Αίτηση πτώχευσης κατά της ΑΓΝΟ φέρεται να κατέθεσε η ΕΚΟ ένας από τους πιστωτές της εταιρείας, μία εβδομάδα πριν από την εξέταση του αιτήματος της γαλακτοβιομηχανίας για υπαγωγή της στο άρθρο 99. Την ερχόμενη Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου το δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει αν η ΑΓΝΟ μπορεί να είναι βιώσιμη (και με ποιο τίμημα για τους πιστωτές και τους εργαζόμενους) ή αν θα μπει σε καθεστώς πτώχευσης και εκκαθάρισης.
ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΡΕΜΑ…
Οι 387 εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία, που περιμένουν να πληρωθούν τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο, δεν έχουν καθορίσει ακόμη τη στάση τους ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης, καθώς με τα νέα δεδομένα βρίσκονται σε μια θέση όπου μπρος τους έχουν τον γκρεμό (πτώχευση και απολύσεις) και πίσω το ρέμα (υπαγωγή στο 99 και πιθανές απολύσεις ή μειώσεις μισθών). Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είναι αποφασισμένοι να ασκήσουν κύρια παρέμβαση, προκειμένου οι οφειλές της εταιρείας προς αυτούς να εξαιρεθούν από οποιαδήποτε ρύθμιση βλαπτική για τα συμφέροντά τους. Ούτως ή άλλως στην πρόταση που έχει καταθέσει η ΑΓΝΟ στον φάκελο για υπαγωγή στο άρθρο 99, ζητώντας προστασία από τους πιστωτές της, εξαιρούνται οι οφειλές προς το ΙΚΑ (2,5 εκατ. ευρώ), την εφορία (500.000 ευρώ) και τους εργαζόμενους (περί το 1 εκατ. ευρώ).
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας» τονίζει, μιλώντας στη «Μ», ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, κ. Γαβριήλ Καραγιαννίδης. Ωστόσο, το σχέδιο εξυγίανσης που παρουσίασε η εταιρεία κάνει λόγο για συρρίκνωση τμημάτων, χωρίς αναφορές για απολύσεις. Το μόνο που έχουν οι εργαζόμενοι είναι μια προφορική δέσμευση της διοίκησης: «Από την εμπειρία που έχουμε, ωστόσο, καμία από τις επιχειρήσεις που μπήκε στο άρθρο 99 δεν αποδείχθηκε βιώσιμη…» σχολιάζει ο κ. Γιώργος Κουσαξίδης, μέλος της διοίκησης του σωματείου.
Από την άλλη, αν γίνει δεκτή η αίτηση πτώχευσης, το δικαστήριο θα ορίσει σύνδικο, που θα προχωρήσει σε απολύσεις και εκκαθάριση της γαλακτοβιομηχανίας.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ», το σχέδιο εξυγίανσης που κατέθεσε η ΑΓΝΟ ζητά ένα «κούρεμα» των χρεών της, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ακόμη και το 85%.
Εκτός από το ΙΚΑ, την εφορία και τους εργαζόμενους, η γαλακτοβιομηχανία οφείλει 17 εκατ. ευρώ στην (πρώην) Αγροτική Τράπεζα και 13,5 εκατ. στη μητρική της εταιρεία, «Κολλιός». Άλλα 23 εκατ. ευρώ αφορούν συσσωρευμένες οφειλές προς προμηθευτές της (εκ των οποίων 4,5 εκατ. ευρώ προς κτηνοτρόφους).
Την προσεχή Παρασκευή, το δικαστήριο θα κληθεί να εξετάσει αν η ΑΓΝΟ παρουσιάζει ήδη αδυναμία πληρωμών ή αν, με την υπαγωγή της στο άρθρο 99 και την εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης, μπορεί να καταστεί βιώσιμη. Αν απορριφθεί το αίτημα της εταιρείας, την ίδια ημέρα θα εκδικαστεί η αίτηση μίας εκ των πιστωτριών εταιρειών, που ζητά η ΑΓΝΟ να κηρυχθεί σε πτώχευση και να αρχίσει η διαδικασία ρευστοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων.
Σοφία Χριστοφορίδου
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 15/2/2012