση με τον άμεσο ανταγωνιστή μας».
«Με τη νέα της μορφή, η Έκθεση θα μπορέσει να γίνει πραγματικά διεθνής, να έρθουν απ’ όλα τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου να συνάψουν επιχειρηματικές σχέσεις» εκτιμά παρεμβαίνοντας, μέσω της «ΜτΚ», στον δημόσιο διάλογο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, κ. Νίκος Πέντζος. Χρειάζεται συστράτευση, ώστε ο νέος φορέας να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και της ανατολικής Μεσογείου», εκτιμά με τη σειρά του ο κ. Παπαδόπουλος.
«Δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στα Βαλκάνια ως αγορά-στόχο…», αντιτείνει ο κ. Μπακατσέλος, προσθέτοντας ότι ο στρατηγικός επενδυτής είναι εκείνος που θα φέρει επισκέπτες και νέους πελάτες από το εξωτερικό.
ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Παράλληλα, όλοι αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι η προοπτική ενός νέου εκθεσιακού κέντρου είναι πια μια πολύ μακρινή υπόθεση… Πιστεύουν, ωστόσο, ότι άμεσα θα πρέπει να αναβαθμιστούν τουλάχιστον οι υπάρχουσες υποδομές.
«Οι υποδομές της Έκθεσης είναι ξεπερασμένες. Πρέπει να προσεγγίσουμε τα διεθνή πρότυπα, μια που οι γείτονες μας το έχουν κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Βέβαια, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, δεν είναι εύκολο να γίνουν αυτά που λέγαμε στο παρελθόν… Όλα πρέπει να βασιστούν σε μια βιώσιμη λύση» πιστεύει ο κ. Πέντζος, προσθέτοντας ότι αυτό που θα προτείνει η μελέτη θα πρέπει να υλοποιηθεί και να μη μείνει στα χαρτιά.
«Πρέπει ξεκάθαρα να καταλήξουμε σε μια λύση που θα μας δώσει νέες εκθεσιακές υποδομές. Αυτές που έχουμε έχουν παλιώσει, έχουν απαξιωθεί -άρα, δεν έχουμε άλλο καιρό για χάσιμο» συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ.
«Σαφώς, η βέλτιστη λύση θα ήταν να μετεγκατασταθεί το εκθεσιακό κέντρο στη Σίνδο. Ωστόσο, δεδομένης της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, προσφορότερη λύση θα ήταν η ανάπλαση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στο κέντρο της πόλης» παραδέχεται ο κ. Παπαδόπουλος.
Για τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), κ. Μιχάλη Ζορπίδη, είναι προτιμότερο η Έκθεση να παραμείνει στο κέντρο, ώστε να ωφεληθεί και η αγορά της πόλης. «Ασφαλώς, ωστόσο, χρειάζεται να γίνει μια ανακαίνιση και να δουλέψει με διαφορετικά κριτήρια», σπεύδει να συμπληρώσει.
Κατά τον κ. Λακασά, είναι εξαιρετικά σημαντικό το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο να λειτουργεί 365 ημέρες τον χρόνο, ώστε να αποτελέσει τον νέο μοχλό ανάπτυξης και εξωστρέφειας για την οικονομική δραστηριότητα της Βόρειας Ελλάδας. Πάντως, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος θεωρεί ότι το θέμα των υποδομών πρέπει να συζητηθεί με τον δυνητικό στρατηγικό επενδυτή, με βάση τις μελέτες που έχουν ήδη εκπονηθεί.
Φορείς: Ζητούν διοίκηση ανεξάρτητη, ακομμάτιστη, επιλεγμένη μέσα από διεθνή διαγωνισμό
Ανατρέχοντας στα λάθη που έγιναν κατά το παρελθόν, οι εκπρόσωποι των φορέων αναφέρονται τόσο στον κρατικοδίαιτο χαρακτήρα της Έκθεσης όσο και στις -με κομματικά κριτήρια- διορισμένες διοικήσεις.
