Σώθηκαν οι Ρώσοι, οι Κύπριοι ή οι Γερμανοί;

Έχω μερικές απορίες που το φτωχό μου το μυαλό δεν επαρκεί για να τις απαντήσει. Ακούω την ατάκα ότι «οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα πλήρωναν για να σώσουν τους Ρώσους ολιγάρχες στην Κύπρο». Και σκέφτομαι εγώ: τους Ρώσους ολιγάρχες σώζουν; ή το τραπεζικό σύστημα. Το πρόβλημα στις κυπριακές τράπεζες δημιουργήθηκε επειδή οι Ρώσοι ολιγάρχες έφεραν τα (μαύρα, άσπρα, ροζ, δεν ξέρω τι άλλο) λεφτά τους στις τράπεζες; και άρα οι τράπεζες είχαν πραγματικό χρήμα πίσω από τους αριθμούς; Μα το πρόβλημα δημιουργείται όταν ισχύει το αντίστροφο. Μήπως το πρόβλημα ήταν το πώς χρησιμοποίησαν οι τραπεζίτες αυτά τα διαθέσιμα κεφάλαια; Μήπως ρίσκαραν επενδύοντας σε ελληνικά ομόλογα και αλλού; Άρα μήπως τελικά δεν σώζονται οι Ρώσοι καταθέτες αλλά οι τράπεζες; Και αν δεν ήθελαν να σώσουν τους Ρώσους καταθέτες γιατί δεν άφηναν τις τράπεζες να καταρρεύσουν; Μήπως γιατί αυτές προστατεύουν ευθύς εξαρχής, σε όλες τις χώρες που έχουμε κρίση; (πλην Ισλανδίας αλλά αυτή δεν είναι στην ΕΕ …) Μήπως και πάλι  οι πολίτες σώζουν τις τράπεζες; Ποιες τράπεζες όμως; Τις κυπριακές; Μήπως από αύριο ο Ιταλός και ο Ισπανός φοβηθεί ότι θα συμβεί το ίδιο και μεταφέρει τα λεφτάκια του στη Γερμανία;

Ακούω και το άλλο, ότι είναι ανήκουστη η δήμευση των καταθέσεων (και είναι) και θα ήταν πιο ηθικό (!) να κατανεμόταν τα βάρη ισομερώς (sic) με περικοπές  (αυτό ακριβώς που συνέβη στην Ελλάδα). Οπότε δημιουργείται το ψευτοδίλημμα:  γιατί να υποστούν περικοπές όλοι οι εργαζόμενοι, ακόμα και αυτοί που δεν έχουν καταθέσεις; Για να μοιραστούν την λυπητερή με αυτούς που είχαν καταθέσεις; Μα το ζήτημα εξαρχής είναι γιατί να πληρώσουν τη λυπητερή οι πελάτες των τραπεζών για τις επιλογές (sic) των ιδιοκτητών των τραπεζών.

Ένας καταθέτης με 100.000 ευρώ θα χάσει αυτομάτως 10.000 ευρώ. Που θα παν αυτά τα χρήματα; Στο δημόσιο χρέος ή στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (που θα περάσει μέσα από το δημόσιο;).

—–

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s