Την αποφασιστικότητα της Eldorado Gold να προχωρήσει τις επενδύσεις για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και στη Θράκη εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας και γενικός διευθυντής για την Ελλάδα, κ. Εντουάρντο Μούρα.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Οι δηλώσεις του κ. Μούρα έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, από κοινού με στελέχη των θυγατρικών τής Eldorado στη χώρα μας, «Ελληνικός Χρυσός» και «Χρυσωρυχεία Θράκης».
Ειδικά για την περίπτωση της Χαλκιδικής (όπου οι διαδικασίες για την επένδυση βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο), ο κ. Μούρα τόνισε ότι η εταιρεία έχει ήδη επενδύσει 100 εκατ. δολάρια σε 12 μήνες, ενώ σχεδιάζει συνολική επένδυση 1 δισ. δολαρίων μέσα στα επόμενα χρόνια -οπότε, δεν τίθεται θέμα αποχώρησης από την Ελλάδα ή αναθεώρησης των επενδυτικών σχεδίων.
«Εμείς έχουμε τη διάθεση να μείνουμε. Το ερώτημα είναι αν μας θέλει η ελληνική πολιτεία. Δεν ξέρω κατά πόσον η χώρα είναι έτοιμη να διαχειριστεί μεγάλες επενδύσεις…» σχολίασε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής τής «Ελληνικός Χρυσός», κ. Πέτρος Στρατουδάκης, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η επένδυση θα προχωρήσει με «διαπολιτική» σφραγίδα, εκτιμώντας ότι οι δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (στο πλαίσιο των οποίων απερρίφθησαν η αίτηση συλλόγων της Χαλκιδικής, που ζητούσαν να «παγώσει» η υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα εγκατάστασης των μεταλλείων χρυσού, και η προσφυγή για αρχαιολογικά θέματα) αποτελούν «βήματα προς μια σωστή κατεύθυνση».
ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σύμφωνα με τον κ. Μούρα, η Eldorado Gold θα επενδύσει σε βάθος πενταετίας 1 δισ. δολάρια για τις δύο επενδύσεις σε Χαλκιδική και Θράκη, δημιουργώντας 5.000 θέσεις εργασίας, ενώ το Δημόσιο θα εισπράξει 2 δισ. δολάρια από φόρους. Ειδικότερα για τη Χαλκιδική, υποστήριξε ότι τον τελευταίο χρόνο τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των εργαζομένων (από 400 στα 1.200 άτομα).
Από την πλευρά του, ο κ. Στρατουδάκης εκτίμησε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει «έξαρση της άμεσης απασχόλησης», καθώς ο αριθμός των απασχολούμενων κατά την κατασκευαστική φάση θα φτάσει τα 3.000 άτομα, ενώ με τη λειτουργία των μεταλλείων θα δημιουργηθούν 1.500 άμεσες και 5.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.
Αναφορικά με την περιβαλλοντική επίπτωση της επένδυσης, ο κ. Μούρα επικαλέστηκε την εικοσαετή διεθνή εμπειρία της εταιρείας και το καλό της όνομα σε θέματα ασφάλειας, ενώ ο κ. Στρατουδάκης προσέθεσε ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων συντάχθηκε με βάση το πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ -και εγκρίθηκε: «Τα επιστημονικά θέματα λύνονται στο τραπέζι της επιστήμης» τόνισε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «επιστημονικά παιχνίδια που παίζονται σε blogs και τηλεοπτικά παράθυρα». Μάλιστα, υποστήριξε ότι η «Ελληνικός Χρυσός» εφαρμόζει ήδη την περιβαλλοντική διαχείριση στην καθημερινή πρακτική της, χωρίς να περιμένει να τελειώσει το έργο, για να προχωρήσει σε αποκατάσταση.
Διαδηλώσεις και… αντιδιαδηλώσεις
Τόσο ο κ. Μούρα όσο και ο κ. Στρατουδάκης δέχθηκαν πληθώρα ερωτήσεων για τους κατοίκους της Χαλκιδικής που αντιδρούν στην επένδυση: «Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι έχουμε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του πληθυσμού του δήμου Αριστοτέλη», υποστήριξε ο κ. Μούρα, αναφερόμενος σε «πολυάριθμες συναντήσεις με την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση», αλλά και στην έγκριση από το νομαρχιακό συμβούλιο Χαλκιδικής της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην πρόσφατη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Παναγιά, με τη συμμετοχή 5.000 κατοίκων που είναι υπέρ της επένδυσης, οι οποίοι, κατά την εκτίμησή του, «αποτελούν το 25% του πληθυσμού της περιοχής». Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε εκείνους που αντιδρούν «ηχηρή μειοψηφία, που προέρχεται από περιοχές εκτός Χαλκιδικής, εκπροσωπώντας δικές τους ιδεολογικές πεποιθήσεις».
Από την πλευρά του, ο κ. Στρατουδάκης έκανε λόγο για «παραγοντισμό», για «μικροπολιτική διαχείριση των διαδηλώσεων, με στόχο την επιβολή καταστάσεων» και για αντίδραση που δημιουργείται «αυτοφυώς, από μια ομάδα ανθρώπων». Ερωτηθείς για το αν συμφωνεί με την πιθανότητα ενός τοπικού δημοψηφίσματος, απάντησε ότι αυτό θα είχε νόημα μόνον εάν απαντηθούν τρία ερωτήματα: ποιον ρωτάς, τι ρωτάς και τι θα κάνεις με το αποτέλεσμα.
Αμφότεροι, πάντως, τόνισαν ότι θα επιμείνουν στον ορθολογικό διάλογο: «Η μόνη μας έννοια είναι αυτή η αντιπαράθεση να μη μεταφερθεί σε κοινωνικό επίπεδο. Γιατί τα ‘αρσενικά’ ή τα ‘κυάνια’ σε 5-10 χρόνια θα περάσουν, το δηλητήριο όμως στην κοινωνία δεν θα φύγει…» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατουδάκης, ο οποίος πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος «για τις δυνατότητες της κοινωνίας να επαναπροσδιορίζει καταστάσεις».
Σημειωτέον ότι έξω από το ξενοδοχείο όπου φιλοξενήθηκε η συνέντευξη Τύπου ομάδα περίπου 60 ατόμων φώναζε συνθήματα κατά της επένδυσης, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη τα εμπόδισε να πλησιάσουν στην είσοδο του κτιρίου.
Δημοσιεύτηκε στην «Μακεδονία»