1. «Καθένας έβαζε το δικό του συμβούλιο, κοιτούσε να κάνει πολιτική σύμφωνα με τα κομματικά κριτήρια…» παραδέχεται ο κ. Ζορπίδης, εκτιμώντας ότι η νέα διοίκηση θα έχει αποτελέσματα μόνον εάν είναι ανεξάρτητη. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει η διοίκηση της ενιαίας εταιρείας να επιλεγεί με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, «επειδή οι άνθρωποι της αγοράς γνωρίζουν καλύτερα το αντικείμενο. Φυσικά και προσδοκούμε στην ανάπτυξη αυτής της πόλης μέσω της Έκθεσης. Εφόσον όμως γίνει με δημοσιοϋπαλληλικά κριτήρια, δεν θα γίνει τίποτα…» σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΕΘ.
2. «Θα πρέπει να διαγράψουμε μια για πάντα τη λογική του κρατισμού και να χαραχτεί μια νέα πορεία για τον εκθεσιακό φορέα, με τεχνοκρατικά κριτήρια, τα οποία θα φέρουν ανάπτυξη, εξωστρέφεια και απασχόληση», τονίζει ο κ. Λακασάς, προτείνοντας την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, με τεχνοκρατικά κριτήρια επιλογής και πολυετή εμπειρία σε εκθεσιακούς φορείς της Ελλάδας ή του εξωτερικού.
3. Την ίδια άποψη έχει και ο κ. Μπακατσέλος, που φρονεί ότι «προφανώς, η διοίκηση δεν πρέπει να είναι κομματική ή πολιτική, αλλά πρέπει να επιλεγεί με τεχνοκρατικά κριτήρια και με προκήρυξη διαγωνισμού -όχι με διορισμό ημετέρων…».
——————————————————————————————————————-
Πρόεδρος ΕΒΕΘ: «Η πόλη δεν μπορεί να ανακατεύεται σε όλα»
«Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι -δεν χωράνε προσωπικές πολιτικές ή προσωπικές φιλοδοξίες. Δεν μπορεί καθένας να τραβά από εδώ κι από εκεί» λέει ο κ. Μπακατσέλος.
«Δεν θα πρέπει να επαναληφθούν οι παλινδρομήσεις: μέχρι σήμερα, οι διοικήσεις εξαρτιόνταν από τις κυβερνήσεις και οι κυβερνήσεις δεν έπαιρναν καμία απόφαση για το πού θα παει η Έκθεση, επειδή είχαν άλλα ενδιαφέροντα. Βεβαίως, σε μικροπολιτικό επίπεδο εδώ, στην πόλη, δεν μπορεί κάθε βουλευτής, υπουργός, δήμαρχος και πρόεδρος να έχει τη δικιά του πολιτική. Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι ενωμένοι» αναφέρει ο κ. Μπακατσέλος.
Ως προς τον ρόλο της πόλης, υποστηρίζει ότι «η πόλη δεν μπορεί να ανακατεύεται σε όλα: η ΔΕΘ είναι μια εταιρεία και μέτοχος είναι η ελληνική Πολιτεία. Η διοίκηση θα πρέπει να εφαρμόσει τους στόχους τού μετόχου. Δεν μπορεί σε κάθε στιγμή να παρεμβαίνει η πόλη, δεν συνδιοικούμε όλοι μαζί. Προφανώς, η πόλη εκπροσωπείται από τους φορείς που συμμετέχουν στη διοίκηση, θεσμικά. Εκεί τελειώνει και η κουβέντα, για να μπορέσουμε να παράξουμε αποτέλεσμα».
—————————————————————————————————————–
Διοίκηση: Ζητά αναβάθμιση και διεθνοποίηση της ΔΕΘ
Αναβάθμιση τής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στο εσωτερικό και διεθνοποίησή της είναι οι στόχοι που βάζει η σημερινή διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, που θα πρέπει, εντός διμήνου, να ολοκληρώσει τις διαδικασίες συγχώνευσης των δύο εταιρειών, όπως αναφέρουν, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ.κ. Θεόδωρος Σουμπάσης και Τάσος Τζήκας, αντίστοιχα.
