Πολυξένη Bloomfield: Πλεονέκτημα η μετανάστευση για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Αν άκουγε κανείς την Πολυξένη Bloomfield να αναφέρεται στη χώρα της και δεν γνώριζε την ιδιότητά της, σίγουρα θα μπερδευόταν… Το ελληνικό όνομά της και η άψογη χρήση της ελληνικής γλώσσας θα τον οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι μιλάει για την Ελλάδα. Όταν, όμως, άκουγε ότι η οικονομία της χώρας της καταγράφει ένα σερί είκοσι ενός ετών συνεχούς ανάπτυξης, με μηδαμινό δημόσιο χρέος και ανεργία στο 5%, σίγουρα θα καταλάβαινε το λάθος του…

 

Κι αυτό γιατί η ελληνικής καταγωγής διπλωμάτης αναφέρεται στην Αυστραλία: βλέπετε, η κυρία Bloomfield γεννήθηκε στην Ελλάδα και έζησε μέχρι τα 12 χρόνια της στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα, απ’ όπου κατάγονται οι γονείς της. Σήμερα μιλά με υπερηφάνεια για την πολυπολιτισμική χώρα της, που εκπροσώπησε ως διπλωμάτης στην Αργεντινή, στην Ιαπωνία, στο Ιράν και, εδώ και ενάμιση χρόνο, ως πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα. Η «ΜτΚ» τη συνάντησε και τη ρώτησε για το «οικονομικό θαύμα» της Αυστραλίας -αλλά και για τα παραδείγματα που πιθανώς μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα.

«ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΗΚΑΜΕ…»
«Πριν από δύο δεκαετίες, για να προσαρμοστούμε στις αλλαγές που έγιναν στην περιοχή μας, αρχίσαμε να ‘ανοίγουμε’ την οικονομία μας στον ανταγωνισμό. Αφήσαμε ξένες επενδύσεις να έρθουν στη χώρα μας, αλλά συγχρόνως βοηθήσαμε τις δικές μας εταιρείες να επενδύσουν έξω από την Αυστραλία. Είμαστε ήδη μια χώρα που παίρνει εργατικό δυναμικό από άλλες χώρες, έχουμε όμως και πολλούς Αυστραλούς που φεύγουν για να εργαστούν σε άλλες χώρες. Αυτή η κινητικότητα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα -και για το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και για τις επιχειρήσεις μας. Ως αποτέλεσμα αυτών των μεγάλων αλλαγών και του ‘ανοίγματος’ της οικονομίας μας έχουμε είκοσι ένα χρόνια συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης χωρίς ύφεση, ανεργία γύρω στο 5% και χαμηλό δημόσιο χρέος. Αποφύγαμε την ύφεση κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Συνεχίζουμε να κάνουμε αλλαγές και να προσαρμόζουμε την οικονομία μας, ιδίως τώρα, που έχουμε τη ραγδαία ανάπτυξη των χωρών της Ασίας».
Παρόλο που η Αυστραλία γειτονεύει με την Κίνα του φθηνού μεροκάματου και των φθηνών προϊόντων, δεν τη βλέπει ανταγωνιστικά: «Η Αυστραλία δεν θα μπορούσε ποτέ να κερδίσει έναν ‘αγώνα προς τον πάτο’, με χαμηλούς μισθούς, παράγοντας αγαθά και υπηρεσίες χαμηλής αξίας για εξαγωγή ή που θα ανταγωνίζονταν τις φθηνές εισαγωγές. Συνεπώς, η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου και υψηλής εξειδίκευσης, με τις καλύτερες δυνατές πρακτικές διοίκησης και τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και τεχνολογία, αποτελεί τη μόνη επιλογή για την αύξηση της παραγωγικότητας σε μια αναπτυγμένη οικονομία, που ανταγωνίζεται με βάση την ποιότητα και όχι το κόστος».
Ζητάμε την εκτίμησή της για την οικονομία της Ελλάδας: «Εγώ είμαι αισιόδοξη για την Ελλάδα», σπεύδει να απαντήσει. «Είναι μια ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία και έχει όλες τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Καταλαβαίνουμε ότι η προσαρμογή στη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα είναι ραγδαία και η κοινωνική διάσταση της κρίσης εμφανής στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Κι εμείς, στην Αυστραλία, είχαμε παρόμοιες δυσκολίες, όταν ‘ανοίξαμε’ την οικονομία μας στον ανταγωνισμό: εταιρείες που ήταν απομονωμένες από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν, να γίνουν ανταγωνιστικές, πιο παραγωγικές -αλλά ήταν αυτό που ωφέλησε την οικονομία μας».

