Κλάδος πληροφορικής: έχει προοπτικές «Σίλικον Βάλει», αλλά κινδυνεύει με κατάρρευση

Έτοιμος να καταρρεύσει είναι ο κλάδος της πληροφορικής, μετά από μια ιδιαίτερα κακή χρονιά, που η πτώση του τζίρου ξεπέρασε το 50%Η εξωστρέφεια παρουσιάστηκε σχεδόν ως όρος επιβίωσης από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-Helexpo και πρόεδρο του ΣΕΠΕ Τάσο Τζήκα, ο οποίος είπε ότι ο κλάδος της πληροφορικής ναι μεν αντέχει, αλλά είναι έτοιμος να καταρρεύσει! Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις η χώρα μας εξακολουθεί να έχει την προοπτική να εξελιχθεί σε “Σίλικον Βάλει” της ευρύτερης περιοχής.

Ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιούνται 4500 επιχειρήσεις με σχεδόν 270.000 εργαζόμενους είχε τα προηγούμενα χρόνια σημαντική εξάρτηση από το δημόσιο τομέα, για τον οποίον αναλάμβανε έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού. Στην προσπάθειά να στραφεί σε νέες αγορές, ο κλάδος έχει πολλές προσδοκίες από την CeBIT, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή έκθεση πληροφορικής και επικοινωνιών. Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες η Ελλάδα θα έχει και πάλι εθνικό περίπτερο στη CeBIT 2013. τη συμμετοχήοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo από τις 5 έως τις 9 Μαρτίου στο Ανόβερο, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών & Δικτύων και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ).

Στο ελληνικό περίπτερο θα έχουν συμμετοχή περί τις 20 επιχειρήσεις και σύνδεσμοι του κλάδου (12 επιβεβαιωμένες μέχρι στιγμής) με σκοπό να παρουσιάσουν προϊόντα, λύσεις και εφαρμογές «made in Greece». Επίσης θα συμμετάσχουν και δέκα κρατικοί οργανισμοί που θα προβάλλουν τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν υλοποιηθεί στην ελληνική δημόσια διοίκηση από τον κλάδο της πληροφορικής και θα αναζητήσουν αλλά και τις δυνατότητες επενδύσεων στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών της χώρας μας.

Η ΔΕΘ-Helexpo, υπό τη νέα της ενοποιημένη μορφή, θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τα ζητήματα της εξωστρέφειας και της τεχνολογίας, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Θ. Σουμπάσ και με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία επενδύει σε έναν κλάδο που μπορεί να γίνει η «ατμομηχανή» για την έξοδο από την κρίση. Η νέα ενοποιημένη εταιρεία θα διεκδικήσει ρόλο και στον σχεδιαζόμενο φορέα εξωστρέφειας (όπου συμμετέχουν ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών και το Invest in Greece) προσδοκώντας να αναλάβει τον επιχειρησιακό βραχίονα του φορέα, στο κομμάτι που σχετίζεται με τη διοργάνωση εκθέσεων στο εξωτερικό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s