Εκπτώσεις: Κάθε πέρσι και καλύτερα

Της Σοφίας Χριστοφορίδου«Κάθε πέρσι και καλύτερα -που ήταν χειρότερα σε σχέση με πρόπερσι…». Η διαπίστωση των εμπόρων για την πορεία των φετινών χειμερινών εκπτώσεων είναι κοινή: ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) κάνει λόγο για βίαιο «θάνατο του εμποράκου», ενώ οι καταστηματάρχες μένουν να αναρωτιούνται «αφού δεν δούλεψα στις εκπτώσεις, τι θα κάνω από εδώ και πέρα»;

«Οι συνάδελφοι-έμποροι και οι εργαζόμενοι στις εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης μας στέλνουν κραυγή αγωνίας για την επιβίωση και το μέλλον τους και απαιτούν από την πολιτεία να αντιληφθεί, επιτέλους, το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιπέσει η αγορά» αναφέρει ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου, όπου επισημαίνεται ότι αυτό το αδιέξοδο δεν επηρεάζει μόνο τους καταστηματάρχες, αλλά και χιλιάδες εργαζομένους και προμηθευτές, καθώς και ανθρώπους, των οποίων η δουλειά και το εισόδημα εξαρτώνται από την κίνηση και τη ρευστότητα στην αγορά.
Η «ΜτΚ» κατέγραψε αυτήν την «κραυγή αγωνίας» των εμπόρων -και μάλιστα, στους εμπορικότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

ΕΓΝΑΤΙΑ
«Φέτος κάναμε μεγαλύτερες εκπτώσεις, αλλά δεν έχουν σημασία τα ποσοστά… Ο κόσμος δεν έχει ούτε θετική ψυχολογία ούτε οικονομική άνεση για να ψωνίσει», εξηγεί στη «ΜτΚ» ο κ. Στέλιος Γουγούσης, που διατηρεί κατάστημα στην Εγνατία. Φέτος, ο τζίρος του ήταν μειωμένος κατά 20% σε σχέση με τις χειμερινές εκπτώσεις του 2012, που επίσης ήταν 30% κάτω συγκριτικά με το 2011…
Ο κ. Γιάννης Αϊβαζίδης, που λειτουργεί κατάστημα με δερμάτινα, έριξε τις τιμές μέχρι και 50% -παρ’ όλα αυτά, όταν τον ρωτάμε πώς κινήθηκε φέτος στις εκπτώσεις, απαντά αυθόρμητα: «Πολύ χάλια. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά, η περιοχή εδώ είναι παραμελημένη… Όλα παίζουν ρόλο». Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος υπήρχαν πελάτες που του έδιναν προκαταβολή 10 ευρώ για να αγοράσουν μια τσάντα -και πέρασαν 2-3 εβδομάδες μέχρι να επανεμφανιστούν…
Ένας στους τρεις εμπόρους στην Εγνατία προχώρησε σε εκπτώσεις άνω του 50% (και ένα 27% σε εκπτώσεις άνω του 40%), με καλύτερη περίοδο το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου. Το 92% των εμπόρων δηλώνει ότι η κίνηση δεν ήταν ικανοποιητική και το 78% ότι ο τζίρος μειώθηκε σε σχέση με τις χειμερινές εκπτώσεις του 2012. Παράλληλα, ένας στους δύο προγραμματίζει προσφορές για το επόμενο 15νθήμερο.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
«Μόνον η πρώτη εβδομάδα ήταν καλή. Τώρα, περιμένουμε την πληρωμή των συντάξεων, μήπως κινηθούμε το επόμενο δεκαήμερο, που θα κάνουμε προσφορές…» υποστηρίζει η κυρία Ελισάβετ Κελλίδου, που διατηρεί κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων.
«Κάθε πέρσι και καλύτερα. Είχα πέντε υπαλλήλους και τώρα έχω μία -και περισσεύει… Δεν βγάζουμε ούτε τα έξοδά μας -και θα πρέπει να πληρώσουμε τις μετρητοίς, για να βάλουμε νέο εμπόρευμα για την άνοιξη, μια που από το εξωτερικό δεν κάνουν πλέον πίστωση σε ελληνικές επιχειρήσεις» τονίζει ο κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, που διατηρεί κατάστημα υποδημάτων στην οδό Βενιζέλου. «Είμαι 40 χρόνια στην αγορά, αλλά φέτος ο κόμπος έφτασε στο χτένι» προσθέτει, υποστηρίζοντας ότι «σαν να μην έφτανε η κρίση, κανένας από τους αρμοδίους δεν υποστηρίζει το κέντρο».

