Ξύπνησα από το λήθαργο που έπεσα, λόγω γρίπης, άνοιξα τα e-mail μου και είδα ένα μήνυμα του Τζόναθαν με θέμα: «Σοκ στην Κύπρο». Άνοιξα το link και δεν πίστευα αυτά που διάβαζα. Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ουσιαστικά δήμευση των καταθέσεων των πολιτών (αυτή που μας έλεγαν ότι θα συνέβαινε με κυβέρνηση αριστεράς; Ανα γειά σου, αυτή…). «Δεν μπορεί» λέω, «εγώ που δεν ανεβάζω πυρετό, πρέπει να έχω 39 και κάτι ψιλά». Μετρήθηκα, δεν είχα.
Τι αποφάσισαν λοιπόν οι Βρυξέλλες για τις οικονομίες των ανθρώπων στη Λάρνακα και τη Λευκωσία; Να κατασχεθεί το 6.75% όλων των τραπεζικών λογαριασμών έως 100.000 ευρώ (τι κι αν η ΕΕ εγγυάται τις καταθέσεις μέχρι 100.000;) και το 9,9% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Θα πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι οι αδελφοί Κύπριοι γιατί ο Σόιμπλε ζητούσε κούρεμα 40% των καταθέσεων. Αυτά είναι, άμα κάνεις διαπραγμάτευση και βαράς το χέρι στο τραπέζι, είδες τι καταφέρνεις;
Τα ποσά που θα αφαιρεθούν από τις καταθέσεις θα δοθούν υπό μορφή τραπεζικών μετοχών, σύμφωνα πάντα με τον ΥΠΟΙΚ, μεταδίδει τo Sigma (αυτών των τραπεζών που σύμφωνα με τον ίδιο «κάποιοι ήθελαν να κλείσουν», αυτών που ήταν για κατάρρευση αλλά τις έσωσαν την τελευταία στιγμή; Εντάξει, τώρα ησύχασαν οι καταθέτες. Ας ρωτήσουν και τους δικούς μας μικροομολογιούχους για τα χαρτιά που τους έδωσαν…)
Και ο Ασμουσεν της ΕΚΤ λέει, αξιώνει (!) εφαρμογή του νόμου να αρχίσει μέσα στο τριήμερο των αργιών ώστε να μην προλάβουν να γίνουν αναλήψεις των χρημάτων από τους αποταμιευτές. Πάλι καλά που επιτρέπει στη Βουλή να ψηφίσει και νόμο- τι δημοκρατικός! Οι τράπεζες πάλι, πριν ψηφιστεί οποιοσδήποτε νόμος άρχισαν να εφαρμόζουν τις εντολές του προϊσταμένου τους, δηλαδή της ΕΚΤ. Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι σε τράπεζες που λειτουργούσαν και τα Σάββατα αρχικά το ηλεκτρονικό σύστημα δεν λειτουργούσε και στη συνέχεια, παρακρατούσε το ποσό της εισφοράς !
Θα μου πεις, γιατί σοκάρομαι με την κυπριακή δήμευση καταθέσεων; Μήπως στην Ελλάδα δεν ζούμε εδώ και τρία χρόνια απανωτά σοκ; Μήπως οι μικροομολογιούχοι δεν έχασαν τα πάντα (παρά τις διαβεβαιώσεις Βενιζέλου ότι δεν θα πειραχτούν;) με το κούρεμα; Μήπως η υπρερφορολόγηση, η σφαγή των μισθών δεν «δημεύουν» το 30% του εισοδήματός μας και μαζί μ’ αυτό και ζωές ολόκληρες; Το 26% της ανεργίας;
«Σώσαμε τις τράπεζες, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε μία γενιά». Τα λόγια ανήκουν στον γερμανό πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Θυμήθηκα αυτό που μου έγραψε σε μια συνέντευξη ο Ερίκ Μπριίς, ένας οικονομολόγος που εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Lehman Brothers, τη Merrill Lynch, την Deutsche Bank και την Παγκόσμια Τράπεζα: “Κορόνα, κερδίζουν οι αγορές και οι τράπεζες. Γράμματα, χάνουν τα κράτη. Εκεί βρισκόμαστε σήμερα”. Θυμήθηκα και τις κουβέντες μας με τον Τζόναθαν Σούγκαρμαν, που μου μιλούσε με οργή για το ρόλο των τραπεζών. Ο Johnathan Sugarman εργαζόταν ως risk manager στην UniCredit Bank Ιρλανδίας, και παραιτήθηκε όταν διαπίστωσε περίεργα «μαγειρέματα» ως προς τη ρευστότητα. Έναν χρόνο μετά είχαμε την κατάρρευση του συστήματος, επειδή οι τράπεζες «στέγνωσαν» από ρευστό…
«Πρόκειται για ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης» είπε ως άλλος Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο! Είναι μια ιστορική μέρα για το οικοδόμημα της Ε.Ε. και όσα πρέσβευε, ιστορική για το ρήγμα εμπιστοσύνης προς το θεσμό. Για το ότι είναι δύσκολη, ούτε λόγος. Για την ευθύνη δεν ξέρω, δεν βλέπω να αντιλαμβάνονται…Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος… Ιταλία και ίσως Γαλλία. Κι η Ευρώπη επιμένει να διασώζει τις οικονομικές ελίτ και τους τραπεζίτες, νομίζοντας ότι σώζει τον ίδιο της τον εαυτό. Κι ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, ως άλλος μετά Χριστόν προφήτης, αφού πια δεν είναι πρόεδρος του Γιούρογκρουπ διαπιστώνει «Όποιος πιστεύει ότι δεν τίθεται πλέον το αιώνιο ερώτημα περί ειρήνης και πολέμου στην Ευρώπη, μπορεί να πλανάται οικτρά. Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, απλά κοιμούνται». Δεν κοιμούνται οι δαίμονες, αυτοί κοιτάν να διασφαλίζουν τα συμφέροντά τους και το καταφέρνουν μια χαρά. Οι λαοί είναι που κοιμούνται. Και ίσως ξυπνήσουν στραβά…