Δημόσια έσοδα της τάξης των 220 εκατ. ευρώ έως το 2023 θα αποφέρει η ομαλή συνέχιση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Πρίνου και Νότιας Καβάλας. Αυτό επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνεται η τροποποιητική σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των αναδόχων, Kavala Oil AE και Energeanoil & Gas.
ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων γίνεται από το 1999 από την Kavala Oil (και, μετέπειτα, από την Energeanoil & Gas, που την απορρόφησε), με ανανεούμενες πενταετείς συμβάσεις, η τελευταία εκ των οποίων έληγε στις 18.06.2013.
Η εταιρεία διεκδικούσε εναρμόνιση των άρθρων τής σύμβασης εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων με τη διεθνή πρακτική για τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών, στις οποίες ορίζεται ως χρόνος εκμετάλλευσης η 25ετία, με δικαίωμα παρατάσεων για δύο επιπλέον πενταετίες, ώστε να μπορούν να υπάρξουν μακροχρόνιος σχεδιασμός και επενδύσεις.
Με τη νέα σύμβαση μεταβιβάζονται στον κρατικό φορέα για τους υδρογονάνθρακες τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που είχαν τα ΕΛΠΕ κατά το παρελθόν, ενώ διαχωρίζονται πλήρως τα κοιτάσματα από την περιοχή υπόγειας αποθήκης νότιας Καβάλας, τα δικαιώματα της οποίας έχουν διατεθεί από το Δημόσιο στο Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου να πωληθούν.
Σημειωτέον ότι δικαιώματα χρήσης επί της συγκεκριμένης υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου διεκδικούσε μέχρι πρόσφατα η Energeanoil & Gas. Με το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζεται το καθεστώς της αποθήκης, η εταιρεία ωστόσο λαμβάνει παράταση της σύμβασης εκμετάλλευσης για μία 25ετία και ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς για τις δραστηριότητες έρευνας πετρελαίου. Συγκεκριμένα, προτείνεται φόρος εισοδήματος 20% (έναντι 40% που ίσχυε με την προηγούμενη σύμβαση), καθώς και επιπλέον 5% φόρος υπέρ της περιφέρειας. Παράλληλα, προσδιορίζονται τα δικαιώματα του Δημοσίου από την εκμετάλλευση του πετρελαίου, με προοδευτικό συντελεστή επί του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματος πριν από την έκπτωση δαπανών.
ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ
Υπέρ της τροποποιητικής σύμβασης, στην κοινοβουλευτική επιτροπή, τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ επιφυλάχθηκαν για την ολομέλεια.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Απόστολος Αλεξόπουλος, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις ως προς τα μερίδια που θα αποδοθούν στο Δημόσιο, επειδή τα έσοδα του κράτους θα μπορούσαν να είναι πολλαπλάσια. Για την ολομέλεια επιφυλάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, κ. Γιάννης Λαμπρούλης, επισημαίνοντας ότι οι εν λόγω συμβάσεις δεν θα πρέπει να λειτουργούν ληστρικά σε βάρος του λαού, για να ενισχυθεί αποκλειστικά ο επενδυτής.
Συνολικό σχέδιο για την ενεργειακή πολιτική ζήτησε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, κυρία Νίκη Φούντα, ζητώντας να επανεξεταστεί προς τα πάνω ο ειδικός συντελεστής, με βάση τον οποίο θα αποδίδονται έσοδα στο Δημόσιο.
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 15/02/2013