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η κυρία Bloomfield πιστεύει πολύ στον ρόλο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Αυστραλίας (που ιδρύθηκε επί των ημερών της στην πρεσβεία της Αυστραλίας) και έχει δημιουργήσει ήδη παράρτημα και στη Θεσσαλονίκη.
Το επιχειρηματικό συμβούλιο έχει στηρίξει ήδη δύο αποστολές στην Αυστραλία: η μία από αυτές διοργανώθηκε από τη ΔΕΘ σε συνεργασία με το Επιμελητήριο της Μελβούρνης, τον περασμένο Δεκέμβριο. Μάλιστα, στην αποστολή συμμετείχε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, που έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις της ομογένειας για τα 100 χρόνια της Θεσσαλονίκης.
«Μέχρι τώρα, δεν υπήρχε ένας φορέας στην Ελλάδα, που να προωθεί τις επιχειρηματικές σχέσεις με την Αυστραλία. Με την υποστήριξη του συμβουλίου έχουν γίνει τα πρώτα βήματα…» λέει.
Η πρέσβειρα της Αυστραλίας ήταν ένας από τους πρώτους διπλωμάτες που συνάντησε ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησής του. Σε συνάντησή της με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη, είχε μεταφέρει το επενδυτικό ενδιαφέρον από αυστραλούς επιχειρηματίες για εξόρυξη χρυσού στη Θράκη. Αν και δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα, στη συνέντευξή της στη «ΜτΚ» η κυρία Bloomfiled τονίζει ότι υπάρχει πεδίο συνεργασιών στον τουρισμό, στο εμπόριο (κυρίως τροφίμων) και στη ναυτιλία. Εξάλλου, το 40% των εξαγωγών της Αυστραλίας -κυρίως των ορυκτών- πραγματοποιείται με πλοία ελληνικών συμφερόντων: «Αυτό το πλαίσιο συνεργασίας θέλουμε να ενθαρρύνουμε. Έχουμε μεγάλη ελληνική κοινότητα στην Αυστραλία και πάνω από 100.000 αυστραλοί πολίτες ελληνικής καταγωγής ζουν στην Ελλάδα. Έως τώρα, δεν υπήρχε ένα πλαίσιο, ένας φορέας για να μπορούν να συνδεθούν. Έχουμε πολλούς Ελληνοαυστραλούς που ήδη επενδύουν στην Ελλάδα -και η αλλαγή του κλίματος θα ενθαρρύνει περισσότερους. Κάτι τέτοιο θα είναι προς το κοινό μας όφελος».

Θεσσαλονίκη-Μελβούρνη: Μια σχέση 30 ετών

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε και σπούδασε στη Μελβούρνη -«δύο πόλεις με λιμάνι, με φοιτητές και νεολαία, πολυπολιτισμικές…». Η τρίτη ελληνική πόλη στον κόσμο, όπως την αποκαλεί, έχει αδελφοποιηθεί με μόλις έξι άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη.
Το 2014 αυτή η σχέση αδελφοποίησης συμπληρώνει 30 χρόνια και η κυρία Bloomfield φιλοδοξεί να την ενδυναμώσει στους τομείς τής επιχειρηματικότητας, αλλά και του πολιτισμού. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός, στον οποίο νέες γυναίκες επιχειρηματίες θα παρουσιάσουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και προϊόντα, ενώ οι νικήτριες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους ή να κάνουν πρακτική εξάσκηση σε αυστραλιανές εταιρείες. Παράλληλα, θα προωθηθούν οι πολιτιστικές ανταλλαγές, ενόψει και της ανάληψης από τη Θεσσαλονίκη της διοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2014.

 

http://www.makthes.gr/news/economy/101791/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s