ΕΡΜΟΥ
«Δεδομένων των συνθηκών, πήγαμε αρκετά καλά, επειδή ήμασταν προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Ίσως να πήγαμε και λίγο καλύτερα σε σχέση με πέρσι…» αντιτείνει ο κ. Χαράλαμπος Χυτήρογλου, ο οποίος διατηρεί κατάστημα ανδρικών ρούχων. Την ίδια στιγμή, πάντως, εμφανίζεται ανήσυχος για το εγγύς μέλλον: «Αλλάζουν οι συνθήκες της αγοράς, χωρίς εμείς να έχουμε λόγο σ’ αυτές τις αλλαγές…».
Το 90% των εμπόρων της Ερμού είδε μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρσι, αν και ένας στους πέντε έριξε τις τιμές από 41% έως 50% και σχεδόν ένας στους τρεις πάνω από το μισό. Παράλληλα, επτά στους δέκα θα προχωρήσουν σε εκπτώσεις μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ
«Έχουμε πτώση του τζίρου έως και 30% σε σχέση με πέρσι. Αν δεν δουλέψαμε την περίοδο των εκπτώσεων, τι θα γίνει τώρα, που θα επανέλθουν οι τιμές στα προηγούμενα επίπεδα;» αναρωτιέται μέσω της «ΜτΚ» η κυρία Πόπη Αγγελακάκη, υπεύθυνη σε κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων. «Μειώνουμε τα κόστη μας, κάνουμε δεκαήμερα προσφορών, κατεβάζουμε τις τιμές… Έστω κι αν κάνουμε μικρότερο ταμείο, το χρήμα πρέπει να κινείται» τονίζει με νόημα.

ΤΣΙΜΙΣΚΗ
«Πέρσι τουλάχιστον έβγαιναν τα ενοίκια, με εκπτώσεις 50%. Φέτος, με 70%, ήταν χάλια… Αυτήν τη στιγμή θα έπρεπε να είχα αγοράσει νέο εμπόρευμα για την άνοιξη και είμαι ‘φορτωμένη’ με προϊόντα από τη χειμερινή σεζόν» εξηγεί στη «ΜτΚ» η κυρία Ελένη Σκορδαλή, που διατηρεί κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων.
Το 82% των εμπόρων στις οδούς Τσιμισκή, Αγίας Σοφίας, Μητροπόλεως και Προξένου Κορομηλά είδε μείωση τζίρου σε σχέση με τις περσινές εκπτώσεις, παρά το ότι δύο στους τρεις προχώρησαν σε εκπτώσεις από 21% έως 50%. Παράλληλα, ένας στους τρεις θα προχωρήσει σε προσφορές μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Απογοητευμένοι από τον τζίρο 9 στους 10 εμπόρους