Στους στόχους της διοίκησης είναι η διεύρυνση του συνεδριακού αντικειμένου, η φιλοξενία γεγονότων (εκθεσιακών και μη) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, η αναβάθμιση της γενικής Έκθεσης, αλλά και η καλύτερη εκμετάλλευση του εκθεσιακού κέντρου που διαθέτει η ΔΕΘ στην Αθήνα.
– Διεθνοποίηση. «Πρέπει να τοποθετηθούμε ως ισχυρός περιφερειακός εκθεσιακός φορέας, στον οποίο θα αναφέρεται, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, η βαλκανική ενδοχώρα και από εκεί και πέρα η αγορά της τέως ΕΣΣΔ και η Μέση Ανατολή» εκτιμά ο κ. Σουμπάσης. Ο στόχος θα επιτευχθεί με τη συνεργασία με διεθνείς εκθεσιακούς παίκτες και με την ανανέωση εκθεσιακών και συνεδριακών υποδομών.
«Το κομμάτι της διεθνοποίησης θα το παλέψουμε μέσα στο 2013» υποστηρίζει ο κ. Τζήκας, αναφέροντας ότι το ενδιαφέρον που εξέφρασε ήδη η γαλλική GL προς την Helexpo είναι ενδεικτικό του ότι η ΔΕΘ θα μπορέσει να βρει ενδιαφερόμενους, για να αναπτύξει συνέργειες. Παράλληλα, πιστεύει ότι, για τη διεθνοποίηση και την αύξηση της επισκεψιμότητας από το εξωτερικό, μπορεί να φανούν χρήσιμες οι σχέσεις που έχει αναπτύξει η ΔΕΘ με εκθεσιακά κέντρα της Βαλκανικής.
– Κλαδικές εκθέσεις. Η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo θα προχωρήσει σε επανασχεδιασμό όλων των κλαδικών εκθέσεων, κάνοντας μια «επίθεση φιλίας» σε συνδέσμους και επιμελητήρια σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να δημιουργήσει ένα «δίκτυο χονδρικής», για την προσέλκυση εκθετών. Επίσης, σχεδιάζει να αναπτύξει εκθέσεις όπως η Detrop (που είναι η μόνη στο αντικείμενό της στην Ελλάδα), αλλά και νέες διοργανώσεις σε τομείς όπου η Ελλάδα παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως τα food logistics: «Oι εκθέσεις πρέπει να συνοδεύονται από υποστηρικτικά γεγονότα -π.χ., συνέδρια, φεστιβάλ, Β2Β, οργανωμένες επιχειρηματικές συναντήσεις, γεγονότα που βελτιώνουν τις υπηρεσίες της Έκθεσης προς τους πελάτες και που φέρνουν αποτελέσματα» σημειώνει ο κ. Τζήκας.
– Υποδομές. Η μελέτη για τη χωροθέτηση του εκθεσιακού κέντρου προκρίνει την αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών. Αυτό θα απαιτήσει τη συνδρομή ιδιώτη. Πάντως, κατά τον κ. Σουμπάση, η ανάπτυξη και η διεθνοποίηση μπορούν να επιτευχθούν και σ’ ένα εκθεσιακό των 60.000 τετρ. μ.: «Σήμερα, δεν θα ήταν λογικό να πάμε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, όταν διεθνώς η τάση είναι για πιο μικρά και πολυδύναμα εκθεσιακά -και όταν επικρατεί ύφεση σε όλη την Ευρώπη. Αν καταφέρουμε να γεμίζουμε το υπάρχον εκθεσιακό, θα είμαστε υπερ-ευχαριστημένοι. Πλέον, δεν έχουμε ανάγκη να σχεδιάζουμε -είμαστε σε οριακό σημείο. Πρέπει να δράσουμε, γιατί, αν συζητάμε λίγο ακόμη, θα έχουμε χάσει τα πάντα».
Σοφία Χριστοφορίδου
δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 10/02/2013 http://www.makthes.gr/news/economy/100131/)