«Τραγικά» χαρακτηρίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε, καθώς, όπως υποστηρίζει, τα ευρήματα πιστοποιούν τον «βίαιο θάνατο του εμποράκου», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σε δείγμα 200 εμπορικών επιχειρήσεων, εννέα στους δέκα δηλώνουν απογοητευμένοι από τον τζίρο την περίοδο των εκπτώσεων. Οι εισπράξεις μειώθηκαν σε ποσοστό 30% σε σχέση με τις περσινές χειμερινές εκπτώσεις, ενώ και το 2012 είχε καταγραφεί μείωση 40% σε σύγκριση με πρόπερσι.
«Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η χριστουγεννιάτικη περίοδος ήταν εξίσου κακή για την κίνηση στην αγορά, γίνεται αντιληπτό το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το εμπόριο στην πόλη μας, το οποίο έχει υποστεί τεράστιες οικονομικές απώλειες και αντιμετωπίζει με απόγνωση το μέλλον του…» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΣΘ.
Η πλειοψηφία των καταστηματαρχών (57%) έριξε τις τιμές κατά 21%-40%, ενώ ένας στους τέσσερις πουλούσε μισοτιμής. Όμως, «όταν ο καταναλωτής δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις βασικές υποχρεώσεις του, ακόμη και κάτω από το κόστος να δίνεται ένα διαρκές καταναλωτικό προϊόν, δεν υπάρχει ανταπόκριση», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από τον Εμπορικό Σύλλογο.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων (70%) θεωρεί ως καλύτερη περίοδο των εκπτώσεων (από άποψη αγοραστικής κίνησης) την περίοδο του Ιανουαρίου. Στην ερώτηση, δε, «πώς αξιολογείτε τη διενέργεια προσφορών λίγο πριν την περίοδο των εκπτώσεων», το 53% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τη βλέπει θετικά, το 31% αρνητικά και το 16% «ούτε θετικά ούτε αρνητικά». Αντίστοιχα, σε σχετική ερώτηση, το 50% δήλωσε ότι προγραμματίζει να πραγματοποιήσει διάθεση προϊόντων σε χαμηλές τιμές (πρόσφορές) μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν και οι επιχειρήσεις εκτός ιστορικού κέντρου: έτσι, στη δυτική Θεσσαλονίκη το 88% των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευμένο από την κίνηση της αγοράς την περίοδο των εκπτώσεων, με το 83% να καταγράφει μείωση στον τζίρο σε σχέση με πέρσι, το 12% να είναι στα ίδια επίπεδα και το 5% να έχει αύξηση εν συγκρίσει με το 2012.
Στην ανατολική Θεσσαλονίκη, επίσης το 88% δηλώνει απογοητευμένο από την κίνηση της αγοράς την περίοδο των εκπτώσεων, με το 86% να καταγράφει μείωση στον τζίρο σε σχέση με πέρσι, το 13% να είναι στα ίδια επίπεδα και μόνο το 1% να έχει αύξηση εν συγκρίσει με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
Όσον αφορά τις ειδικότερες περιοχές:
> Πτώση τζίρου 20% σε σχέση με το 2012 (που ήταν άσχημη χρονιά, με πωλήσεις μειωμένες κατά 30% συγκριτικά με το 2011) διαπίστωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς, κ. Νίκος Κορωνάκης: «Η αγορά της Καλαμαριάς αποψιλώνεται. Ειδικά στις οδούς Κομνηνών και Μεταμόρφωσης, όπου γίνονται έργα, τέσσερα στα δέκα μαγαζιά έκλεισαν».
> «Οι εκπτώσεις δεν μας βοήθησαν. Η πτώση του τζίρου φτάνει το 25%. Οι εκπτώσεις δεν κάνουν καμία διαφορά, είτε είναι δύο φορές τον χρόνο είτε τέσσερις. Λείπει το ρευστό από τους πελάτες μας -και, κατ’ επέκταση, από την αγορά» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Επαγγελματιών και Καταστηματαρχών Πυλαίας, κ. Κυριάκος Τριανταυλλίδης.
> «Κάθε πέρσι και χειρότερα» συμπληρώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών και Εμπόρων Θέρμης, κ. Στάθης Πιστέλας, που εκτιμά ότι η πτώση του τζίρου είναι στο 40% σε σχέση με τις εκπτώσεις του 2012: «Κάποτε δεν έβρισκες κατάστημα να νοικιάσεις, τώρα, αν κλείσει κάποιο, δεν ανοίγει άλλο στη θέση του» προσθέτει.

ΕΣΕΕ: Σε χειμερία νάρκη το εμπόριο μετά τις εκπτώσεις

«Είναι σαφές ότι οι χειμερινές εκπτώσεις αφήνουν το εμπόριο σε χειμερία νάρκη…», εκτιμά από την πλευρά της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Σε έρευνα που πραγματοποίησε, το 80% των ερωτώμενων δηλώνει ότι οι πωλήσεις ήταν μειωμένες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, το 27% είδε μείωση πωλήσεων από 21% έως 30% και για έναν στους πέντε η πτώση ήταν μεγαλύτερη του 41%.
Η μέση απόδειξη, μια τυπική ημέρα των εκπτώσεων (σύμφωνα με τις απαντήσεις των επιχειρήσεων), κυμάνθηκε περί τα 44,3 ευρώ -αρκετά χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος και σχεδόν 50% κάτω από τη μέση τιμή απόδειξης το 2011-, ενώ και η μέση επισκεψιμότητα των πελατών ήταν μειωμένη κατά 42%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Σημειωτέον ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό (47%) των ερωτώμενων πραγματοποίησε εκπτώσεις 41%-50% και άνω.
Η πλειονότητα των εμπόρων (66%) αναφέρει ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει εκπτωτικές ενέργειες μέσα στο επόμενο 15νθήμερο, ενώ πολλοί είναι οι ερωτώμενοι που επισήμαναν ότι οι εκπτωτικές ενέργειες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αν και πάνω από τους μισούς (54%) αξιολογούν αρνητικά την πολιτική προσφορών ορισμένων εμπορικών καταστημάτων πριν από την περίοδο των επίσημων εκπτώσεων.
Παράλληλα, ένα κρίσιμο στοιχείο για την ψυχολογία της αγοράς είναι ότι το 83% των εμπόρων παρατήρησε «έντονα» και «πολύ έντονα» το φαινόμενο των λουκέτων εμπορικών επιχειρήσεων έως και την τελευταία μέρα του προηγούμενου χρόνου…

Δηοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» http://www.makthes.gr/news/economy/101169/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s